Strijd tegen corruptie permanente opdracht voor CPC

Bijna tien jaar geleden lanceerde de Communistische Partij van China een grootscheepse campagne tegen corruptie. Recente aanhoudingen van hooggeplaatste politici en toespraken van Xi Jinping maken duidelijk dat de strijd tegen corruptie vandaag een vaste structurele opdracht geworden is.

Corrupte ex-viceminister Sun Lijun op televisie

Deze week houdt de Centrale Commissie voor de Inspectie van de Discipline (CCDI) van de CPC haar zesde voltallige bijeenkomst sinds het laatste partijcongres in 2017. De toon is gezet. Sinds nieuwjaar zijn al drie hooggeplaatste ambtenaren (zogenaamde ‘tijgers’) aangehouden. Er zijn recente interne toespraken van partijleider Xi Jinping gepubliceerd. En er is een veelbesproken documentaire op televisie.

De strijd tegen corruptie binnen de CPC is bedoeld tegen zowel hooggeplaatsten (‘tijgers’) als lagere kaders (‘vliegen’). Dat in de twee weken sinds nieuwjaar al drie tijgers aangehouden werden wijst erop dat de corruptie ver van weg is, én de strijd ertegen intensief doorgaat. Zhang Yongze was vicegouverneur van Tibet, Wang Bin partijsecretaris en voorzitter van het staatsbedrijf China Life Insurance en Liu Hongwu, vicegouverneur van Guangxi.

‘Het mes naar binnen richten’

In de gepubliceerde toespraken maakt Xi duidelijk dat het bestrijden van corruptie met volle kracht verder gaat. Zo heeft hij het herhaaldelijk over ‘het mes naar binnen richten’, wat hij zelf vertaalt als ‘het virus uitroeien dat het gezonde lichaam van de Partij aantast’. Corruptie bestrijden is een belangrijk onderdeel van de ‘zelfverbetering’ van de Partij en is een opdracht die nooit eindigt.

Tijdens een interne studiesessie stelt Xi dat de CPC na honderd jaar nog steeds succesvol is omdat ze in de loop van haar geschiedenis er steeds in geslaagd haar zwakheden te corrigeren en zichzelf te verbeteren. In verband met corruptie is het evident dat CPC-leden een correct moreel leven moeten leiden en de belangen van het volk boven hun privébelangen moeten stellen, en dat sommigen dit niet doen. De sleutel tot zelfverbetering van de Partij ligt in het bewustzijn van het probleem en de moed om het mes naar binnen te richten. Het politieke bewustzijn dat zelfverbetering een blijvende opdracht is mag niet verzwakken.
De strijd voor integriteit en tegen corruptie is een ‘langdurige oorlog’.

In en toespraak tijdens de recente voltallige bijeenkomst van het Centraal Comité had Xi het over een ‘moed en vastberadenheid zonder voorgaande’ om te werken met een combinatie van zelfverbetering, zelfhervorming en zelfcorrecties. Alles wat de relaties tussen de Partij, haar kaderleden en het volk schade toebrengt wordt aangepakt. Er komt meer supervisie, meer discipline en meer verantwoording van de partijkaders, en op de eerste plaats van de ‘kleine minderheid’ van topkaders.
Die zelfverbetering kadert in het algemeen streven naar een hogere kwaliteit van bestuur van het land door de CPC, maar Xi had het hier wel specifiek over corruptiebestrijding. Hij vervolgt immers: ‘ Onze Partij… heeft een zware dosis geneesmiddelen ingenomen om een ernstige ziekte te bestrijden’.
‘Hoeveel regerende partijen in de wereld hebben corruptie durven bestrijden op dergelijke grote schaal, met een dergelijke kracht en volharding als onze Partij? Sommige mensen hemelen het westers systeem van bestuur door elkaar afwisselende partijen en de scheiding van machten in drie delen op maar geloven niet dat onze Partij het mes naar binnen kan richten en de corrupte stukken van ons eigen vlees wegsnijden. De moedige praktijk van zelfverbetering van de CPC geeft hen een krachtig antwoord.’

Nultolerantie

Momenteel loopt op de Chinese centrale televisie in primetime een vijfdelige reeks met als titel ‘Nultolerantie’. De eerste episode is door 100 miljoen kijkers bekeken en werd op het internet druk becommentarieerd. Het ging eerst over Sun Lijun, ooit de jongste viceminister van Openbare Veiligheid, die in september 2021 ontmaskerd werd. Hij had een kliek corrupte toppolitici op het gebied van de openbare veiligheid rond zich verzameld waaronder een lid van het partijbestuur van Jiangsu, een viceburgemeester van Shanghai, een viceburgemeester van Chongqing en een vicegouverneur van Shanxi; ook een minister van justitie was in de zaak betrokken. Sun ontving onder meer voor 100 miljoen yuan steekpenningen, in pakketjes van twee miljoen verstopt in geschenkdozen met zeevruchten.
Verder in de aflevering kon het publiek zien hoe Hu Huaibang, hoofd van de China Development Bank steekpenningen ontving van zakenman Ye Jianming om hem leningen voor 4,8 miljard dollar te verschaffen; daarmee kon Ye met zijn energiebedrijf op korte tijd doordringen tot de Fortune Global 500; de partijsecretaris van Gansu was bij de zaak betrokken als bemiddelaar.

Bronnen: People’s Daily, Pekingnology, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *