Chinese toenadering tot Euraziatische Economische Unie

Vandaag ondertekent China een overeenkomst voor handels- en economische samenwerking met de Euraziatische Economische Unie. Het zal de handel met de vijf landen van de Unie en de wederzijdse investeringen bevorderen.

Het akkoord tussen China en de Euraziatische Unie (EEU) wordt ondertekend in Astana, hoofdstad van Kazachstan.
De EEU is een initiatief van Rusland, en bestaat verder uit Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië. Ze werd opgericht in 2014. De Unie heeft 183 miljoen inwoners en een gezamenlijk bnp van 4.000 miljard dollar. De handelsvolumes van de EEU stijgen de laatste tijd jaarlijks 30%.
Vorig jaar bespraken de presidenten Xi en Putin de mogelijkheden om de EEU te linken aan het Belt and Road Initiative (de nieuwe zijderoutes) van China. Er is al sprake van een mogelijk vrijhandelsverdrag sinds 2015.
De bilaterale handel tussen China en Rusland zou dit jaar 100 miljard dollar moeten bereiken, en groeit momenteel met 30% per jaar. Het nieuwe verdrag moet dit nog een extra boost geven.
Tegelijk met China ondertekent Iran een ‘voorlopig vrijhandelsakkoord’ met de EEU. Een aantal andere landen onderhandelt momenteel over een vrijhandelsverdrag met de EEU. Zo bijvoorbeeld  Indonesië en Singapore. Vietnam is het enige Aziatische land dat al een verdrag afgesloten heeft. Als gevolg daarvan is er de voorbije twee jaren voor 10 miljard dollar door Russische bedrijven geïnvesteerd. Tadzjikistan overweegt toe te treden als lid van de EEU.
De EEU overlapt gedeeltelijk met de Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Maar SCO is naast economische samenwerking  vooral gericht op veiligheidssamenwerking. SCO heeft China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan als leden. Recentelijk traden ook Pakistan en India toe.
Bron: China Briefing ( Dezan Shira & Associates).

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *