Chinese vrouwen willen inkomenskloof verminderen

Deze week vindt het 11de Nationaaal Vrouwencongres plaats. Het belangrijkste thema van de openingsceremonie was de toenemende inkomenskloof tussen de geslachten .
Afbeelding1Song Xiuyan, vice-presidente van de Nationale Chinese Vrouwenfederatie, verklaarde: ”Meer inspanningen zijn nodig om vrouwen meer kansen en meer middelen te geven, , om hun rol te versterken in de nationale politiek en de sociale sector, en om hen een belangrijker rol te laten spelen in de culturele sector”.En  “We zullen ons inspannen om de gelijkheid van de geslachten bij de besluitvorming te bevorderen”
Op het 18de congres van de Communistische Partij van China in 2012 werd het bevorderen van gendergelijkheid ondergebracht in het hoofdstuk administratieve hervormingen. Maar de inkomenskloof blijft al 20 jaar toenemen. In 1990 verdiende een vrouw in de stad gemiddeld 77,5% van haar mannelijke collega. In 2010 bleef ze steken op 67,3%. De kloof op het platteland neemt sneller toe en is dieper. Een vrouw verdiende daar in 2010 slechts 56% van een man, in 1999 was dat nog 79%.
Zhou Haibin van de Internationale Arbeidsorganisatie weet de inkomensongelijkheid aan discriminatie: Mensen denken dat de man de broodwinnaar is en de vrouw verantwoordelijk voor het huishouden. Vrouwen worden snelle werkloos, krijgen minder snel bevordering en verdienen minder op hetzelfde niveau.
Uit een enquete bij 3.000 vrouwen in 2009 besloot het Center for Women’s Law and Legal Services van de Peking Universiteit dat ongeveer een kwart al eens een job miste omdat ze vrouw waren. 15% verklaarden dat ze minder verdienen dan mannen in dezelfde job, en 11% verloor zijn werk toen ze zwanger werden.
Het Nationaal Vrouwencongres komt om de vijf jaar samen. In de afgelopen vijf jaar heeft de Vrouwenfederatie lobbywerk verricht voor rentesubsidies aan kleine vrouwelijke ondernemers. In totaal werd voor 7,76 miljard yuan aan subsidies uitbetaald aan drie miljoen vrouwelijke starters. Het congres wil nu een blauwdruk opstellen van maatregelen om de komende vijf jaar de vrouwendiscriminatie te verminderen. Eén daarvan is een evaluatieschema voor gendergelijkheid in beleids- en uitvoerende functies.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *