Chinese yuan in IMF muntenkorf?

De Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew was in China en sprak er met premier Li over meer Chinese macht in het IMF en minder Chinese controle op Amerikaanse IT-leveranciers.

lewPremier Li drong erop aan dat de VS hun vetorecht bij het IMF niet zouden gebruiken tegen een hervorming van de instelling die China meer gewicht zou geven. Concreet gaat het over het opnemen van de Chinese yuan in de korf van munten die gebruikt worden om de SDR (speciale trekkingsrechten), een soort wereldmunt, te bepalen. De VS zijn het enige land met vetorecht in het IMF. Li vroeg ook nog of de VS de beperkingen op uitvoer van hoogtechnologische producten zouden versoepelen. Wat de IMF-zaak betreft gaf Lew als commentaar dat de VS van China verwachten dat het zijn wisselkoers meer door marktkrachten laat bepalen in plaats van door overheidsingrijpen. Washington vindt de wisselkoers van de Chinese yuan te laag.
Na de besprekingen verklaarde een Amerikaanse ambtenaar dat nieuwe gecontesteerde regels die de technologie van Chinese banken om veiligheidsredenen grotendeels zouden beperken tot binnenlandse leveranciers uitgesteld worden. Dit werd van Chinese zijde niet bevestigd. De belangrijke Amerikaanse lobbygroep BSA The Software Alliance (met zowat alle groten) toont zich voorzichtig tevreden. Naast deze regels protesteren de Amerikanen (plus de Europeanen en Japanners) ook tegen een nieuwe antiterreurwet in voorbereiding die buitenlandse leveranciers zou verplichten hun encryptiesleutels aan de Chinese overheid te geven.
Vraag blijft of de Chinezen in ruil voor het stilzwijgend uitstel van de bankregels stilzwijgende toegevingen van de Amerikanen gekregen hebben in verband met het IMF?
Lew verklaarde tijdens de besprekingen ook dat hij hoopt op vooruitgang in de onderhandelingen voor een bilateraal investeringsverdrag.
Bronnen: China.org.cn, South China morning post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.