Bill Gates schrijft voor Chinese communistische partijkrant

De Bill & Melinda Gates Foundation bestaat binnenkort 15 jaar en heeft 8 jaar geleden een kantoor in China geopend. Bill Gates was aanwezig op het recente Forum for Asia (BFA) in Boao, sprak er met president Xi en gaf een interview aan Xinhua. Mark Suzman, President for Global Policy, Advocacy and Country Programs van de stichting was onlangs ook in China en gaf een exclusief interview aan de People’s Daily Online. Bill Gates zelf schreef een bijdrage voor de People’s Daily Online van 30 maart 2015, die we hieronder integraal vertalen.

gatesMijn vrouw Melinda en ik hebben kort geleden onze nieuwe jaarlijkse nieuwsbrief gelanceerd: “Onze Grote Weddenschap voor de toekomst”. Die Grote Weddenschap is deze: Het leven van de mensen in arme landen zal de komende 15 jaar sneller verbeteren dan in enige andere periode in de geschiedenis van de mensheid, en hun leven zal meer verbeteren dan dat van om het even wie anders in diezelfde periode.
Wat heeft dat met China te maken? Veel.
Eigenlijk is het waarschijnlijk geen overdrijving te stellen dat de wereld die weddenschap niet kan winnen zonder de deelname van China, en zijn innovaties.
Eén aanduiding van het belang van China is de rol die het gespeeld heeft in de buitengewone vooruitgang die de wereld in recente decennia geboekt heeft in de strijd tegen extreme armoede en ziekten.
Een voorbeeld: de extreme armoede is gehalveerd tussen 1990 en 2010. Een groot deel daarvan is te danken aan de indrukwekkende vooruitgang van China en Zuidelijk Azië.
Feitelijk heeft China, dat ongeveer 600 miljoen mensen uit de armoede gehaald heeft in 30 jaar, op zijn eentje gezorgd voor het meeste van de vooruitgang van de wereld om de Millenniumdoelstellingen van de VN voor armoedebestrijding te halen.
China heeft ook veel bijgedragen aan het verminderen van de ongelijkheid betreffende gezondheidszorg in de voorbije 15 jaar: het was nummer één voor de jaarlijkse vermindering van kindersterfte beneden vijf jaar en van kraamvrouwensterfte.
Omwille van de grote Chinese bevolking heeft elke noemenswaardige verbetering in gezondheid en economische ontwikkeling hier een grote impact op de wereldwijde cijfers voor welzijn en welvaart. Je kunt niet ernstig proberen het lot van de mensheid te verbeteren zonder veel aandacht te besteden aan het land waar ruwweg een vijfde van de wereldbevolking leeft.
Dat is één van de redenen waarom onze stichting besloten heeft een kantoor in China te openen. Maar er is een ander belangrijk motief om hier actief te zijn: China is aan het opkomen als een belangrijke bron van investeringen en van innovatie, en heeft veel te bieden in het wereldwijde gevecht tegen ziekten en extreme armoede in de komende jaren en decennia.
Nu al zien we meer gezondheid- en landbouwproducten ontwikkeld en geproduceerd door Chinese firma’s: goedkope vaccins, kleine landbouwmachines, betaalbare technologieën voor de diagnose van ziekten als HIV en tuberculose.
Sommige van deze producten hebben al getoond dat ze in staat zijn levens te redden en de productiviteit te verhogen in landen met een laag inkomen.
Een voorbeeld: het Chengdu Instituut van de China National Biotech Group (CNBG) heeft een vaccin ontwikkeld tegen Japanse hersenvliesontsteking, een dodelijke ziekte die veel voorkomt in grote delen van Azië. Vorig jaar werd het als eerste Chinese vaccin voorgeselecteerd door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Sinds de procedure voor prekwalificatie gestart werd in 2006, zijn meer dan 250 miljoen dosissen verdeeld buiten China. Een reden voor het algemeen gebruik van het vaccin is zijn lage prijs, een fractie van de prijs die andere fabrikanten vragen.
We hopen dat China zijn investeringen in gezondheidszorg en landbouw verhoogt, niet alleen om binnenlandse ontwikkelingsuitdagingen (zoals belangrijke verschillen in kindersterfte tussen de provincies onderling) aan te pakken, maar ook om andere opkomende landen te helpen miljoenen mensen uit de armoede te tillen.
Onze stichting focust al lang op hulp aan gezondheidszorg en ontwikkeling van Afrika bezuiden de Sahara. Als een land met concrete ervaring in het aanpakken van de vele uitdagingen van ontwikkelingslanden, heeft China grote mogelijkheden om bij te dragen tot de verdere vooruitgang van Afrika in de strijd tegen armoede en ziekte.
De ebola epidemie is een illustratie van de grotere bereidheid van China om acute uitdagingen in Afrika te helpen aanpakken, en goedkope Chinese producten zoals hoogwaardige zaden, goede medische diagnosesets en vaccins kunnen helpen om aan een aantal gezondheid- en ontwikkelingsbehoeften van het continent te voldoen.
Onze stichting werkt volgens het principe dat alle levens evenveel waard zijn, en dat elke persoon evenveel kans verdient om een gezond productief leven te leiden. Dat kernprincipe is de drijvende kracht achter onze Grote Weddenschap, en achter onze grote belangstelling om samen te werken met het Chinese volk om van ons allemaal winnaars te maken.
De originele tekst vindt U hier: http://en.people.cn/n/2015/0330/c98649-8871342.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *