Chinezen vervangen SHAPE in Chateauroux

Waar in het Franse Chateauroux voorheen de SHAPE de Amerikanen huisvestte, worden deze straks op 850 ha vervangen door een “Business District” voor Chinese bedrijven dat op 5 jaar tijd 3200 jobs wil scheppen.
Burgemeester JF MayetTijdens het bezoek van Hu Jintao aan Frankrijk werd aangekondigd dat tussen beide landen een “geprivilegieerd economisch samenwerkingsplatform” zal worden gelanceerd. Het gaat er om dat te Chateauroux een “Business District” voor een 40-tal  Chinese ondernemingen komt waar de Amerikanen de plaats leeg lieten. “De overeenkomst is eenvoudig”  aldus burgemeester Jean-François Mayet. Zijn stad levert 850 ha grond en de Chinezen engageren zich om op vijf jaren tijd 4000 werkplaatsen te scheppen, waarvan 80% voor Fransen..
Het complex heeft 3 delen: een industriële site, een onderzoeksinstituut en een Frans-Chinese universiteit. De bedoeling is Fransen te vormen die naar China gaan en omgekeerd Chinezen met Europa vertrouwd te maken als ze naar hier komen, aldus voorzitster Paulette Picard van de lokale ” Kamer van Koophandel” die waarschuwt dat geen sprake zal zijn van een Chinees getto. Tijdens een eerste fase van 500 miljoen € Chinese investeringen wordt dit reeds het grootste economisch platform tussen China, Frankrijk en Europa. De ondernemingen zullen high-tech-onderdelen assembleren die vervaardigd werden in China. De afgewerkte producten zullen geëxporteerd worden. De betrokken ondernemingen zullen fiscaal en sociaal onderhevig zijn aan de Franse wetgeving, aldus nog burgemeester Mayet. Twee Chinese nijverheidsfederaties hebben reeds hun interesse betoond: de China Light Industry Machinery Association en de  World Eminence Chinese Business Association. Bij de bedrijven worden geciteerd Sany Heavy Industrie (bouwmaterialen), China Shaanxi Yulin (P-V-zonnepanelen), Jimei (meubelen)…
Gedurende de tweede helft van 2012 verliest Chateauroux door militaire hervormingen, wat haar nog restte van Franse militairen die in de plaats kwamen van de SHAPE. Bijgevolg komt 300 ha vrij met zowel infrastructuur als bioscopen als groene zones. Wanneer de eerste 1000 militaire gezinnen verdwijnen, zullen 800 Chinese kaders in de plaats komen. De Chinezen zijn blij een hub te bezitten in het hart van Europa met een goede verkeersinfrastructuur en een goederenhaven met piste van 3500 meter die de zwaarste vliegtuigen aankan. De aanpassingswerken beginnen eind 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *