De processen van Urumqi

Rechtbank van Urumqi

Rechtbank van Urumqi

Waarvoor werden maandag zeven Oeigoeren veroordeeld in Urumqi? Het eerste proces betrof Abdukerim Abduwayit. Hij  doodde eigenhandig vijf burgers met een dolk en een Engelse sleutel; bovendien stak hij een gebouw in brand; dertien personen moesten naar beneden  springen om te ontsnappen. Het tweede proces was dat van Gheni Yusup, Abdulla Mettohti, Adil Rozi en Nureli Wuxiu’er. Ze traden op in bende en doodden vier burgers; ze plunderden ook enkele winkels en staken auto’s in brand. Abdulla Mettohti stak bovendien samen met anderen een winkel van granen en olie in brand, waarbij vijf burgers die naar binnen gevlucht waren, omkwamen. De derde zaak betrof Alim Metyusup en Tayirejan Abulimit. Ze doodden samen drie personen en verwondden de vierde ernstig. Bovendien werden de slachtoffers bestolen. Alim Metyusup vermoordde, samen met een andere bende, ook nog twee burgers en stak verschillende gebouwen in brand.

Allen zijn ter dood veroordeeld, behalve Tayirejan Abulimit die levenslang kreeg; hij legde spontaan bekentenissen af en hielp zijn mededader opsporen. De rechtspraak vond plaats in het Oeigoers en meer dan 400 personen woonden de processen bij. 

Bij de rellen in juli vielen 197 doden en 1600 gewonden, in grote meerderheid Han die door Oeigoeren aangevallen werden. In totaal werden 700 personen aangehouden, en daarvan zullen er 21 voor de rechter moeten verschijnen. In Urumqi, een stad met meer dan 2 miljoen inwoners, bevindt zich een speciale politiemacht van 14.000 man om elke verdere etnische onrust te voorkomen; sommige Oeigoeren klagen dat de politie willekeurig tegen hen optreedt, terwijl sommige Han de overheid verwijten onvoldoende te doen voor hun veiligheid.

Intussen werd ook in Guangzhou één persoon ter dood veroordeeld wegens zijn betrokkenheid in de rel tussen Han- en Oeigoergastarbeiders, waarbij twee Oeigoeren omkwamen; de rel werd door extremisten in Urumqi voorgesteld als een massamoord op Oeigoeren en was de aanleiding tot protesten, die ontaardden in de moordpartijen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *