Coronanieuws: Internationale solidariteit, baanbrekende studie en 70% volledig gevaccineerd

Een team Chinese epidemiologen publiceert in EClinicalMedicine , een tijdschrift van The Lancet, voor het eerst een studie met een volledig overzicht over de verspreiding van de covid-19 delta-variant bij een lokale uitbraak. Intussen levert China internationaal steeds meer bijdragen aan de strijd tegen corona terwijl in eigen land meer dan 70% van de bevolking volledig gevaccineerd is.

Een team Chinese epidemiologen, waaronder de topautoriteit Zhong Nanshan, heeft epidemiologische en genoomgegevens afkomstig van een opflakkering van besmettingen met de deltavariant in Guangzhou in mei-juni gecombineerd om voor het eerst de verspreiding volledig in kaart te brengen. Klinische gegevens werden gebruikt om de snelheid van overdracht te meten.

Uit de studie blijkt dat de meeste besmettingen – 30,8% – gebeurden door nauw contact van mensen die samen aten op restaurant. De tweede bron van verspreiding is het gezin, met 30,13%. Daarop volgen verspreiding via werk of sociale contacten (19,87%) en via gemeenschappen (18,59%)

De incubatietijd van de deltavariant is aanzienlijk korter dan die van het oorspronkelijke virus. Gemiddeld gaat het om 4,7 dagen, tegenover 6,3 oorspronkelijk. In 10 dagen kan men al vier generaties besmettingen hebben; de snelste besmetting die men vaststelde was binnen de 24 uur. De virale lading van de deltavariant is aanzienlijk groter dan bij eerdere varianten.

De studie suggereert dat snel traceren, effectieve isolatie,tijdig ontdekken van een besmetting, snelle maatregelen op de plaats van de uitbraak en lokaal massale testen belangrijk zijn bij de bestrijding.

70% van bevolking volledig gevaccineerd

In totaal zijn al meer dan een miljard Chinezen volledig gevaccineerd. Dat is meer dan 70% van de totale bevolking. Ter vergelijking: de VS en Japan halen 50%, Duitsland en het VK 60% en India 15%.

Intussen is in drie steden in Fujian een nieuwe opflakkering van besmettingen. In vijf dagen zijn er 152 lokale besmettingen vastgesteld. De besmettingen lijkt zich aanvankelijk verspreid te hebben bij kinderen onder de twaalf jaar in een school in Putian.Een aantal steden in de provincie is overgeschakeld op online lager onderwijs en sluiting van de kleuterscholen. Een tweede bron van infectie is een schoenenfabriek. Ter plaatse worden de intussen bekende maatregelen genomen: quarantaine van zieke en hoogrisico personen, afzondering van de besmette wijken,massaal testen van de hele stad, beperkingen op de reizen van en naar de regio.

In heel het land is de campagne om scholieren te vaccineren recentelijk opgevoerd, ook in het vooruitzicht van de nationale verlofdagen van het midherfstfeest en de nationale feestdag. Van de 12- tot 17-jarigen is al 91% volledig gevaccineerd. Van de studenten boven 18 jaar en de leerkrachten is het 95%. Scholen worden aangemoedigd om regelmatig preventieve tests te organiseren.

Intussen blijven ondanks alle veiligheidsmaatregelen elke dag nog besmette reizigers uit het buitenland aankomen. Sinds het begin van de pandemie gaat het in totaal om bijna 9.000 gevallen. Reizen naar het buitenland wordt sterk afgeraden.

Productie Chinees vaccin in Europa op komst

China heeft reeds meer dan 1 miljard vaccins wereldwijd aan 100 landen of organisaties geleverd. De doelstelling van de regering is 2 miljard tegen eind van dit jaar.

De eerste steen is gelegd voor een fabriek die vaccins van Sinopharm gaat produceren in de buurt van de Servische hoofdstad Belgrado.Het gaat om een investering van 30 miljoen euro, gezamenlijk door Servië, de Verenigde Arabische Emiraten en China. Vanaf april 2022 zal de fabriek jaarlijks 30 miljoen vaccins produceren, waarvan een deel zal uitgevoerd worden naar andere Europese landen. De meeste Serviërs kregen al een vaccin van Sinopharm, dikwijls in combinatie met een ander. China heeft ook materiaal voor testen geschonken en medische experts in preventiemaatregelen gestuurd.

Chinese bedrijven hebben al met een dozijn landen akkoorden om – geheel of gedeeltelijk- lokale productie op te starten

Bronnen: Global Times, People’s daily, Chine-Magazine

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *