Amerikaanse academici klagen overheidsracisme tegen Chinezen aan

Een groep academici van Stanford universiteit vragen het stopzetten van een regeringsprogramma van 2018 dat een gerechtelijke heksenjacht op Chinezen in de VS en Chinese Amerikanen meebrengt. Ze spreken van raciale profilering

In een open brief aan procureur-generaal Garlan vragen 177 academici van Stanford het einde van het zogenaamde China Initiative dat in 2018 gelanceerd werd. Het programma dient formeel vooral om economische spionage en diefstal van intellectuele eigendom te bestrijden. Het wordt echter vooral gebruikt om academici in de VS met Chinese roots lastig te vallen.

Volgens de brief leidde het programma tot ‘een aanzienlijke verhoging van het aantal onderzoeken en aanklachten’ tegen onderzoekers met een Chinese achtergrond, zonder dat er veel sprake was van spionage of diefstal van intellectuele eigendom.

Op 9 september werd Hu Anming, een voormalig professor aan de universiteit van Tennessee vrijgesproken van spionage. Er werd tegen hem aangevoerd dat hij drie valse verklaringen had afgelegd door banden met een Chinese universiteit te verzwijgen. De vrijspraak gebeurde door een rechter, nadat eerder een jury niet tot een besluit kon komen. Op het proces gaf een FBI-agent toe dat hij een aanklacht tegen Hu opgesteld had op basis van vervalste informatie.

Het China Initiative veroorzaakt al een hele tijd onrust bij Aziatisch Amerikaanse burgerrechten groepen. Sinds Biden president werd dringen ze sterk aan op het stopzetten van het programma. Op 19 augustus schreven meer dan 20 groepen een open brief aan de president. ‘We geloven dat het China Initiative ernstig van zijn aangekondigde doelstellingen afwijkt. Het brengt schade toe aan het onderzoek en de technologische concurrentiekracht van de VS en voedt discriminatie die de bezorgdheid voor raciale profilering doet toenemen’ .

De groep academici van Stanford stelt dat het China initiative ‘disproportioneel mikt op onderzoekers van Chinese origine’ wat racistische vooroordelen aanwakkert . Veel van de opgestarte onderzoeken waren niet gebaseerd op harde feiten maar enkel ‘op de band tussen de onderzoeker en China’. Deze benadering is racistisch en gaat in tegen de wet en de sociale waarden van de VS, aldus nog de auteurs.

Concreet hebben volgens de brief de criminele aanklachten weinig van doen met ‘wetenschappelijke spionage of diefstal van intellectuele eigendom’ maar gaat het eerder om fouten zoals het niet bekend maken van banden met het buitenland of financiering.

Bron: Caixin
https://academeblog.org/2021/09/13/stanford-professors-urge-end-to-us-governments-china-initiative/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.