COSCO koopt 35% van Euromax container-terminal

COSCO-Pacific heeft tegen 125 miljoen euro 35 % van de Euromax terminal in Rotterdam overgekocht van Hutchison Port Holdings. COSCO voorzitter Xu Lirong beschouwt Rotterdam als de voornaamste haven hub in Europa die aan het einde ligt van de beide zijderoutes die Azië met Europa verbinden.

euromaxCOSCO-Pacific is het te Hongkong genoteerd beursfiliaal van COSCOCS dat Cosco en China Shipping fuseerde. Dit filiaal koopt nu van het eveneens Hongkongse Hutchinson Port Holdings 35 % over van de containerterminal Euromax te Rotterdam en dit tegen 125 miljoen euro. De automatische terminal ligt in de noordwesthoek van de Maasvlakte, vrijwel direct aan de Noordzee. Op de Euromax Terminal Rotterdam die midden 2010 startte, worden de schepen van CKYH – de Green Alliance, het samenwerkingsverband van de rederijen Cosco, “K” Line, Yang Ming en Hanjin afgehandeld.
De diepgang voor de kant is 16,65 meter en wanneer de groei van de containerschepen doorgaat,  is het havenbekken eenvoudig verder te verdiepen tot 19,60 meter. De kranen op de Euromax Terminal Rotterdam reiken 23 containers breed. De terminal die een capaciteit heeft van 2,55 miljoen TEU sloeg vorig jaar 2,28 miljoen containers om. Een tweede fase in de ontwikkeling voorziet om de jaarlijkse capaciteit op te drijven tot 3,2 miljoen TEU.
COSCO Shipping-voorzitter Xu Lirong voorziet “dat de haven van Rotterdam in de toekomst Europa’s belangrijkste haven hub blijft. Het ligt immers strategisch op de verbinding van het eindpunt van de maritieme zijderoute met het eindpunt van de route over land”. Zoals bekend tekende COSCO onlangs ook de overeenkomst om een meerderheidsaandeel te verwerven in de Griekse haven van Piraeus. De Jingji Ribao vermeldt nog als pikant punt dat de COSCO investering haar mogelijk in conflict kan brengen met alliantiepartner CMA CGM, dat aandeelhouder is in de concurrerende containerterminal Rotterdam World Gateway op de Maasvlakte.
Bronnen: en.ce.cn, http://theloadstar.co.uk/, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.