Cosco schiep 3000 banen in Piraeus

COSCO dat al één miljard € investeerde in de Griekse haven Piraeus schiep zo 3000 rechtstreekse banen en 10000 onrechtstreekse in de diensten schrijft de Griekse minister voor Ontwikkeling en investeringen Georgiadis in China Daily naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen

Cosco schip in Piraeus (Foto Xinhua) Disclzaimer

Het is ook vijftig jaar geleden dat Griekenland en de VRC diplomatieke betrekkingen aanknoopten.In 2006 tekenden beide landen de ‘Integrated Strategic Partnership’ overeenkomst. Dit heeft de Chinese investeringen in de hand gewerkt.  Vlaggenschip project van de Grieks-Chinese samenwerking is ongetwijfeld de investering van China Ocean Shipping Co of COSCO in de haven van Piraeus. De resultaten overtreffen de stoutste verwachtingen. In 2021 had COSCO al meer dan één miljard euro in de haven geïnvesteerd. Dit resulteerde in 3000 directe banen en meer dan 10.000 in diensten. De haven van Piraeus is nu de belangrijkste haven in de Middellandse Zee op het gebied van containervervoer, de vijfde in de Europese Unie en de 29e wereldwijd aldus minister Georgiadis. COSCO mikt echter nog hoger en streeft naar een verdubbeling van de containeromslag tot 10 miljoen TEUs. Daardoor zou Piraeus de grootste en meest efficiënte logistieke hub in Centraal en Oost- Europa worden.

Als ander voorbeeld van vruchtbare samenwerking citeert de minister het 24% aandeel van State Grid Corp in de Griekse elektriciteitsnetbeheerder ADMIE(IPTO). State Grid is overigens geïnteresseerd in het verwerven van 20% in aandelen van Ariadne Interconnection, het speciale IPTO voertuig dat Kreta met Attica verbindt. Verder vermeldt de minister dat vele Griekse schepen in China werden gebouwd en dat de Bank of China een eerste filiaal opende in Athene.

Minister Georgiadis  geeft toe dat het elan door de pandemie werd gebroken maar gelooft er sterk in dat met Chinese hulp Griekenland het ingangspunt wordt voor de landen uit Midden- en Oost-Europa. Het handelsvolume tussen China en Griekenland is gestegen van minder dan $ 100 miljoen in het begin van de jaren negentig tot $ 12,15 miljard in 2021. Griekenland is de op drie na grootste handelspartner van China geworden van de Centraal- en Oost-Europese landen. China is ook de op twee na grootste handelspartner van Griekenland en de grootste handelspartner buiten de Europese Unie. De bilaterale handel steeg tijdens de eerste vier maanden van 2022 met 48,7 procent op jaarbasis tot $ 4,36 miljard, zo blijkt uit gegevens van de Chinese General Administration of Customs.

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *