Xinjiang investeert dit jaar 900 miljard in infrastructuur

De Autonome Regio Xinjiang is van plan in 2022 900 miljard yuan te zullen investeren. Het gaat zowel om investeringen in infrastructuur als in opkomende strategische nijverheden zoals siliciumsubstraat, basisinfrastructuur, het elektriciteitsnet en bases voor nieuwe energie

Fotothermische krachtcentrale nabij Hami Disclaimer

Vorig jaar bereikten de investeringen van de regio in vaste activa 820 miljard yuan wat al een verhoging met 15% betekende. Dit jaar wordt dit bedrag opgetrokken tot 900 miljard en dit zal niet enkel banen scheppen evenals het toerisme stimuleren maar ook de groei doen toenemen.  Tijdens het eerste kwartaal groeide het brp van Xinjiang met 7%, 2,2% meer dan het nationaal gemiddelde.

De oppervlakte van Xinjiang is uitgestrekt en de regio bezit nog te weinig infrastructuur. Het lokaal bestuur wil bijgevolg de bouw van infrastructuur prioriteit verlenen zoals transport, energie, waterhuishouding, telecommunicatie en verstedelijking. Bijvoorbeeld zal een spoorlijn worden aangelegd die Hotan met het kanton Ruogiang verbindt en zal de aanleg van het spoor tussen het kanton Yining en de prefectuur Aksu vlug aangevat worden.

Ook zal de regio haar potentieel aanboren om de nieuwe energie-industrie te ontwikkelen. Op basis van een eerder dit jaar uitgegeven richtlijn heeft Xinjiang zeven grote projecten geïdentificeerd om zichzelf uit te bouwen tot een basis voor wind- en fotovoltaïsche energie, en zal het zal investeerders aanmoedigen om nieuwe energieprojecten te bouwen. Het zal ook de elektriciteitsproducenten aanmoedigen om het  gebruik van hernieuwbare energiebronnen te verhogen en nieuwe investeringsprojecten begeleiden om nieuwe energieprojecten te huisvesten zodat de verbruikte energie vervangen wordt door groene elektriciteit.

Xinjiang heeft ook communicatiemechanismen opgezet met bestuurlijke departementen en staatsondernemingen. Volgens de lokale autoriteiten hebben in totaal 14 centraal bestuurde staatsbedrijven lokale contracten, met een totale investering van 611,7 miljard yuan. Tijdens het 14e vijfjarenplan (2021-25) zal de totale investering van 10 centrale staatsbedrijven, waaronder China Energy Engineering Corp, China National Petroleum Corp en China Railway Group, 956,6 miljard yuan bedragen.

Ook een reeks steden zoals Shenzhen hebben recentelijk plannen ontvouwd om meer te investeren in infrastructuur. Tijdens de eerste 4 maanden stegen de vaste investeringen van China met 6,8% tot 15.350 miljard yuan.

Global Times

Uitgelichte foto fotothermische centrale: Xinhuanet

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *