Covid-19 stand van zaken (UPD)

Recente cijfers en ontwikkelingen Covid-19

De naakte cijfers worden bijgehouden op de WIDGET van de SCMP.
De REAL TIME BERICHTGEVING in de Global Times bevat niet alleen cijfers maar ook een korte beschrijving van de voornaamste ontwikkelingen. Dat houden de journalisten van de GT sinds 22 januari dag na dag bij, en per dag verschillende keren. Vandaag 25 februari om 7 u waren er al 15 nieuwe meldingen van cijfers, ontwikkelingen, inspanningen, tegenvallers en successen.

Covid-19
Genezen patiënten poseren samen met zorgverleners in noodhospitaal (foto China Daily / Yuan Zheng)

Geneesmiddelen, vaccin

Het Amerikaanse farmabedrijf Gilead voert klinische studies uit naar de behandeling van Covid-19. Gilead heeft in China 8 patenten aangevraagd, drie daarvan zijn goedgekeurd. Experts van de WHO zeggen dat Remdesivir van Gilead het enige effectieve medicament zou kunnen zijn op dit moment. De universiteit van Tianjin heeft een oraal vaccin ontwikkeld dat mensen beschermt tegen Covid-19. De onderzoekers hebben proeven op zichzelf genomen en zoeken partners om klinische studies op te zetten.

Verbod wildconsumptie

China verbiedt de consumptie van alle wild dat onder de Chinese wet op beschermde diersoorten valt. China verbiedt verder alle in het wild levende landdieren ook als die gevangen en gekweekt zijn. Dat laatste is een toevoeging aan eerder aangenomen wetten. Wie dat soort dieren jaagt, verhandelt of vervoert zal strenge straffen oplopen. Deze wetgeving is versneld aangenomen door het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, het hoogste wetgevende orgaan in het land. Er zijn vele aanwijzingen voor de hypothese dat Covid-19 ontstaan is bij wilde dieren.  

Cijfers op 25 februari

Het aantal doden ten gevolge van het Covid-19 was vanochtend 2700, van die slachtoffers vielen er 37 buiten het vasteland van China. Wereldwijd was het aantal besmettingen 80130, daarvan werden er 2472 buiten het vasteland China vastgesteld. Intussen zijn in totaal 27.471 patiënten hersteld. Zorgwekkend zijn de toenames van besmettingen en overlijdens in Zuid-Korea, Iran en Italië.

Covid-19
ziekenhuisscene (foto China Daily)

Positieve tendens

Slechts 9 van de nieuwe besmettingen op dinsdag komen voor buiten de provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie. In 24 van de 34 Chinese provincies of regio’s van provinciaal niveau zijn er op maandag geen nieuwe gevallen van besmetting bijgekomen. In zeven provincies is het niveau van de noodrespons verlaagd. Ook in zes steden in Hubei zijn er geen nieuwe besmettingen bijgekomen. In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld is de afsluiting van Wuhan niet versoepeld. Een bureau in de stad zou dat zonder toestemming van de leiding hebben besloten en publiek gemaakt. (UPD)

Uitstel Algemene Vergaderingen

China zal “de twee zittingen” uitstellen, de jaarlijkse algemene vergaderingen van het Nationaal Volkscongres (NVC) en van de Raadgevende Conferentie. Deze twee hoogtepunten van politieke besluitvorming en advisering in het politieke jaar beginnen normaal gesproken respectievelijk op 5 en 3 maart. Nu krijgen de strijd tegen de epidemie en voor de wederopleving van de economie uiteraard de voorrang. Het besluit over het NVC is genomen door het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, het hoogste wetgevende orgaan in het land. Dat heeft het Permanent Comité van de Raadgevende Conferentie dringend advies gegeven om de eigen algemene vergadering ook uit te stellen. Dat advies zal meer dan waarschijnlijk worden opgevolgd.

Covid-19
Voorraden voor het noodhospitaal in Wuhan (foto China Daily / Yuan Zheng)

Bezoek WHO

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben in Wuhan ziekenhuizen bezocht, onder andere tijdelijke noodhospitalen, zoals het Tongji Ziekenhuis en een tot ziekenhuis omgebouwd sportcentrum. Ze hebben in de stad ook overleg gehad met de provinciale gezondheidsdienst. Het was het sluitstuk van een tweedaagse inspectie in Beijing, Guangdong, Sichuan en ten slotte Hubei. Gisteravond brachten ze verslag uit van hun werkbezoek.

Zorgverleners uit China’s noordelijkste provincie Heilongjiang wuiven ten afscheid naar hun familie, bij hun vertrek naar Hubei. Er zijn intussen 1533 medische helpers van Heilongjiang naar Hubei gestuurd. (foto Xinhua / Wang Jianwei)

Productie, het slechte nieuws

Zo’n 60% van de Chinese bedrijven kampen met problemen ten gevolge van de uitbraak. Er dreigt zelf faillissement voor 6% van de firma’s en een tijdelijke opschorting van activiteiten voor 20%. De Chinese aandelenmarkten zijn scherp gedaald in navolging van de wereldwijde dip op de beurzen. Shanghai opende met 1.62% en Shenzhen met 1.99 % verlies.

Productie, het goede

De capaciteit om mondmaskers te produceren in China is toegenomen en bereikt nu 110,3%. De afgelopen twintig dagen zijn er in totaal 570 miljoen mondmaskers gemaakt. In de provincie Zhejiang is het zakenleven voor 90% hernomen, in Jiangsu en Guangdong voor 70%. Veel grote bedrijven in China werken weer. De douane neemt maatregelen om de invoer van voedsel en landbouwproducten sneller te laten gaan, zodat er een regelmatige bevoorrading is en dat de prijzen stabiel blijven.

Noordstation Chongqing. Migrantenarbeiders keren terug naar hun werkplek in Zhejiang (foto Xinhua/Wang Quanchao)


Bronnen: Global Times, South China Morning Post, Wikipedia, Xinhua, China Daily, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *