CPC betrekkingen met 600 partijen in 160 landen en regio’s

Tijdens een seminar in Shanghai hebben wetenschappers vastgesteld dat de Communistische Partij van China (CPC) betrekkingen en contacten onderhoudt met meer dan 600 politieke partijen en organisaties in meer dan 160 landen en regio’s.

videocall Qian Hongshang (CPC) met Flahaut (PS uit België)

De relaties verschillen van inhoud en belang naar gelang het programma van die internationale partners en hun positie in het land waar ze actief zijn.

Seminar in Shanghai

Het seminar van Shanghai op zaterdag 29 mei was een initiatief van de internationale afdeling van het Centraal Comité van de CPC, samen met de Institutes for International Studies van Shanghai (SIIS) en de Federation of Social Science Associations (SSSA), in diezelfde stad. Van die twee laatstgenoemde instellingen is SIIS het nauwst met de overheid verbonden, terwijl de SSSA zich als ngo presenteert.

Steun voor partij en beleid

Tijdens het seminar kwam er een dertigtal gastsprekers aan het woord van universiteiten en onderzoeksinstellingen in Beijing, Shanghai, Tianjin en Guangdong. Meer dan 150 experts en wetenschappers namen aan de bijeenkomst deel. Behalve aan de relaties van de communistische partij met de meest diverse partijen en organisaties over de hele wereld werd er aandacht gevraagd voor de steun waarop de CPC zich mag verheugen. Meer dan 330 politieke partijen en organisaties in bijna 140 landen hebben sinds vorig jaar hun steun betuigd aan de partij en aan de strijd van China tegen COVID-19. Meer dan 240 politieke partijen en internationale organisaties van politieke partijen in meer dan 110 landen tekenden daarbij specifiek verzet aan tegen ‘de politisering van de problemen die in de mondiale gezondheidszorg spelen’.

Politisering gezondheidszorg

Het is inderdaad een feit dat bepaalde regeringen en politici in hun aanpak van de pandemie de voorrang geven aan aanvallen tegen China en de herhaalde voorstellen tot samenwerking van de Chinese regering liever negeren of afwijzen. Twee recente voorbeelden daarvan zijn geleverd door politici uit de VS en Taiwan. President Biden heeft aan de geheime dienst van de VS de opdracht gegeven om binnen de 90 dagen met bewijzen te komen voor de theorie dat het nieuwe coronavirus zou ontstaan zijn in een Chinees lab. De VS is immers niet tevreden over het rapport van het eerste onderzoek naar de oorsprong van het virus die virologen en epidemiologen voor de Wereldgezondheidsorganisatie in China hebben uitgevoerd. In Taiwan weigeren de separatistische leiders de vaccins en andere hulp die het vasteland aanbiedt bij de nieuwe uitbraak van de epidemie in deze facto afgescheurde provincie van China. Het is begrijpelijk dat de CPC tevreden is over protesten tegen dit soort politisering die bij een deel van zijn buitenlandse relaties weerklinken.

foto Yu Jincui / GT

Viering 100 jaar CPC

De context waarin dit seminarie over de internationale betrekkingen met alle mogelijke partijen kan worden geplaatst is de aanloop naar de viering van 100 jaar CPC op 1 juli 2021. Donderdag 27 mei was in Beijing een gelijkaardig evenement, maar dan voor marxistische partijen. Dat Wereldsymposium voor Marxistische Politieke Partijen bracht via een videomeeting zo’n 70 leiders en vertegenwoordigers van 58 marxistische partijen in 48 landen samen.

Betrekkingen ondanks geschillen

Daarnaast blijft het opmerkelijk dat de communistische partij prijs stelt op betrekkingen en programma’s met partijen die in het geheel niet communistisch zijn en zelfs een anticommunistische lijn volgen. Dit in het kader van de Chinese opvatting dat het goed en nodig is om samen te werken en van elkaar te leren, ook als de meningsverschillen diep en scherp zijn. Een treffend voorbeeld daarvan is het huidige diplomatieke charmeoffensief richting Europa. Ondanks de recente spanningen tussen de EU en China over mensenrechten en de bevriezing van de bilaterale investeringsovereenkomst op initiatief van het Europese parlement, nodigt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi verschillende Europese ministers uit voor persoonlijke ontmoetingen.

Zbigniew Rau, minister BuZa Polen en politicus van de nationalistisch conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid, in dialoog met Wang Yi, minister BuZa China en politicus van de CPC

België – China

Een belangrijk politiek contact in België, dat verdergaat ondanks de wijde ideologische kloof is dat van de CPC met André Flahaut, minister van Staat en kopstuk van de Parti Socialiste. Qian Hongshan, viceminister van de internationale afdeling van het Centraal Comité van CPC, had op 27 mei een videogesprek met de heer Flahaut. Qian zei dat de CPC graag vriendschappelijke contacten wil onderhouden met de Parti Socialiste om het begrip te blijven vergroten, en samenwerking te ontwikkelen tussen China, België en de EU. Flahaut prees China’s internationale samenwerking in de strijd tegen de COVID-19. Hij meent dat de Belgische partij bereid zal zijn om de viering van 100e verjaardag aan te grijpen voor meer uitwisseling en dialoog om de mondiale uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

Xinhua, Morning Star, BBC, Global Times, idcpc.org.cn (website Internationale Afdeling CPC)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *