Cuba en China: vrienden, kameraden en handelspartners

De nieuwe president van Cuba is in China geweest. Vriendschap en goede politieke en economische betrekkingen tussen beide landen werden bevestigd.

De president van Cuba heeft een drie dagen durend bezoek gebracht aan China.

De tour door Europa en Azië

Het is het eerste staatsbezoek van Miguel Diaz-Canel aan de Volksrepubliek. Cuba en China zijn traditionele vrienden. De Cubaanse president arriveerde dinsdag in Beijing, komende van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea). Daar had hij Kim Jong-un ontmoet. De opvolger van Raul Castro maakt een diplomatieke rondreis door Europa en Azië: hij bezocht Frankrijk, Rusland en gaat van China naar Vietnam, Laos. Uiteindelijk zal hij via Europa, het Verenigd Koninkrijk, naar zijn land terugkeren.

Belangrijke ontmoetingen

In China sprak Diaz-Canel met premier Li Keqiang, vicepremier Wang Yang, en met Li Zhanshu, de voorzitter van het Nationale Volkscongres. De Cubaanse president bezocht het monument voor Mao Zedong, voor de Helden van het Volk en historische en culturele bezienswaardigheden. Zijn belangrijkste ontmoeting had Diaz-Canel met president Xi Jinping. Vriendschap en bilaterale samenwerking werden bevestigd en belangrijk genoemd, zeker in de huidige wereldsituatie.

Cuba en China

Cuba en ChinaDe beide presidenten vierden de 58e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen hun landen. Castro’s Cuba was een van de eerste landen om de Volksrepubliek te erkennen. Na een periode van verwijdering tussen de twee, tijdens de Koude Oorlog, is de vriendschap tussen de twee socialistische staten sterk opgeleefd, met hartelijke bezoeken en contacten met Fidel Castro, over en weer. Xi Jinping en Diaz-Canel spraken over kameraadschappelijke relaties, tussen landen die de socialistische weg blijven volgen op een manier die past bij hun situatie.

Geopolitiek Partnerschap

Xi dankte Cuba voor de rol die het speelt om de banden te verstevigen tussen China en Latijns-Amerika en de Caraïben. De Chinese president nodigde Cuba uit om van harte deel te nemen aan het Belt & Road Initiative. Hij ziet goede perspectieven voor gezamenlijke projecten in handel, economie, energiebevoorrading, landbouw, toerisme en biogeneesmiddelen.

Economisch partnerschap

Cuba en China

Bezoek aan CIIE (foto Global Times)

In Shanghai heeft de Cubaanse president de China International Import Expo (CIIE) bezocht. China is een van de belangrijkste handelspartners van Cuba, naast Canada en Venezuela. Het volume van de handel tussen de beide landen bedroeg in 2017 iets meer dan 2 miljard dollar. Cuba neemt met een vertegenwoordiging van allerlei sectoren deel aan de CIIE. Het hoopt een aantrekkelijke partner te blijken voor de Chinese markt.

People’s Daily, China Daily, efe.com (Agencia EFE is het grootste Spaanstalige persagentschap ter wereld), www.radioangulo.cu (een van de Cubaanse media)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *