‘Cunchao’, volkssport en voetbaldiplomatie?

cunchao
foto Xinhua/Yang Wenbin disclaimer

Een voetbaltoernooi in de regio Rongjiang heeft in korte tijd sensatie gewekt in China zelf, en ver daarbuiten.

Het is een amateurvoetbaltoernooi, oorspronkelijk georganiseerd en gespeeld door de lokale bevolking van een regio in de provincie Guizhou (zuidwesten van China). Op het Chinese internet heeft het de koosnaam ‘Cunchao’ gekregen, zoiets als ‘Dorpse Superliga’.

Wat is Cunchao?

Van mei tot juli van dit jaar namen 20 teams uit Rongjiang deel aan het Cunchao-toernooi op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. De finale vond plaats op 29 juli. De spelers hadden beroepen als verkopers, boeren, tegelzetters, slagers en fabrieksarbeiders, met verschillende etnische achtergrond: Miao, Dong, Shui, Han en Yao.

De toegang was gratis en de tribunes waren vaak tot de nok gevuld. Toeschouwers stonden of zaten dicht bij het veld. Volgens de lokale overheid trokken de matchen gemiddeld 10.000 toeschouwers, net zoals de dure wedstrijden met vedetten van de professionele gesponsorde competitie, de China Super League.

Het geheim van Cunchao

De populariteit van deze aparte competitie die in allerlei vormen wordt herhaald komt door de kwaliteit van het spel dat de eenvoudige jongeren leveren en door de kermisachtige sfeer in en rond de stadia. Telkens luisteren muzikanten en dansgroepen van de verschillende etnische bevolkingsgroepen de evenementen met kleurrijk spektakel op. Op Weibo, het Chinese antwoord op Twitter, worden de hashtags en onderwerpen rond ‘Cunchao’ miljoenen keren bekeken, en de video’s van de wedstijden zijn kaskrakers op het videoplatform Douyin. Lokale overheden in andere regio’s zien dit succes van de voetbalfeesten als een resultaat van inspanningen om ontwikkeling naar het Chinese platteland te brengen en daarbij onder andere te zorgen voor een uitbreiding en verbetering van lokale sporttereinen en oefenfaciliteiten. Zij willen dan ook een voorbeeld nemen aan hun collega’s in Rongjiang.  

Nobele traditie

Cunchao heeft Rongjiang op de kaart gezet, en hoe! Een van de verklaringen voor deze ‘opkomst als een komeet’ is de lange voetbaltraditie van de regio. In de jaren veertig van de vorige eeuw maakte Rongjiang County kennis met deze sport die sindsdien door de lokale bevolking is omhelsd. En in de tijd voorafgaand aan de economische hervormingen, toen de overheid het voetbal nog niet kon subsidiëren, speelden de mensen bij gebrek aan stadia en speelvelden vaak op rijstvelden, aan rivieroevers of op braakliggende terreinen. Momenteel zijn er meer dan dertig dorpsvoetbalteams en veertien standaardvoetbalvelden. In 2021 liet de Chinese voetbalbond Rongjiang promoveren tot één van de modelregio’s voor voetbalontwikkeling.

Daar komt de Premier League!

Er waren al grootse plannen om met dorpsvoetbalteams buiten Rongjiang van ‘Cunchao’ een nationale competitie te vormen. Het laatste nieuws is echter dat de Cunchao-orgnisatoren en de English Premier League (EPL) het eens geworden zijn over ‘een strategische samenwerking met mogelijks uitwisseling in vriendschappelijke voetbalwedstrijden’. De twee partijen ondertekenden afgelopen zaterdag op de China International Fair for Trade in Services in Beijing een memorandum van overeenstemming (Memorandum of Understanding, MOU) over samenwerking, inclusief plannen om trainingen te geven.

Het is ook de bedoeling om de middelen en ervaring van de Engelse Premier League te benutten voor de ondersteuning van lokale sportontwikkeling en om verdere sociale, culturele en economische welvaart door middel van sport te creëren. Verschillende ‘grote namen’ uit de Engelse competitie hebben zich bewonderend uitgelaten over dit soort volksvoetbal. De invloed en het organisatievermogen van de Premier League zijn vermaard in Europa en eigenlijk in de hele wereld. Volgens de Global Times zal de EPL de provincie Guizhou helpen ‘voetbaltalenten op te leiden en de ontwikkeling van plattelandsvoetbal te bevorderen, maar ook zal de samenwerking in handels- en investeringsprojecten worden versterkt om de ontwikkeling van de lokale culturele en toeristische economie te stimuleren’. Wordt deze samenwerking een vorm van voetbaldiplomatie, en een verre nazaat van de pingpongdiplomatie?

Bronnen: Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email