Dienstenbeurs CIFTIS 2023 open in Beijing

President Xi Jinping heeft bij zijn video-opening van de China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) 2023 beloofd dat China zijn dienstenmarkt verder zal openstellen. De beurs die loopt van zaterdag 2 tot woensdag 6 september heeft stands van 2.200 ondernemingen uit 83 landen en internationale organisaties.

Xi Jinping opent CIFTIS via video Foto Xinhua Disclaimer

In het Nationaal Conventiecentrum en de vernieuwde Shougang-gebouwen te Beijing loopt van zaterdag 2 tot woensdag 6 september de China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) beurs onder het thema ‘Openstelling voor betere ontwikkeling, samenwerking voor een win-win-toekomst’. Op 155.000 m² expo-oppervlakte toont de beurs de meest recente verwezenlijkingen op het vlak van digitale economie, culturele, toeristische, onderwijs- en medische diensten en groene ontwikkeling. De expo telt meer dan 2.200 stands, één vijfde zijn internationale deelnemers. Dit jaar is het Verenigd Koninkrijk. dat er meer dan 70 events plant, eregast.

President Xi Jinping opende CIFTIS via een videotoespraak. Hij benadrukte dat de verdieping van de wereldwijde samenwerking op het gebied van de handel in diensten, het versnelde proces van digitale, slimme en groene groei en de ontluikende nieuwe technologieën en nieuwe bedrijfsvormen en -modellen een sterke impuls zouden geven aan de voortschrijdende economische mondialisering, Daardoor zouden de mondiale groei en de veerkracht van de mondiale economische ontwikkeling heropleven.

Xi beloofde dat China zijn dienstenmarkt meer zou openen met de uitbreiding van een mondiaal georiënteerd netwerk van hoogwaardige vrijhandelszones, onderhandelingen over de negatieve lijst voor de handel in diensten en investeringen en een bredere openstelling op vlakken zoals telecommunicatie, toerisme, rechten en beroepsexamens. Xi zei dat China de band van wederzijds voordeel en win-win-samenwerking zal versterken door de synergie te vergroten met ontwikkelingsstrategieën en samenwerkingsinitiatieven van verschillende landen. Het zal tevens de verdieping van de samenwerking stimuleren op het gebied van dienstenhandel en digitale handel met Belt and Road-partnerlanden.

De Global Times citeert Argentinië als voorbeeld. 14% van de Argentijnse export bestaat uit handel en diensten maar het aandeel van China hierin ligt laag. Ook professor Wan Zhe van de Belt and Road School van de Beijing Normal University vindt dat de samenwerking van China met de BRI-partners een groot potentieel heeft qua ‘zachte’ verbindingen die gebaseerd zijn op technologie en standaarden. Hij vindt de samenwerking in de dienstenhandel, inclusief de digitale sector, platformeconomie, big data en de logistieke en groene energiediensten, een sterke aanvulling op de bestaande, vruchtbare samenwerking op het vlak van harde infrastructuur zoals spoorwegen, wegen, havens en pijpleidingen.

Voorbeelden

Wandelen door de CIFTIS expo Foto Global Times Disclaimer

Niettegenstaande de wereldwijde tegenwind groeide de Chinese handel in diensten meer dan die in goederen. Tijdens de eerste 7 maanden groeide de handel in diensten aan met 8,1% op jaarbasis en dit tot 3.670 miljard yuan terwijl de goederenhandel nauwelijks met 0,4% groeide.

China Daily citeert ondervoorzitter Jan-Willem Scheijgrond van Royal Philips. Deze firma benadrukt volgens CRI Online dit jaar vooral zijn innovatie-samenwerking met Chinese milieubedrijven. Scheijgrond zei vooral onder de indruk te zijn van de innovatie op het gebied van medische beeldvorming, waar de Chinese experts op een creatieve wijze artificiële intelligentie hebben aangewend.

In het Shougang Park is er een aparte gang voor de digitale yuan 3.0. Financiële instellingen tonen gezamenlijk hun nieuwste digitale yuan-gerelateerde producten zoals de ‘digitale yuan hardware geldbeugel’, een slimme IC-kaart, een slim polsbandje, een digitale werknemerskaart en een slimme studentenkaart. De geïntegreerde toepassing van ‘digitale yuan +’ in sectoren als transport, catering en accommodatie, slimme overheidszaken, rurale heropleving, groene financiën, lifestylediensten, cultureel toerisme, grensoverschrijdende business en andere scenario’s zijn ook te zien. JD Technology heeft de eerste oplossing in de sector uitgebracht die slimme contracten in digiyuan combineert met financiering van leveringsketens om oplossingen te bieden voor kleine en middelgrote ondernemingen in de industriële keten.

Bronnen: Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email