Cyclo-dokters: medische zorg fietst tot bij de zieke in het dorp


China werkt  volop aan een betere gezondheidszorg op het platteland. Zo is er een proefproject met cyclo-dokters : medische zorg fietst tot bij de zieke in het dorp.

naamloosHet traditioneel scenario gaat als volgt. Wie in een dorp ziek wordt, reist over lange afstand naar een groot ziekenhuis in de stad en wacht daar uren in een overvolle wachtzaal om een specialist te raadplegen. Vooral voor ouderen en chronisch zieken is dat een enorme beproeving.

In Tongguanyi, in de buurt van Chongqing, draait een innovatief project de situatie om: dokters trekken per fiets op huisbezoek naar ouderen en chronisch zieken in afgelegen dorpen rond de stad. Geen vermoeiende en dure reis meer voor de patiënt naar de stad, want de cyclo-dokter komt je regelmatig thuis onderzoeken en ondermeer je bloeddruk meten en gezondheidstips geven. Dankzij die eerstelijnsaanpak en preventie hoeven patiënten niet zo vaak meer naar het ziekenhuis, waar de specialist zich nu kan concentreren op de zwaarder zieken.

De hervorming van de gezondheidszorg in China stimuleert dergelijke vernieuwende projecten op het platteland om de zorgkloof tussen landelijke gebieden en de stad te verminderen. De medische zorg van de cyclo-dokter wordt volledig gedekt door het basisgezondheidsprogramma van de overheid en is gratis voor de patiënt.

 Er worden nog andere experimentele concepten op districtsniveau getest. Zo is er een project van financiering op basis van zorgresultaten, volgens het concept ‘pay for performance’. De zorgverlener wordt betaald afhankelijk van zijn persoonlijke inzet, de kwaliteit van zijn zorg en de feedback van patiënten. Een ander project koppelt plattelandsdokters aan ervaren specialisten van het stedelijk ziekenhuis, die als mentor een kwaliteitsvolle opleiding geven. Via een individueel leertraject en trainingsprogramma verbeteren de plattelandsdokters hun medische kennis en praktijkervaring.

Op basis van dergelijke projecten wil China ervaring opdoen om de plattelandszorg op te bouwen tot een geïntegreerd zorgsysteem dat gezondheidspromotie, ziektepreventie en behandeling omvat.

Bron: Wereldbank: China: doctors on wheels bring quality care to rural residents.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Cyclo-dokters: medische zorg fietst tot bij de zieke in het dorp

  1. deze idee is zo oud als Mao. in de tijd van Mao was er ook wat doktoren die rond de platteland rondreizen met huisbezoek. Maar is later afgeschaft door Deng.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *