D-Park: van fabriek tot modecentrum

De voormalige gasfabriek van Beijing Factory 752, in de buurt van de artiestenwijk Dashanzi, is al enkele jaren een ‘hub’ voor modeontwerpers. In juni volgt de bekroning wanneer de renovatie van de vier verdiepingen tellende centrale hall af is als modeplaza. Eigenaar Beijing Zhengdong Electronic Power spendeerde 180 miljoen aan de renovatie. Tachtig modeontwerpers gaan er aan het werk.

Stoomtrein aan ingang


Naast de kunstzinnige wijk Dashanzi lag de in onbruik geraakte Fabriek 751. Het gaat om een gasfabriek die in de vijftiger jaren met DDR-hulp werd gebouwd en Peking voor één derde aan elektriciteit leverde op basis van steenkoolgas. In 2003 werd aardgas een milieuvriendelijker alternatief en de oude fabriek ging dicht. Eigenaar bleef de “Beijing Zhengdong Electronic Power Group Factory”. Deze sloot reeds in 2006 een akkoord met de “Beijing Municipal Bureau of Industrial Development” en de  “China Fashion Association” om de voormalige fabrieksterreinen om te vormen tot een modehub onder de naam Factory 751, als knipoog naar een vorig leven. D-Park (“Designer Park”) werd bekend in 2007 en 2008 toen het de Chinese internationale modeweek onthaalde, die voordien meestal in grote hotels was georganiseerd. Prominente Chinese ontwerpers als Wu Xuewei, Zeng Fengfei en A You vestigden er zich, gevolgd door meer dan 30 anderen. Nokia, Dunhill, Kappa, Adidas en Schneider kwamen naarFactory 751 om nieuwe producten te lanceren of om een expo te organiseren. In September 2008 werd de musical Madame Butterfly hier opgevoerd.

Plaza na renovatie


Momenteel leggen bouwvakkers de laatste hand aan de inrichting na de renovatie van de 1.157 m² tellende centrale hall met zijn 4 verdiepingen tot modeplaza. Eigenaar “Beijing Zhengdong Electronic Power” heeft 180 miljoen yuan in de renovatie geïnvesteerd. Het is de bedoeling om met 80 modehuizen-of ontwerpers contracten af te sluiten, waarvan de helft uit het buitenland komt zoals uit Italië, Japan, Spanje en Duitsland. “Het zal geen centrum zijn voor enkel luxemerken; nieuwe of beginnende ontwerpers krijgen ook een kans” aldus Gao Kunfeng van de Zhengdong group die aangeeft dat zowel showrooms beschikbaar zullen zijn als studio’s. Hij legt verder uit dat een hele reeks

Laatste afwerking


diensten ter beschikking zullen staan van de ontwerpers: bijvoorbeeld het ontwikkelen van een merk en financiering, de handel en ook de copyright bescherming.  Een ontwerper kan zijn idee wettelijk laten beschermen. Een team van professionals zal de marktwaarde ervan bepalen of een financier vinden. Kortom de oude en roestige machines, bakstenen gebouwen en verlaten nijverheidsfabriek hebben een nieuwe bestemming gevonden en iedereen lijkt tevreden met het resultaat. Fotografen strijken neer om de unieke combinatie van oud erfgoed met de trendy mode op de lens vast te leggen. Nu nog aftellen tot juni.
Zie ook CNTV over D-Park

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *