Dagong geeft VS slecht cijfer

Dollar en YuanHet Chinese ratingbureau Dagong geeft de kredietwaardigheid van de VS een minder hoog rapportcijfer. De kredietbeoordelaar is van mening dat de VS zijn schulden niet echt wil of kan vereffenen.
Donderdag en vrijdag is er een bijeenkomst van de G20 en China geeft een schot voor de boeg via het opkomende ratingbureau Dagong Global Credit Rating Co. In juli van dit jaar publiceerde het (tot dan vrij onbekende) Dagong ratings voor een 50-tal landen. Slechts enkele landen kregen een AAA-rating; de VS waardeerde men op AA, Nederland op AA+, België op A+.
De Chinese beoordeling van de VS is nu teruggeschroefd van AA naar A+. De verantwoording: ‘Het verminderde vermogen tot schuldaflossing en de huiverigheid van de federale staat om zijn schulden te vereffenen’. Ook het toekomstperspectief wordt in sombere kleuren geschilderd: ‘De VS staat voor een lange periode van recessie en onvoorziene risico’s die haar kredietwaardigheid zal aantasten’. Dat de federale centrale bank 600 miljard aan schatkistbons heeft teruggekocht, druist volgens Dagong in tegen het belang van de schuldeisers en het is een chaotisch beleid om geld in omloop te brengen.
Voorlopig verschilt het standpunt van Dagong van dat van de grote collega-kredietbeoordelaars. Zij geven de VS nog steeds een zeer hoge rating. Maar ook in juli al had Dagong kritiek op de beoordelingswijze van die collega’s.
Bronnen: Reuters, de Franse beurskrant La Tribune, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *