De digitale stand van zaken 134

De cijferdans

*Gsm’s: Samsung verliest in Q3
xiaomi4Samsung verloor marktaandeel tijdens het derde kwartaal: het bedraagt nu 24,7 % wereldwijd, terwijl dit een jaar geleden nog 35% bedroeg. Apple verloor een beetje namelijk van 13,4% naar 12,3% en Xiaomi duikt op als derde met 5,5 % globaal, gevolgd door LG met 5,2% en Huawei 5,1%. De winst van Samsung viel in Q3 met 60%, maar de afdelingen chips en Tv’s doen het goed. Sony daarentegen blaast de volledige  aftocht uit China wat de gsm-verkoop betreft.
* Internet in China
Momenteel telt China 634 miljoen internetters, terwijl dat afgelopen jaar 618 miljoen bedroeg. Volgens PwC levert de reclame op Internet dit jaar 12,5 miljard yuan op en tegen 2017 25 miljard. 500 miljoen personen gebruiken het mobiel internet aan gemiddeld 25 uur per week. marketing-chine.com

China opkomende macht in 3D-printing

3dprintdDe Chinese regering heeft 1,5 miljard beloofd om gedurende 7 jaar het 3D printen te steunen en zo steekt China de VS voorbij aan een verhouding van 3 tegen 1. Hoewel de VS de meeste 3D printsystemen telt, haalt China snel in. Volgens Lux Research zal de verkoop van 3D printers in China tegen 2018 stijgen tot 47.800 en de inkomens verdrievoudigen tot $ 109 miljoen. De consumenten koper er minder snel een dan in de VS of de EU, maar de prijzen bedragen maar de helft van deze in de VS. Benzinga via Yahoo! Finance

“Elk jaar 15% Windows OS minder”

win8-chinaDuowei citeert Beijing Times die meldt dat China besliste om elk jaar bij de PCs van overheidsorganen 15% van de Windows OS te vervangen zodat tegen 2020 het grootste deel vervangen is door binnenlandse software. De China Banking Regulatory Commission (CBRC) heeft de banken al geïnformeerd om binnenlandse systemen te gebruiken. Het installeren van nieuwe Windows systemen is niet langer toegestaan omdat Windows 8 een functie heeft die de computers regelmatig scannen, wat monitoring van informatie gemakkelijk maakt. Wat de alternatieve systemen zijn, is nog niet gefinaliseerd. wantchinatimes

Geheel eigen server

loongson-china-China’s Dawning Information Industry – alias Sugon die bekend is voor de vervaardiging van supercomputers – heeft nu ook een volledig eigen Chinese server vervaardigd met een processor van de lokale chipproducent Loongson Technology. Deze 3B processor telt 8 kernen met in totaal 1,1 miljard transistors van 28 nanometer. Dawning had tijdens het eerste kwartaal volgens IDC 8,7% van de servermarkt in China waardoor het op de zevende plaats kwam. Gezien de overheid aandringt op eigen producten in de gevoelige sectoren hoopt Dawning dus ook op een groter aandeel in de servermarkt.

Tencent leidt $ 350 miljoen investering in Koudai Gouwu

tencentlogoDe mobiele e-commercesite Koudai Gouwu heeft zopas $ 350 miljoen gekregen van een reeks investeerders geleid door Tencent, die $ 145 miljoen inbracht. Andere investeerders zijn Tiger Fund, H Capital, Vy Capital, Falcon Edge, en Yuri Milner’s DST Group. Op Koudai Gouwu kunnen winkeliers rechtstreeks verkopen aan klanten. De applicatie is volledig geïntegreerd is met WeChat dat maandelijks wereldwijd 438 miljoen klanten claimt te hebben.
Deze week heeft Tencent met IBM nog een akkoord bereikt om clouddiensten te leveren aan ondernemingen. Tencent heeft al een cloud aanwezigheid, maar breidt de band dus uit naar de bedrijfswereld. Bedoeling is dat IBM zijn software en ervaring met het bedrijfsleven ten dienste gaat stellen van Tencent dat een stabiel en betrouwbaar cloud computing platform heeft.

Xiaomi-nieuws

*Xiaomi gaat fietsen:
Tegen het jaareinde wordt verwacht dat gsm-producent Xiaomi in navolging van Baidu’s DuBike een slimme fiets op de markt brengt. De fiets van Baidu volgt de hartslag, de verbruikte calorieën en toont de kortste weg. Xiaomi staat nog niet zover in het gebruik van big data vergeleken met Baidu. De prijs van de Baidu fiets is nog een vraagteken, maar deze van Xiaomi zou goedkoper zijn.
*$ 1 miljard voor verovering nieuwe markten.
Xiaomi heeft van 29 banken voor in totaal $ 1 miljard leningen gekregen om de expansie in het buitenland te financieren. Na India komen als volgende groeilanden aan de beurt: Brazilië, Mexico, Indonesië en Maleisië.
*Xiaomi verhuist data naar servers buiten China
Tijdens de vakantie was er een polemiek of de gsm’s van Xiaomi al of niet data doorstuurden naar servers in Beijing. Nog voor het einde van de maand verhuist Xiaomi data op zijn e-commerce platformen van Beijing naar Californië en naar Singapore. Volgend jaar volgen India en Brazilië. Wellicht is het de bedoeling om tijdens de expansie in het buitenland niet het verwijt te lopen dat de gegevens van de gebruikers naar China zouden gestuurd worden.

 Alibaba nieuws

*AliYun 3.0 gelanceerd
Alibaba lanceerde de derde versie van het eigen Aliyun exploitatiesysteem. Daarbij behoort de Cloud Card-dienst waarbij de meest gebruikte toepassingen op de terminal aangestuurd worden vanuit de cloud. Zo moeten de gebruikers minder applicaties downloaden. Sinds de eerste versie van Aliyun in juli 2011 gelanceerd werd, telt Yun OS 10 miljoen gebruikers. De gsm-fabrikant Meizu gebruikte het systeem onlangs als basis voor het Flyme OS. wantchinatimes

*Alibaba wil samen met Apple in betaaldienst’

Alibaba wil met Apple samenwerken in een betaaldienst, aldus de The Wall Street Journal. Alibaba heeft met Alipay al een grote eigen dienst met 300 miljoen actieve gebruikers. Apple introduceerde onlangs Apple Pay dat geïnstalleerd kan worden op de nieuwste versies van de iPhone. Zowel Jack Ma als Cook waren optimistisch over toekomstige samenwerking.

 *Alibaba evenaart Walmart

Deze week oversteeg de beurskapitalisatie van Alibaba even deze van Wal-Mart. Alibaba zei deze week dat de verkoop op zijn platformen binnen 2 jaar de wereldwijde verkoop van Wal-Mart zal overstijgen.

Sohu koopt videoprovider 56.com

SohulogoHet op de NASDAQ beursgenoteerde Sohu die al de derde grootste online videosite runt, heeft de videoprovider 56.com gekocht. Het bedrag zou iets onder de $ 13 miljoen liggen. De eigenaar van 56.com is Renren die de site in oktober 2011 kocht tegen $ 80 miljoen. Renren verkeert echter in slechte financiële omstandigheden door de hevige concurrentie en probeert zich nu naar de jongeren te richten. Volgens analisten is de sociale netwerksite rijp voor verkoop. Op het vlak van online video is Youku Tudou eerste met 24 % van de reclame-inkomsten, gevolgd door iQiyi/PPS met 19,5%. Sohu staat op derde met 10%.  Het vrij ernstig Economisch Dagblad suggereert na Jack Ma’s bezoek aan Hollywood dat Youku Tudou een perfecte parel aan de kroon zou zijn van het Alibaba imperium. En.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *