De digitale stand van zaken 2

Kort Internet- en ICT-nieuws uit China

On-line betalingen naar 1000 miljard
Volgens “Analysys International” zullen China’s on-line betalingen dit jaar oplopen tot 1000 miljard yuan RMB. Gedurende de eerste drie kwartalen bedroeg het verkeer reeds 725 miljard. Alipay van de groep Alibaba is overheersend met 50 % van de markt.  Tenpay.com van Tencent Holdings is tweede met 24,5%. 99bill.com uit Shanghai is derde met 6,1% Verwacht wordt dat deze laatste zijn aandeel nog zal uitbreiden in luchtvaart en verzekeringen. Alipay zit ook niet stil en verbreedde zijn platform tot betalingen die geen kleinhandel betreffen: dus betalingen voor administraties, nutsdiensten, transport…Volgens China Daily heeft Alipay reeds het Amerikaanse PayPal overtroffen als grootste on-line betaalfirma zowel in termen van gebruikers als qua volume. Het blad citeert manager Wang Gang die meedeelt dat hij 500 miljoen geregistreerde gebruikers heeft, elke dag 7 miljoen  transacties verricht en dit voor 2 miljard RMB per dag.
Reeds 38 miljoen 3G abonnees
China’s totaal aantal gebruikers van het 3G-signaal verdrievoudigde op jaarbasis zodat het cijfer eind oktober 38 miljoen bedroeg. De drie grote telecomoperatoren hebben elk een tiental miljoen 3G-abonnees. Vergeleken met andere landen is China pas laat met 3G gestart: namelijk met de Olympische Spelen. Het ministerie wil tegen 2011 150 miljoen 3G abonnees hebben.Volgend jaar zou nog 400 miljard in 3G-infrastructuur worden geïnvesteerd zodat het aantal 3G-basisstations de 400.000 overschrijdt.  Ondertussen verhoogde het aantal GSM-gebruikers met 94 miljoen om 842 miljoen te bereiken. Het aantal abonnees met vaste lijnen daalde met 13 miljoen om nog 300 miljoen te bedragen. Deze maken nog 30 % uit van het telecom-cijfer.
Tencent meer open en interactief
 

Tencent heeft lessen getrokken uit het recente dispuut met veiligheidsfirma Qihoo 360. Het is van plan zijn platform van Tencent-gemeenschappen binnen 6 maand tijd open te trekken zoals Facebook doet. Voorzitter en baas Ma Huateng zei ook dat hij era an denkt om de QQ-dienst open te stellen voor ontwikkelaars en kleine plus middelgrote websites. Tencents QQ heeft 637 miljoen gebruikers maar verbiedt anderen winst te maken op basis van Tencents producten. Het dispuut met Qihoo heeft de firma aan het nadenken gezet. Voortaan zet QQ dus haar platform wijd open voor ontwikkelaars die de verbruikers van Tencent zullen kunnen vinden. Open platformen zijn de toekomst van het Internet en derde partij ontwikkelaars hebben ook de inhoudt van Facebook verrijkt.

Ook Dating-website gaat naar Nasdaq

Jiaquan.com, China’s leidende dating-website heeft Price Waterhouse Coopers onder de handen   genomen om een Nasdaq beursgang voor te bereiden. De website hoopt tijdens de eerste helft van 2011 100 miljoen $ op te halen. Het is reeds drie jaren dat de beursgang in het vooruitzicht werd gesteld. Momenteel heeft Jiayuan de helft van de markt. In 2007 bedroeg het inkomen van Jiayuan 10 miljoen yuan; in 2009 bedroeg het cijfer 80 miljoen en voor dit jaar wordt 100 miljoen verwacht. Onlangs maakte Webboekenwinkel Dangdang bekend een beursgang in de VS voor te bereiden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *