De Digitale stand van zaken 27

-Kort ICT-nieuws-

Ook Tianjins speciale zone mikt op de cloud

Supercomputer


–Bij de opening van HP’s 3000 m2 groot cloud computing centrum nabij Tianjins haven zei CEO Apotheker dat China een eersterangs rol zal spelen op het gebied van cloud computing en data centra op afstand. Gartner voorspelt zelfs dat China een van de snelste toepassers zal zijn. De stad Tianjin positioneert zich (ook) als een centrum terzake: niet ver van HPs centrum bevindt zich ’s werelds tweede snelste computer van de National University of Defense Technology. Deze wordt gebruikt voor olieontginning, farmaceutisch onderzoek, financiële risicoberekening en 3D tekenfilms. Aan de overkant van de straat bouwt Tencent Aziës grootste computer- en dataopslagcentrum. Eenmaal klaar zullen 200.000 servers opslag verlenen aan Tencents 300 miljoen geregistreerde gebruikers. Deze buurt maakt deel uit van de speciale zone Binhai waar meer dan 100 van Fortunes top 500 bedrijven zich in bevinden. Leuk is dat niet enkel firma’s zijn uit de klassieke sector als petrochemie of voeding, maar dat ook het National Animation Industry Park er zich heeft gevestigd om gebruik te maken van de supercomputer. Door de snelle computer wordt de tijd om een tekenfilm te produceren, ingekort van zes maanden tot twee uren.

Dell en Baidu werken samen i.v.m. smartphone
Reuters deelt mee dat zoekmachine Baidu en Dell de handen ineen slaan voor de ontwikkeling van tablets en smartphones. Dell heeft het moeilijk op dit front waar Apple sterk staat. Meteen is het initiatief een steuntje in de rug voor het Baidu’s Yi OS dat voorlopig op Android gebaseerd is, maar heuse OS-ambities heeft. Zoekmachine Baidu gaat dus de hardware-toer op. Grenzen vervagen en de Chinese internetgroten diversifieren zich ook op elkaars terreinen.
De Wifi-allantie ook in China
China Mobile en China Telecom hebben beiden hun voornemen bekend gemaakt om de komende 2 jaar een miljoen hotspots te ontplooien; China Unicom heeft van zijn kant plannen voor hotspots in 40.000 gebouwen. Het is belangrijk om de Wifi- gecertifieerde rechnologie te verbeteren, aldus CEO Edgar Figueroa van de internationale Wifi-alliantie. Momenteel heeft de Wifi-alliantie 450 firma’s die lid zijn wereldwijd en 2 miljard toestellen werden gecertifieerd. De nieuwe technologie zal het inloggen op de netwerken van de providers sterk vereenvoudigen en afspraken onderling tot roaming vergemakkelijken aldus Figueroa. China blijkt ook in deze een sleutelrol te spelen. De operatoren breiden hun infrastructuur uit met het oog om 150 miljoen klanten te bereiken. Een onderzoek bij 1500 Wifi-gebruikers wees uit dat de meeste antwoorden vinden dat Wifi een stuk dagelijks leven wordt en dat ze de aankoop van een nieuw toestel overwegen.
Googles vergunning vernieuwd
Google heeft bekend gemaakt dat de Chinese regering de vergunning voor Googles website verlengd heeft. Google werkt via een lokale partner die de rechten bezit. Sinds de dreiging om zich uit China terug te trekken ten voordele van Hong Kong is het aandeel van Google in de Chinese zoekmarkt voortdurend achteruit gegaan: waar Google voordien nog boven het 35 % marktaandeel bezat, tuimelde dit aandeel al tot onder de 20 %.
Satelliet-TV voor 200 miljoen landelijke gezinnen
Volgens vice directeur Zhang Haitao van de State Administration of Radio, Film and Television is een pilootproject in de provincies Ningxia, Hebei en Binnen-Mongolië goed afgelopen. In de toekomst zal de satelliet TV “Digital Broadcast” 200 miljoen landelijke gezinnen bedienen en dit jaar wordt gestart met 10 miljoen. Voordien kregen deze maar povere signalen voor in het beste geval 6 kanalen van bedenkelijke kwaliteit. De overheid komt tussen voor 100 yuan in de kost van de digi-box die toelaat dat 25 TV-kanalen en 17 radiogrogrammas kunnen ontvangen worden en waarmee ook kan getelefoneerd  (Shanghai Daily).
Xinjiang heeft software-zone
Gedurende de eerste China-Eurasiaexpo werd Xinjiangs software zone voorgesteld die een van de zeven bases is van Urumqis Economic and Technological Development Zone. Gegevens wijzen uit dat Xinjiangs software maar instaat voor 0,2 % nationaal. Eind 2010 bezat Xinjiang meer dan 100 software ondernemingen met een verkoopcijfer van 3,4 miljard yuan. Guangdong heeft echter 3500 dito firma’s met 386 miljard inkomen. De verantwoordelijken te Urumqi merken op dat computers nog niet echt goed verspreid zijn in de Centraal-Aziatische buurlanden en dat China’s software vooral afgestemd was op Engels, Japans en Koreaans maar dat deze markt wat verzadigd raakt. Bijgevolg geloven ze dat de software in talen als Arabisch, Oeigoer of Kazakh de toekomst voor zich heeft. Vooral de Centraal-Aziatische landen worden beoogd. Tegen 2015 zou de sector in Xinjiang 15.000 personen tewerk stellen.
Yahoo geruchten
Het ontslag van Yahoo’s topvrouw Carol Bartz doet de geruchtenmolen op volle toeren draaien over Yahoos toekomst. Bloomberg meent te weten dat CEO Armstrong van AOL een merger wil met Yahoo wil waarna hij CEO zou worden van de nieuwe entiteit. In China wordt gehoopt dat haar vertrek het volledig loskomen van Alibaba uit Yahoo zal vergemakkelijken. Een Alibaba-topman zei onlangs nog publiekelijk dat de partner Yahoo nauwelijks iets bijbracht aan de groep. Grote baas Jack Ma van Alibaba verklaarde enkel dat het ontslag van Bartz niets met hem te maken had.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *