De digitale stand van zaken 4

Kort nieuws in en rond Internet

Eén derde gebruikt Internet
457 miljoen Chinezen maakten eind 2010 gebruik van Internet, wat 73 miljoen meer is dan het jaar voordien. Dus één derde van de Chinezen gaat on-line. Van dezen gebruiken 303 miljoen hun GSM om te surfen. Het aantal dat de PC gebruikt, is echter meer in opgang. De gemiddelde snelheid van de internetverbinding ligt op 100 kb/sec, de helft van de gemiddelde snelheid in andere landen.
Wifi over geheel Peking
Eind dit jaar zal Pekings Wifi-netwerk 600 km² groot zijn aldus China Mobiles woordvoerder. Naast de bestaande 5000 hotspots, komen er dit jaar nog 5 à 10.000 bij. Peking begon met Wifi tijdens de Olympische Spelen en wil nu China’s grootste Wifi-oppervlakte. Andere steden die intensief aan hun wifi werken zijn Shanghai, Tianjin , Wuhan , Hangzhou , Guangzhou en Shenzhen.
Gaming helft Chinees
De online gaming-nijverheid bracht vorig jaar 32 miljard op en daarvan stonden Chinese producten in voor 56 % van de opbrengsten. Het betreft het vijfde jaar naeen dat de Chinese productie dominant is. 356 producten werden vorg naar nieuw ontwikkeld, 35 meer dan het jaar voordien. 34 Chinese firma’s zijn actief in 40 andere landen en daar hadden ze een opbrengst van 230 miljoen $.
Baidu nog vooruit
De Chinese zoekmachine Baidu heeft haar marktaandeel tijdens het vierde kwartaal nog verhoogd van 73 naar 75 %. Google viel verder van 21,6 % naar 19,6 %. De waarde van de zoekmarkt steeg steeg Q4 tot 3,85 miljard yuan , een verdubbeling vergeleken met het jaar voordien.
Alibaba investeert in opslag en logistiek
China’s grootste e-businesfirma Alibaba is van plan de komende 3 à 5 jaren 3 tot 4,5 miljard $ te investeren in een netwerk van opslagplaatsen rond grote steden zodat de internetbesteller zijn product binnen de 8 uren zou kunnen ontvangen. Eén derde van de gelden komt van Alibaba zelf. Reeds in oktober deelde Alibaba mee dat ze hun netwerk zouden uitbreiden van 20 naar 52 steden. Rond die steden komen dus nu voor 3 miljoen m² opslagplaatsen bij die de producten dichter bij de verbruiker zullen brengen. Alibaba heeft 75 % marktaandeel in de verkoop via Internet, maar logistiek is nog een flessenhals. Momenteel zijn er op Alibaba’s winkel Taobao dagelijks 8 miljoen transacties en dit zouden er volgend jaar 20 miljoen moeten worden. De webwinkel Taobao hoopt binnen 10 jaar Walmart in China te kunnen inhalen qua verkoop.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *