Hu in Chicago

De Chinese President Hu Jintao is in discussie gegaan met een aantal toppolitici en figuren uit de zakenwereld. Daarna heeft hij een bezoek gebracht, niet toevallig, aan Chicago.

Vandaag keert Hu naar Beijing terug. Op de agenda van de Chinese president stonden toespraken voor het Congres van de VS en gesprekken met kopstukken van de twee kamers in dat orgaan, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hu sprak met de voorzitters en verder met o.a. Nancy Pelosi, John Kerry en John McCain.

Alweer werden er van beide kanten openlijk pijnpunten aangekaart. De Amerikanen brachten intellectueel eigendom, de munt en de mensenrechten ter sprake en probeerden hun gast te bewegen tot een hardere opstelling tegenover Noord-Korea. Hu Jintao drong nogmaals aan op meer respect, onder andere voor het feit dat “bij de kwesties rond Taiwan en Tibet de Chinese soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid aan de orde zijn,” en ” dat ze raken aan de nationale gevoelens van 1,3 miljard Chinezen”.

De westerse media leggen vooral de nadruk op de kritische tot vijandige houding (vooral in de media) die de Amerikaanse politici hebben aangenomen. Van de uitspraken van Hu, die overigens onbewogen blijft onder de soms ronduit arrogante houding van zijn gesprekspartners, geven ze vooral weer dat hij wel degelijk vindt dat China op het vlak van de mensenrechten verbeteringen kan aanbrengen en zijn verzekering dat China trouw blijft aan de weg van de vreedzame ontwikkeling. De Chinese media wijzen er op dat ze bij de elite van de VS vooral interesse bespeuren in een economische samenwerking die beide staten voordelen kan bieden.
In de voorstellen die Hu aan de regering van de VS heeft gedaan om de betrekkingen te verbeteren neemt het economische een prominente plaats in. Ook werd er door Xinhua en co. duidelijk gemaakt dat de ontvangst in Chicago opvallend hartelijk was. De burgemeester daar gaat er prat op dat zijn stad, een grote industriestad in Illinois, waar Barack Obama’s politieke loopbaan begon, de meest Chinavriendelijke is van de VS.
De twee punten werden door Hu Jintao gecombineerd in zijn toespraak in Chicago. De duurzame en snel groeiende economische uitwisseling en ontwikkeling in de betrekkingen tussen China en het Midwesten van de VS (waar Chicago een centrale plaats inneemt) noemde hij een voorbeeld voor hoe het moet.  Op wederzijds respect gebouwde samenwerking die aan beide partners ten goede komt.

Bronnen: BBC, Guardian, Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *