De evolutie van een dorp in Dongguan

Het dorp Yantian dat administratief deel uitmaakt van Dongguan heeft sinds 1980 de diverse stadia meegemaakt in de evolutie van landbouwdorp tot industriecentrum met veel migranten. Nadat sommige arbeidsintensieve bedrijven al andere oorden opzochten, probeert het dorp zich nu aan te passen aan de realiteit van na de financiële crisis. Het ontwikkelt nu ook diensten en investeert via de dorps coöperatieve in financiën en vastgoed.

yantianstrt

Straat in Yantian

Het dorp Yantian dat deel uitmaakt van Dongguan, telt 3000 oorspronkelijke bewoners en inmiddels al 100.000 migranten, honderden bedrijven, een viersterrenhotel, een bibliotheek, een cultureel centrum met sportfaciliteiten en theater, winkels, een ziekenhuis, scholen, parken… De oppervlakte bedraagt 24 km2 en het ligt maar 21 km van de grensovergang naar Hongkong Luohu. Het is typerend voor de vele dorpen uit de Parelrivierdelta die bloeiden met de toevloed van buitenlandse investeerders en migranten. Het jaarinkomen van de oorspronkelijke bewoners steeg ondertussen tot 50.000 yuan of vijf maal zo hoog als het gemiddelde ruraal inkomen.
Tot 1980 was Yantian een rurale gemeenschap, waar nu aan de rand wat stroken groenten van overblijven die echter door migranten gecultiveerd worden. Een boer beschikte toen maar over gemiddeld 2 are land en de armoede deed sommigen uitwijken naar Hongkong. Met de open deur- en hervormingspolitiek keerden sommigen terug en zetten fabrieken op in hun thuisbasis. 200 dorpelingen gingen zo in de nijverheid werken die vanaf 1984 meer opleverde dan de jaarlijkse landbouwproductie. Het ging dagen dat nijverheid de toekomst was. Het dorp nam de gronden terug in collectief beheer. Steeds meer bedrijven kwamen er zich vestigen en op de piek in 1998 bedroeg het aantal 400 firma’s, waarvan 90 % uit Hongkong. Het begon met assembleerwerk met elektronica, speelgoed en kledij als hoofdproducten.

yantianshinano

Dongguan Shinano

Vlaggenschip Dongguan Shinano Motor is een Japans bedrijf dat er zich in 1994 vestigde en motoren vervaardigt zowel voor automerken Toyota, Nissan, Ford als voor huishoudtoestellen (Haier, Midea), bureel- als bankmachines. Het stelt 3900 personen te werk in vier grote gebouwen. Vorig jaar droegen deze bedrijven voor 80 miljoen yuan bij aan het dorpsinkomen, aldus CPC-secretaris Deng Zerong. Deze bedrijven zorgden voor arbeidsplaatsen, zowel voor dorpsbewoners en migranten. Sommigen zetten nadien een eigen bedrijfje op. De groei van Yantian was arbeidsintensief en op export gericht. De bedrijven vestigde zich daar vanwege de goedkope lonen en gronden.
Ondertussen was er de Aziatische crisis, de SARS-periode, de financiële crisis en liggen de kaarten anders. Vooral de prijzen van arbeid en grond laten zich voelen. Tien jaar geleden bedroeg het gemiddeld maandsalaris 570 yuan en dit steeg tot 1800 yuan, aldus een topman van Dongguan Shinano en dit terwijl de prijs van de producten daalt zo klaagt hij. Hij zegt dat zijn firma voortdurend nieuwe wegen zoekt en dat deze innovatie maakt dat ze een leider blijft in de motoren industrie. Niet elke firma kan dat en sommigen verhuisden of faalden. Het aantal bedrijven met investeringen uit Hongkong, Taiwan e.a. viel van 400 in 1999 tot 150 nu. Sommigen trekken ook weg omdat ze meer ruimte nodig hebben dan wat beschikbaar is, maar dit betekent hoedanook  minder inkomsten voor het dorp.
In 2000 werd grotendeels met de inkomsten uit het verpachten van de gronden de dorps coöperatieve Yantian Enterprise Development Company opgericht. Ze investeerde in vastgoedprojecten zowel in het nabije Dongguan als in Guangzhou en Shanghai.  Yantian hoopt ook in financiën te gaan en de coöperatieve kocht al aandelen van China Minsheng Bank en van China Guangfa Bank. Vorig jaar investeerde het dorp 100 miljoen yuan op de beurs en maakte zo 50 miljoen bijkomend inkomen. In 2013 zette het dorp ook een firma voor hypothecair krediet op die eveneens goed boerde. Bedoeling is nog  een ontwikkelingsbank op te zetten die de spaargelden van bewoners zouden kunnen omzetten tot leningen voor KMO’s. Er wordt zelfs gedacht aan een makelaarsfirma, zij het dat dit risico’s inhoudt.

yantianschool

Klasje in Yantian-school

Het dorp moedigt tezelfdertijd de ontwikkeling aan van de dienstensector. Het telt al 2000 winkels, hotels, ziekenhuizen, banken en scholen en sommigen zijn echt grootschalig. De New Century School die uit 1994 dateert, beslaat 300.000 m2 en telt 3000 studenten waarvan 200 uit Hongkong, Taiwan en het buitenland. Het privé ziekenhuis Southern Medical University Guangji dateert uit 2005, heeft 730 bedden en stelt 570 personen te werk. Vorig jaar verzorgde het 14255 ziekenhuispatiënten en 288.000 van buiten het hospitaal.
Naast de diensten, denkt Deng Zerong ook om de “2,5 industrie” te ontwikkelen die ligt tussen de secundaire en de tertiaire sector. Het plan is om vennootschappen aan te trekken die er hun hoofdzetel vestigen terwijl de activiteiten uitbesteed worden naar plaatsen met goedkopere grond en arbeidskosten. Voorts wordt nog gewerkt aan een cyberzone die bijna klaar is. Tot zover de plannen.
Ondertussen is een lange weg afgelegd en had het dorp meer inkomen uit zijn financiën dan uit de maakwerk sector. Het inkomen uit kapitaalinvesteringen bedroeg vorig jaar 100 miljoen yuan of 40% van het dorpsinkomen, het inkomen uit de industrie leverde 80 miljoen op of een derde van het totaal. Vastgoed en vastgoedontwikkeling droegen respectievelijk een vijfde en een tiende van de ontvangsten bij. Gezien de beurs in China opveert, zal het feestje in Yantian doorgaan. Staatskapitalisme is niet de juiste naam. Volkskapitalisme of volkssocialisme?? Het zou wel eens nuttig kunnen zijn te vernemen hoe migranten gehuisvest worden om dit verder te kunnen beoordelen.
Bron Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *