De Groene revolutie in China gaat door, merkt onze OogGetuige

Vlak voor de jaarwisseling waren er 3 enorme projecten klaar die massa’s groene energie zullen leveren of gebruiken en ervoor zullen zorgen dat een fossielvrij China weer fors dichterbij komt.

De op een na grootste waterkrachtcentrale van de wereld werd voltooid op een stroomopwaartse tak van de Jangtse -rivier in de provincie Sichuan.

groen
foto Xinhua december 2022 disclaimer

Groene waterkracht

De groene energiecentrale van Baihetan is uitgerust met zestien turbines van 1 gigawatt (GW), waarmee het de op een na grootste waterkrachtcentrale in China en de wereld is. Enkel het Three Gorges Project (de ‘drieklovendam’), ook aan de Jangtse-rivier, is groter. De fabriek genereert naar schatting 62,44 miljard kilowattuur (kWh) per jaar, wat ongeveer 90,45 miljoen ton steenkool per jaar zal besparen en de jaarlijkse kooldioxide-uitstoot met 248,4 miljoen ton zal verminderen.

groen
foto Xinhua december 2022 disclaimer

Windenergie

Het grootste niet-gesubsidieerde  offshore windenergieproject van China is volledig operationeel geworden in Shanwei, provincie Guangdong, nadat de elektriciteit gegenereerd door de laatste van de 128 windturbines was verbonden met het net. De productiebasis voor hernieuwbare energie kan jaarlijks 4,5 miljard kilowattuur groene stroom leveren aan de provincie Guangdong. Dit zal het traditionele energieverbruik verminderen met 1,45 miljoen ton standaard steenkool en de uitstoot van koolstofdioxide verminderen met 3,5 miljoen ton.

groen
foto Xinhua december 2022 disclaimer

Waterstoftrein

In Chengdu, provincie Sichuan, rolde de snelste door waterstof aangedreven stadstrein van de assemblagelijn. De trein is ontwikkeld door CRRC Changchun Railway Co en Chengdu Rail Transit op basis van de technologie gebruikt in de Fuxing-bullet-trein met een ingebouwd ‘waterstofkracht’-systeem. Met een maximale snelheid van 160 kilometer per uur heeft de trein een batterijcapaciteit waarmee 600 kilometer kan worden bereikt.

Kerncentrales

Wist u dat China momenteel een ambitieus programma heeft om 150 extra veilige kerncentrales te voltooien met een totale capaciteit van 200 GW, tegen 2035?

Oorspronkelijk: https://www.5iz-china.com/post/china-s-green-revolution-continues, vertaald en bewerkt door DN

Print Friendly, PDF & Email