Vriendelijke Chinese uitnodigingen aan België en Europa

China wil graag spoedig met België samenwerken voor een grotere ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen.

Afbeelding op Twitter (disclaimer)

Dat was de kern van wat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang afgelopen vrijdag zei tijdens een telefoongesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van België Hadja Lahbib.

Goede omgang met verschillen

Volgens Qin komen in de beide landen verschillende culturen samen. België en China ‘hebben de nodige ervaring en wijsheid om verschillen te tolereren en met meningsverschillen om te gaan’. China hecht groot belang aan zijn betrekkingen met België en is bereid met België samen te werken om de wederzijdse kennis, het begrip en het vertrouwen te vergroten, elkaars kernbelangen en bekommernissen te respecteren en ermee rekening te houden. Qin verzekerde de Belgische minister dat zijn land ‘de samenwerking op verschillende gebieden en de uitwisseling van personeel wil uitbreiden’. China kijkt blijkbaar uit naar een grotere en betere ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen.

Wederzijds

China steunt en stimuleert de komst van meer buitenlandse producten van hoge kwaliteit op de Chinese markt, in de hoop dat landen als België een eerlijk, transparant en niet-discriminerend ondernemingsklimaat voor Chinese bedrijven zullen blijven bieden, maakte Qin duidelijk.

China en Europa

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken vindt dat China en Europa brede gemeenschappelijke belangen hebben, en geen redenen om met elkaar geopolitieke conflicten uit te vechten. De Chinese boodschap is: ‘laat partijen zich blijven inzetten voor een alomvattend strategisch partnerschap, wederzijds respect, dialoog en de voortzetting van samenwerking.‘ Qin vroeg dat Europa zich zou verzetten tegen het politiseren en misbruiken van economische en handelskwesties. ‘Het is nodig om  samen te werken zodat veilige en ongehinderde wereldwijde productie- en toeleveringsketens in stand blijven’. Het was dus een pleidooi om de stabiele groei van de betrekkingen tussen China en Europa op lange termijn te bevorderen.

Positief

Volgens de ambassade van China in België heeft Lahbib op een aantal punten vrij positief gereageerd. Dit staat in het verslag van de ambassade: ‘Lahbib zei dat de betrekkingen tussen België en China tegenwoordig een positieve impuls krijgen. België houdt resoluut vast aan het één-China-beleid en staat klaar om de samenwerking met China te versterken op het gebied van economie, handel, luchtvaart en meer, om de uitwisseling van personeel tussen de twee landen te vergroten en een sterkere ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen te bevorderen. België zet zich in voor een open economie en ondersteunt geen praktijken van ontkoppeling en verstoring van industriële en toeleveringsketens’.

Kwesties

Van Chinese zijde wordt diplomatisch en beleefd gezegd dat ‘beide partijen’ ook van gedachten wisselden over ‘kwesties waar zij beiden om bekommerd zijn’. Minister Lahbib beperkte zich in eerste instantie tot het volgende Twitterbericht: ‘Open en constructief gesprek met mijn Chinese collega Qin Gang. We hebben gesproken over mensenrechten, Taiwan, de oorlog in Oekraïne en bilaterale kwesties.’

Berichtgeving

China maakt vrij uitgebreid melding van het telefoongesprek via het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassades in België (maar ook in Zweden) en via het officiële Chinese persbureau Xinhua.
Op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken was tot zondagavond nog niets over het gesprek te vinden.

Fu Cong, hoofd van de Chinese missie bij de EU met Charles Michel voorzitter Europese Raad (foto Chinese missie) (disclaimer)

China means business, what about Europe?

Het is voor de derde keer op korte tijd duidelijk dat het China ernst is om de relaties met Europa en België te verbeteren en dat dit wat Beijing betreft beter vroeger dan (te) laat kan gebeuren. Op 2 februari sprak de Chinese ambassadeur in België, Cao Zhongming, op de Chinese nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel. Cao gaf aan dat de bilaterale handel en investeringen weer aantrekken en dat de beide landen weer met optimisme kunnen kijken naar hun economische betrekkingen. Op 8 februari 2023 sprak ambassadeur Fu Cong, hoofd van de Chinese missie bij de EU, tijdens de ‘Sixty-Minute Briefing’ georganiseerd door het European Policy Centre (EPC) en, on the record, nodigde hij de EU uit om gelijktijdig de sancties die ze aan elkaar hebben opgelegd op te heffen. Zo kunnen ze een manier vinden voor de ‘wederopstanding’ van het Comprehensive Agreement on Investment (CAI) tussen China en de EU. Fu Cong zegt dat er jarenlang hard gewerkt is op dit akkoord dat voor China en Europa gunstig en belangrijk is. De bekrachtiging ervan is in 2021 bevroren vanwege sancties in verband met meningsverschillen tussen beide partners over zaken die voor China raken aan zijn soevereiniteit. Fu Cong stelde nu dus voor dat beide partijen de sancties tegelijkertijd zouden opheffen, of dat Europa opnieuw met voorstellen zou komen.

Ondernemersvisie

De actieve toenadering van China richting Europa kan deze maand nog toernemen. Wang Yi, de vorige minister van BuZa en nu lid van het Politiek Bureau en de Staatsraad van China, zou binnenkort Duitsland en België bezoeken volgens het Amerikaanse magazine Politico. Wang Yi zou de Veiligheidsconferentie in München bijwonen en het EU-hoofdkwartier Brussel bezoeken.

Er zijn in elk geval Belgisch ondernemers die geloven in de samenwerking met China. Wij verwijzen naar het opiniestuk van Peter Buytaert op ChinaSquare en naar een actueel bericht van Xinhua.

Cerba Research, een toonaangevend Europees bedrijf in de gezondheidszorg, heeft een overeenkomst getekend voor de bouw van een geavanceerd medisch laboratorium in de stad Wuxi, in de Oost-Chinese provincie Jiangsu, aldus lokale artsen. Met een totale investering van 100 miljoen Amerikaanse dollar zal de in België gevestigde instelling samenwerken met Teddy Clinical Research Laboratory (Wuxi) om het centrale laboratorium op te zetten door een joint venture op te richten op de Wuxi International Life-Science Innovation Campus.’

Bronnen: fmprc.gov.cn (ministerie BuZa China), eu.china-mission.gov.cn/be. (Chinese missie bij de EU), china-embassy.gov.cn/ (ambassade van China in België), Xinhua, pekingnology.com (onafhankelijke blog van een Chinese journalist), Politico, diplomatie.belgium.be (ministerie BuZa België), Twitter, Het Laatste Nieuws,

Print Friendly, PDF & Email