De Gucht stoer tegen China

China blijft een helpende hand naar de euro reiken. Maar daarmee is Europees commissaris van Handel De Gucht nog lang niet tevreden.

Samenwerking of confrontatie?


China is onvoorwaardelijk bereid de euro te helpen om door de schuldencrisis te spartelen, aldus het ministerie van Handel. Ongeveer een kwart van de 3,2 miljard dollar buitenlandse reserves zou in euro geïnvesteerd zijn. China stelt geen voorafgaande voorwaarden aan zijn steun. Vorige week had premier Wen nog gevraagd dat de EU China als markteconomie zou erkennen, ‘als blijk van vriendschap’, wanneer men mekaar op hoog niveau ontmoet in Tianjin op 25 oktober. Hij kreeg intussen vanwege de EU het deksel op de neus.’China is daarover erg ontgoocheld’; na 30 jaar hervormingen is China wel degelijk een markteconomie; de weigering door de EU is politiek gegrond, niet technisch, aldus nog het ministerie.
Op een seminarie in Brussel goot Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht nog meer olie op het vuur. “De toegang tot de Chinese markt blijft zeer beperkt”, verklaarde hij, en hij had het nog over “het fundamentele onevenwicht tussen de Europese openheid en de Chinese geslotenheid”.  China zou ook ongerechtvaardigde uitvoersubsidies geven en de intellektuele eigendomsrechten niet respecteren. Hij waarschuwt dat de EU Chinese extra-invoerheffingen zal moeten opleggen zoals ze dit jaar al gedaan heeft voor papier. Men kan ook de Chinezen weigeren voor openbare aanbestedingen. En de Chinese houding geeft argumenten om geplande Chinese investeringen in Europa selectiever  te beoordelen. Die verdrievoudigden tussen 2009 en 2010, maar vertegenwoordigen zelfs dan slechts 1,7% van alle buitenlandse investeringen in de EU. De Gucht wil in Tianjin besprekingen beginnen over een Europees-Chinees kaderakkoord voor investeringen, dat Europese bedrijven meer toegang tot de Chinese markt moet bieden. Wetenswaard heeft hij  niet de bevoegdheid om een dergelijk akkoord te onderhandelen zonder eerst toelating te krijgen van de lidstaten die nu aparte akkoorden met China hebben. Een blaffende hond die niet bijt? De klachten van De Gucht leken overigens opvallend goed op die van de Amerikaanse ambassadeur in Beijing deze week. Ook Washington is niet van plan China het statuut van markteconomie toe te staan.
Ondanks de crisis in de EU, de vertraging van de economie in de VS en een aantal handelsconflicten, is de Chinese uitvoer tot augustus met 24% op jaarbasis gestegen; de invoer steeg wel sneller, zodat het handelsoverschot vermindert. Het ministerie van Handel wist nog te melden dat de grote uitvoerprovincies Guangdong en Zhejiang wel de druk van zwakkere buitenlandse vraag en hogere binnenlandse loonkosten voelen, maar over het algemeen toch nog goed draaien. (Belga, Caijing)
Zie ook CNTV-Dialogue discussie of China EU-waardepapier moet kopen

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

9 comments for “De Gucht stoer tegen China

  1. Nou, ‘onvoorwaardelijk’ zal wel niet.
    Dat is naief om als europeaan van uit te gaan en erg dom om als china zo’n committment aan te gaan.
    Maar door deze formulering blijft het duister wat er werkelijk in ruil voor steun is gevraagd.

  2. Niet zo dom of naief. China heeft een groot belang bij de goede gezondheid van de euro. Met of zonder tegenprestatie, ze zullen de euro steunen. Daar speculeert De Gucht allicht ook op.

  3. gubo, uw reacties zijn altijd zo somber als het over China gaat, dus altijd.
    onvoorwaardelijk => tot de crisis voorbij is, welk voordeel heeft China, als het de wereld niet tot rust kan brengen.
    Of met andere woorden als de wereld in een crisis terechtkomt, al vind ik wel dat we er al in zitten, vandaag lijkt het wat meer dan anders 😉

  4. Beste Artist (en ook Frank), mijn reacties op dit forum zijn niet zozeer somber als wel kritisch en soms vallen die 2 begrippen samen. Dat ligt enerzijds natuurlijk aan de inherente dunctie van een forum als dit: ik reageer alleen op posts waar ik een kritische opmerking over wil maken. Ben ik het eens met een post dan reageer ik niet.
    Anderzijds ben ik af en toe inderdaad somber gestemd over de perspectieven van de chinese maarschappij. Ik hoop dat jullie doorheen mijn opmerkingen wel gemerkt hebben dat ik hou van china en van de mensen in dat land. Maar ik zie naast de positieve ontwikkelingen ook grote problemen. De twee belangrijkste voor mij zijn: 1) het ontbreken van een onafhankelijke rechterlijke macht en 2) de uitbuiting van de plattelandsbevolking.

  5. 1) het ontbreken van een onafhankelijke rechterlijke macht
    => dat is gewoon niet aan de orde, geen discussie mogelijk nu.
    2) de uitbuiting van de plattelandsbevolking.
    => dat is hoe dat je het bekijkt 100den miljoenen arme boeren zijn reeds naar de Chinese grootsteden verhuisd.
    Kunt ze toch niet vandaag op morgen allemaal middenklasse maken.
    Boeren krijgen bij aankoop van TV’s PC’s enz enorme staatskortingen.
    Nee, de Chinese regering doet zijn uiterste best om zoveel mogelijk Chinezen hun levenstandaard te verhogen, en volgens de echte kritieken zoals het IMF en de Wereldbank zijn ze daar schitterend mee bezig.

  6. Hallo Artist,
    1) Ik begrijp dat je ook vindt dat de rechterlijke macht op het ogenblik in China niet goed functioneert. Je wil alleen de discussie hierover naar later verplaatsen en niet nu voeren. Dat lijkt mij dan weer geen goed plan. Kom op, gewoon nu al de discussie over de inrichting van een onafhankelijke rechterlijk macht voeren.
    2) Dit afkopen van de schuldgevoelens die de regerende klasse heeft, door de boeren kortingen te geven op tv’s en pc’s, is een kapitalistische, op consumptie gerichte praktijk. Nu wordt de verpauperde plattelandsbevolking gebruikt als goedkoop arbeidpotentieel.
    Dit was weer even mijn gebruikelijke sombermans visie, nu ga ik een pint pakken.

  7. Qua Politiek, in China is er geen cultuur of geschiedenis waar er verkiezingen waren, verkiezingen is iets Westers.
    In de CCP is er evengoed een links en rechtse of een groene groep, alleen wel allen onder de paraplu van de CCP.
    Ik vind dat de rechterlijke macht in China zeer goed werkt, ik vraag me enkel af, of hun munt niet te laag staat waardoor Europa toch economisch niet gesteund wordt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *