Nieuwe coronabesmettingen in China

De afgelopen weken zijn er in drie Chinese regio’s opflakkeringen van coronabesmettingen: in Xinjiang en in de havensteden Dalian en Hongkong.

Drie verschillende plaatsen met uiteenlopende specifieke problemen, maar met een paar constanten: de snel en efficiënt ingrijpende overheid en de solidariteit onder de bevolking.

coronabesmettingen
tests in Ürümqi (foto Global Times)

Xinjiang

In Xinjiang zijn de eerste nieuwe besmettingen beginnen opduiken vanaf 15 juli. Ze werden vooral geconstateerd in de hoofdstad Ürümqi (3,5 miljoen inwoners). Elke dag kwamen een tien of twintigtal bij, met hoogtepunten de afgelopen dagen van 41 en 57. In totaal zijn er nu 178 bevestigde gevallen in Xinjiang. Slechts twee daarvan kwamen voor in andere plaatsen dan de hoofdstad. De meeste besmettingen werden geconstateerd bij het testen van patiënten die geen symptomen hadden. Bijna 9.000 mensen zijn nu onder observatie. De gezondheidsdienst probeert te achterhalen waar deze golf vandaan komt. De Nationale Gezondheidscommissie heeft 10 medische teams met zorgverleners uit tien provincies en steden naar het gebied gestuurd om massaal gratis tests uit te voeren. Het is de bedoeling de hele bevolking van Ürümqi te laten onderzoeken. Vervolgens komt er een tweede ronde van tests in de meest getroffen stadsdistricten, Tianshan en Shayibake. De onderzoekers denken dat de besmettingen gebeurd zijn tijdens bijeenkomsten in grote groepen, zoals huwelijksfeesten. Opvallend is echter ook dat de genoomsequentie dezelfde is als die van de recente uitbraak in Beijing, die intussen praktisch onder controle is. Die besmetting in de nationale hoofdstad zou uit Europa vandaan gekomen zijn. In Ürümqi wonen meer dan 10 verschillende etnische bevolkingsgroepen, met een eigen taal en cultuur. Het coronavirus zou volgens experts verschillend reageren op leden van elke groep door hun genetische opbouw die van invloed is op hun immuniteit. De behandeling en het opsporen van contacten kan wat worden belemmerd door taalproblemen, vooral bij bejaarden. Toch hebben de zorgverleners goede hoop ze dat de uitbraak binnen één à twee weken kunnen tegenhouden. Er zijn heel wat ziekenhuisbedden beschikbaar en men overweegt om tijdelijke hospitalen op te zetten voor de observatie van mensen die met patiënten in contact zijn geweest. De sterke punten van de aanpak in Xinjiang zijn het massale testen en de georganiseerde nationale solidariteit vanuit de andere provincies.

Dalian

Ook in het noordoosten van China, in de provincie Liaoning is er een uitbraak van COVID-19 besmettingen. Het epicentrum daar is de havenstad Dalian met zijn 6 à 7 miljoen inwoners. Het eerste  geval werd volgens de meeste bronnen bevestigd op 22 juli, maar sixthtone.com meldt dat patiënt zero al op 16 juli symptomen had vertoond. Dalian zou al drie maand lang virusvrij zijn geweest. De eerste patiënten werkten in een bedrijf voor de verwerking van vis- en zeevruchten. Het bedrijf en 18 andere waar het aan leverde werden stilgelegd. Het blijft een onopgeloste vraag of het virus is verspreid via het voedsel, via de verpakking of langs een andere weg. De gezondheidsdienst laat alle inwoners van de stad testen. Ook zijn feesten en groepsactiviteiten verboden en wie uit eten gaat moet op de gsm een lokale gezondheidscode laten zien bij het binnenkomen van het restaurant. Ma Xiaowei, minister van de Nationale Gezondheidscommissie is in Dalian om vervolgmaatregelen te bespreken. Het aantal besmettingen in de stad zelf is intussen tot 44 gestegen. Zorgwekkend is de verdere verspreiding. In negen steden en vijf regio’s van China zijn er nu besmettingen gevonden die verband houden met Dalian. In Fuzhou, provincie Fujian, op 1500 km van Dalian, is ook een patiënt afkomstig uit de havenstad aangetroffen. Fuzhou neemt verscherpte controlemaatregelen, onder meer tegenover al wie de stad binnenkomt uit gebieden waar een uitbraak is. Om de gegevens in perspectief te plaatsen: op het hele Chinese vasteland kwamen er gisteren 61 nieuwe besmettingen bij en 44 nieuwe asymptomatische COVID-19 patiënten).

coronabesmettingen
en in Liaoning (foto Xinhua)

Hongkong

De Gezondheidsdienst van Hongkong meldde maandag 145 nieuwe bevestigde gevallen van COVID-19, het hoogste cijfer op 1 dag in de stad. Maandag werden twee nieuwe sterfgevallen als gevolg van COVID-19 gemeld, waardoor het dodental op 20 kwam. Matthew Cheung, secretaris van de regering van de Speciale Administratieve Regio Hongkong (HKSAR) heeft aangekondigd dat alle maatregelen  worden verscherpt. Vanaf woensdag 29 juli gaan restaurants dicht en is het dragen van maskers verplicht in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. Naast twaalf soorten locaties die al dicht waren worden ook sportterreinen en zwembaden gesloten. De groepslimiet wordt verlaagd van vier naar twee personen. De nieuwe maatregelen duren tot 4 augustus. Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken. De centrale regering biedt alle mogelijke hulp aan: medische voorzieningen en apparatuur. Ze wil de virustestcapaciteit laten verbeteren en helpen bij de bouw van noodhospitalen. Er doen zich in Hongkong wat specifieke problemen voor die de strijd tegen COVID-19 mogelijk zullen hinderen. Veel mensen maken zelf geen eten, maar gaan uit eten of laten afhaalmaltijden komen. De stad is een internationaal centrum van handel en financiën, waar vracht- en toerismeverkeer van levensbelang is. Vandaar dat de overheid en de experts vrezen dat een lockdown, mocht die noodzakelijk zijn, praktisch onmogelijk is. Ten slotte is er nog de minderheid van anti-Beijing diehards die, vaak onder allerlei voorwendselen, willen dat de stad de hulp die ze vanuit de rest van China kan krijgen weigert. Zo is er in Honkong ook een taalprobleem: de meeste Chineestaligen spreken Kantonees, in plaats van Mandarijn. In Xinjiang worden de taalverschillen gezien als een uitdaging die moet worden aangepakt om de mensen van alle bevolkingsgroepen goed te verzorgen. In Hongkong zijn er personen en zelfs dokters die beweren dat de zorgverleners van het vasteland moeten wegblijven uit Hongkong omdat ze de taal niet spreken, of niet competent zijn. Alsof de medici en verplegers niet over een gemeenschappelijke taal (het voor Hongkong zo vertrouwde Engels) beschikken en hun deskundigheid niet kunnen uitwisselen. Dat alles bemoeilijkt de strijd tegen wat ze in Hongkong al de ‘derde golf’ noemen. De meeste van de 7,5 miljoen inwoners van Hongkong zijn echter gedisciplineerd en uiteraard blij met alle hulp die ze kunnen krijgen.

Global Times, Wikipedia, Sixthtone, SCMP, Reuters, Medicalxpress.com, Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *