De groep migranten vergrijst

Een officiële studie toont aan dat de 281 miljoen migranten grijzer worden. Oudere migranten verblijven liever niet ver van huis en de jongeren zijn kieskeuriger dan de oude generatie.

Uit het officieel statistisch onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de migranten 39 jaar bedraagt, een lichte toename in vergelijking met de 38,6 vorig jaar. Het aantal van de migranten die hun  thuis verlieten om in de steden naar werk te zoeken, verminderde het afgelopen jaar met 1,1%, aldus het jaarlijks onderzoek van het officiële ‘National Bureau of Statistics’. Het is het vijfde jaar op rij dat dit aantal migranten die naar de stad trokken, vermindert.
De totaliteit van de migrantenpopulatie groeide wel met 1,5% aan om eind vorig jaar 281 miljoen te bereiken. De jongeren vervangen in tragere mate hun oudere collega’s. Arbeiders die na 1980 geboren zijn, vertegenwoordigen net iets onder de 50% van het totaal.
Het gemiddeld maandloon bedroeg 3275 yuan terwijl dit in 2015 3072 yuan bedroeg. Daarbij verdienden de migranten die in de kustgebieden werken meer dan de migranten in het westen. In de loop der jaren trokken de westelijke provincies meer arbeidskrachten aan dan de andere landsdelen.
Gezien de Chinese economie een ommekeer maakt van investeringen naar consumptie verlaten veel werkers de assemblagelijnen in de fabriek en de bouwsites. Ze gaan integendeel een baan opnemen in de dienstensector zoals in kleinhandel en distributie. Pakketverdeler blijkt daarbij vaak voor te komen.
Het onderzoek vond een lichte verbetering van de toestand bij de overuren waar er minder achterstand is qua betaling. Tezelfdertijd viel wel een stijging te noteren van migranten die werken zonder contract. Het onderzoek dat plaats vindt sinds 2008 ondervraagt elk jaar 237.000 migranten.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar