De rijken zijn niet meer wat ze vroeger waren

Alibaba topman Jack Ma verloor de helft van zijn fortuin en viel van de eerste plaats in de Hurun rijkenlijst terug tot de vijfde plaats. Momenteel is flesjeswater tycoon Zhong Shanshan de rijkste Chinees. Bytedance stichter Zhang Yiming verdrievoudigde zijn vermogen en komt op de tweede plaats te staan. Voor de eerste keer staat er geen vastgoed tycoon van het vasteland in de top 10.

De Hurun rijkenlijst werd in 1999 gesticht door Arthur Andersen boekhouder Rupert Hoogewerf wiens Chinese naam Hu Run luidt. De China Rich List bevat iedereen met meer dan ¥ 2 miljard vermogen. Het afgelopen jaar groeide de lijst aan met 22% tot 2.918 en dat is drie maal zo veel als 10 jaar geleden. De VS telt 700 gekende miljardairs. In China kwam er zo dagelijks één $-miljardair bij de afgelopen 12 maanden. Hurun vermoedt dat op de lijst zo’n 4000 rijke Chinezen ontbreken omdat vele rijken hun rijkdom verbergen.

Bij de dalers valt Jack Ma van Alibaba op die door de achteruitgang van de beurskoers zijn vermogen zag halveren tot $ 22 miljard. Zo viel hij na drie jaren de eerste plaats te hebben bekleed naar de vijfde plaats. Tycoon Zhong Shanshan van Nongfu Spring en tevens eigenaar van een geneesmiddelenbedrijf neemt zijn plaats in met een netto vermogen van $ 69 miljard. Bytedance medestichter Zhang Yiming verdrievoudigde het afgelopen jaar zijn waarde en staat tweede met een vermogen van $52 miljard. De problemen van de vastgoed sector hebben ook hun weerslag want voor de eerste keer staat er geen vasteland vastgoed magnaat in de eerste tien. Li Ka shing uit Hongkong bekleedt de achtste plaats met $33 miljard. Zijn imperium is deels op vastgoed en deels op infrastructuur gebaseerd maar Li gooit het nu ook over de groene boeg met ‘eetbaar plastiek’ en voedselkartons uit zeewier.

Zhong Shanshan nummer één

Het meest achteruit ging Evergrande stichter Hui Ka-yan die tuimelde van de vijfde naar de 70-ste plaats met nog $ 11 miljard. Pony Ma van Tencent maakte een meer bescheiden duik van de tweede naar de vierde plaats met nog $ 49 miljard na een achteruitgang van 20% bij de Tencent aandelen. De ondernemers in online onderwijs zagen hun vermogen echter flink uitgedund: voorzitter Zhang Bangxin van het in New York beursgenoteerde TAL Education Group heeft nog $ 890 miljoen over van $14 miljard.

Het stijgend belang van het genereren van nieuwe energie en voertuigen met alternatieve energie schoot de stichters van dergelijke bedrijven de hoogte in. De derde rijkste Chinees is nu Zeng Yuqun van batterijproducent CATL, met zijn waarde van net geen $50 miljard. Ook Wei Jianjun en Han Xuejuan bij elektrische voertuigen producent Great Wall Motor maakten een aardige vooruitgang naast Wang Chuang van BYD. De grootste stijger in de top 100 was CEO Luo Liguo van Hoshine Silicon Industry die zijn waarde 6,5 maal zag stijgen en zo van 221-ste plaats in de lijst tot de 21ste klom.

Bron Global Times, realmoney.thestreet.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *