De stand van zaken 104

Cijfers juli: Laagste inflatie
–De cijfers van juli zijn bekend. De inflatie bedroeg 1,8 %, het laagste cijfer sinds 30 maanden. De nijverheidsproductie steeg echter ook “maar” met 9,2 %, minder dan verwacht. De kleinhandel groeide met 12,2 % inflatie verrekend. Op jaarbasis was er maar 1 % meer export, terwijl de groei in juni nog 11 % bedroeg. De import steeg met 4,7%, ook minder dan de 6,3 % van juni.  De FT merkt hierbij op dat het aandeel van de export tussen 2008 en nu is gevallen van een derde naar een vierde van de productie. Het gevoel is dat de kust nu veilig is om een meer losse monetaire- en stimuleringspolitiek te gaan voeren: dit zou eerder een kwestie zijn van dagen dan van weken. In het julinummer van het offciële Chinabond staat alvast dat de spoorwegen van plan zijn dit jaar enkele tientallen miljarden meer te gaan lenen voor investeringen dan in het juninummer van hetzelfde blad stond aangekondigd.
Ook Guangzhou (Kanton) heeft stimuleringsplan
–Na het slechte nieuws dat tijdens het eerste semester een op de 5 bedrijven in Guangdong geld verloor, komt de hoofdstad Guangzhou (Kanton) met een stimuleringsplan van 200 miljard dat gedurende het tweede semester 300 projecten wil ten uitvoer brengen. Dit maakte burgemeester Chen Jianhua bekend aldus National Business Daily . Changsha was de eerste stad die een lokaal stimuleringspakket bekend maakte en het werd daarin gevolgd door 6 andere steden uit verschillende provincies, van Anhui tot Guizhou. Ook Peking en Shanghai bereiden een dergelijk plan voor. De meeste provincies dreven al tijdens het eerste semester hun investeringen op. Bron The Straits Times
Andere toelage huishoudtoestellen
Na de al vermeldde toelage voor groene huishoudtoestellen door de overheid, pakt de China Household Electrical Appliance Association ook uit met aparte toelagen die tot 10 % kunnen belopen. De toestellen zijn micro ovens, rijstkokers, sojamelk-machines en waterzuiveraars. De toelage bedraagt 50 yuan voor producten onder de 500 yuan en 100 yuan voor deze tot 1000 yuan.
China blijft grootste biermarkt
Volgens de onderzoekseenheid van het Japanse Kirin Holdings blijft China na 10 jaar nog altijd de grootste biermarkt met een kwart van het wereldverbruik. Vorig jaar werd in China voor het eerst 50 miljard liters bier verbruikt.De bierproductie in China steeg met 10,7 % vorig jaar en de wereldproductie met 3,7 %.


Europa: topbestemming investeringen
Niettegenstaande zijn problemen blijft Europa de topbestemming voor Chinese buitenlandse investeringen (ODI). Uit een rapport van Ernst & Young blijkt dat 32 % van de Chinese bedrijven de EU de beste bestemming vinden de komende 3 jaar. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika scoren 29 % en 22 %. Het onderzoek ondervroeg 146 topmanagers van Chinese bedrijven. De investeringen in energie namen af tussen 2009 met 82% tot 60 % tijdens het eerste semester. Na energie en grondstoffen komt nu meer de klemtoon te liggen op technologie. Uit ministeriële cijfers blijkt dat Azië nog het meest ODI  in de wacht sleept en dit gevolgd door een sterke groei in Europa.   (China Daily)
Menuet-cognac nu Chinees

Een première aldus de website cognac-expert.com die bevestigt dat de in Hongkong gevestigde firma Cartal het cognacmerk Menuet overneemt. Het gaat voorlopig enkel om de naam, maar Cartal wil later een firma te Cognac stichten die cognac zal opkopen en lokaal bottelen. Menuet werd in 1860 gesticht maar verkocht geen 20.000 flessen meer de laatste jaren. Cartal wil 160.000 flessen verkopen jaarlijks
Petrochemie: tragere groei
De China Petroleum and Chemical Industry Federation (CPCIF) verwacht dit jaar “maar’ een groei van 14,5 %, terwijl dit vorig jaar nog 31% was. De winst zou met 5% stijgen tot 860 miljard yuan. De raffinagesector verloor 12 miljard yuan tijdens de eerste 5 maanden door de hoge petroleumprijzen. Ondertussen verlaagden deze zodat op dit vlak verder beterschap wordt verwacht, te meer dat de prijs van de brandstof aan de pomp steeg. China is nu al voor 59 % afhankelijk van aardolie uit het buitenland.
Koopvaardij verbetert
De koopvaardij verstevigt zijn positie zowel qua vrachtcapaciteit als met betrekking tot behandelde volumes, aldus cijfers van het ministerie voor Transport. De Chinese havens behandelden meer dan 10 miljard ton, 12,4 % meer dan het jaar voordien. Containervervoer ging met 11,4 % vooruit. Het aantal aanlegplaatsen steeg vorig jaar met 334 tot 31.968. Het aantal transportschepen bedraagt nu 179.000, plus 0,5%. Gedurende het eerste kwartaal ging de havenoverslag maar met 7,2 % vooruit, 6 % minder dan het jaar voordien.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *