Trip-tip: Hamburg drakenstad

Van 9 tot 25 augustus loopt in Hamburg voor de vierde maal het CHINA TIME -festival. Zondag waren er op de Binnenalster kampioenschappen voor Chinese roeiboten, voor het stadhuis staat een resem kraampjes met Chinese thema’s en tot 25 augustus zijn er nog talrijke tentoonstellingen, films, discussies en opvoeringen.

Draak op steenworp van Stadhuis


Het is vakantie en voor wie nog snel een city-trip wil meepikken deze Hamburg-suggestie. Hamburg is niet enkel een groene stad met veel water, een haven,  de beroemde Speicherstad en Europa’s grootste stadsvernieuwingsproject Hafencity. De stad profileert zich ook als de poort van China tot Noord-Europa. Een derde van Hamburgs havenoverslag heeft met China te maken en de helft van de Duitse buitenlandse handel geschiedt via de Hanzestad. 400 Chinese ondernemingen zijn vertegenwoordigd in Hamburg en 800 Duitse ondernemingen gebruiken de haven als draaischijf voor hun buitenlandse handel met het Rijk van het Midden.

Bootreeksen per 3 op Alstermeer


Niet te verwonderen dus dat ook de culturele betrekkingen almaar intenser worden. Vorige week heeft burgemeester Olaf Scholz voor de vierde maal sinds 2006 het CHINA TIME-festival geopend dat een 200-tal festiviteiten omvat. Zondag werden op het Alstermeer bootraces `Enter the Dragon `gehouden zoals dit in China gebeurt. Tot 12 augustus loopt nog de Chinamarkt vlak voor het stadhuis. Aan de kramen wordt van alles aangeboden  van informatie over toerisme, je naam in het Chinees tot en met Chinese geneeskunde/massage. In samenwerking met het Land Sleeswijk-Holstein loopt een Chinees muziekfestival. Van 16 augustus tot 16 september grijpt in het Hamburgse stadhuis een tentoonstelling plaats van jonge Chinese kunstenaars. In de bioscoop Metro worden van 16 tot 29 augustus hedendaagse films uit Hongkong vertoond. Her en der zijn er nog maatschappelijke discussies, concerten tot en met een acties door verschillende restaurants toegespitst op de Chinese keuken. Het volledige programma van het CHINA TIME-festival in Hamburg vindt u hier
Van 28 tot 30 november grijpt dan voor de vijfde keer het congres Hamburg Summit: China meets Europe” plaats waar de elite van de Sino-Europese  economie, politiek en wetenschap confereert.
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *