De stand van zaken 110

Lenovo nu grootste PC-producent
–Bloomberg meldt dat het Chinese Lenovo nu HP overvleugeld heeft als grootste vervaardiger van PCs. Lenovo verscheepte vorig kwartaal 15,7 % van het wereldtotaal terwijl HP er 15,5 % de wereld instuurde. De cijfers komen van onderzoeksfirma Gartner. Globaal daalde de markt echter met 8,3 %, maar Lenovo doet het goed in opkomende markten. Lenovo rust echter niet op zijn lauweren want nu wil het ook nummer één staan in  Gsm’s en tablets.
Meer verbruik tijdens gouden vakantieweek
–Tijdens de vakantieweek rond de nationale feestdag nam de kleinhandel volgens officiële cijfers met 15 % toe tot 800 miljard yuan . Hoewel de overheid 20 miljard verloor door het opschorten van de wegentol, wordt geraamd dat dit de toeristische sector 200 miljard meer inkomen bezorgde. Deze sector zou echter liever hebben dat de vakanties meer gespreid worden. 
Huijin investeert in banken
De banken hebben bekend gemaakt hoeveel het soeverein fonds Huijin in hen geïnvesteerd heeft om de markt vertrouwen in te boezemen. Huijin kocht onlangs 4,4 miljoen aandelen van de Industrial and Commercial Bank of China ICBC, 5,7 miljoen van de  Agricultural Bank of China (ABC) en 2,8 miljoen van de China Construction Bank (CCB). Na de koop heeft Huijin nu 35 % van de ICBC, 40% van de ABC en 67 % van de Bank of China en 47 % van de CCB. Huijin nog nog meer aandelen kopen want de beurs van Shanghai zakte al 15 % onder zijn hoogtepunt van dit jaar.
Staalproducenten maken verlies
China’s grote en middelgrote staalondernemingen maakten gedurende de eerste 8 maanden 3,18 miljard yuan verlies volgens  Economic Information. De verkoop viel met 6 % vergeleken met vorig jaar. Van de 80 bedrijven die de China Iron & Steel Association (CISA)  contacteerde, maakten 44 verlies. Het Bureau voor de Statistiek zag hun winsten met 67 % dalen. Van de 18 beursgenoteerde bedrijven voorspellen maar drie winst te zullen maken.
ZTE, Huawei niet welkom in VS, Canada, wel in EU
Hoewel Huawei 820.000 $ besteed heeft aan lobbyen om het congres gunstig te stemmen liep hun poging om vaste voet te krijgen op de Amerikaanse markt voet te krijgen toch met een sisser af. De firma had zelfs het voormalige hoofd van de Britse informatiedienst John Suffolk aangeworven als hoofd van de veiligheidsafdeling. Huawei tekende voor 6 miljard contracten met Broadcom en Quallcom, stelt 1.700 personen te werk in de VS en heeft een O&O-centrum in Californië. ZTEs zaken met VS-partners belopen meer dan 13 miljard $. Het negatief congresrapport heeft al tot gevolg gehad dat beiden ook in Canada niet welkom zijn. Toch zal hiertegen beroep worden aangetekend omdat ze wel degelijk in Canada geregistreerde bedrijven bezitten die niet buitenlands zijn. Beiden doen wel goede zaken in Europa. Huawei mag voor Portugal Telecom 4G-uitrusting leveren, ZTE versloeg Alcatel and Ericsson voor orders bij de Bulgaarse operator Cabletel. Huawei beloofde vorige maand een paar miljard $ te zullen investeren in het V.K. en ZTE heeft 1.200 vaste en 1.000 tijdelijke arbeidskrachten in Europa waarvan 70 % lokale krachten zijn.
Suikerprijs daalt
Vorig jaar bedroeg de prijs van witte suiker nog 8.000 yuan per ton en dit jaar daalde die tot 5.200 yuan per ton. Regeringsinstanties hebben nochtans 500.000 ton voorraad opgekocht aan 6.100 yuan, meldt Guangzhou ‘s 21st Century Economic Report. Toch wordt een verdere daling verwacht en deze wordt toegeschreven aan smokkel onder meer uit Vietnam en Thailand. Een andere factor is de beschikbaarheid van alternatieve producten als maltose, fructose, sacharine…Ook de prijs voor rietsuiker ligt veel lager.
Hilton bouwt meer hotels
Hilton kende eerder een trage uitbreiding in China met op 25 jaar tijd 31 hotels geopend in 17 Chinese steden. Nu wil de keten tegen 2015 100 nieuwe hotels openen van haar merken Waldorf Astoria & Conrad Hotels zodat China de tweede markt wordt na de VS. Na het succes van het luxehotel Waldorf op de Bund in Shanghai in 2010 komt er ook een Waldorf hotel in Chengdu en twee in Hainan. Conrad heeft maar 20 hotels wereldwijd waarvan 4 in China (Dalian, Macao, Hong Kong, en Sanya) en plant er wereldwijd 15 bij zoals in Beijing (2012), Suzhou (2014), Guangzhou (2014), Xiamen (2015), en Qingdao (2016)
Groei 10 % buitenlandse handel “irrealistisch”
China had zich tot doel gesteld om de buitenlandse handel dit jaar met 10 % te doen stijgen, maar gevreesd wordt  dat dit niet zal gehaald worden. Gedurende de eerste 8 maanden werd een groei van 6,2 % genoteerd, vergeleken met vorig jaar. Voor de komende maanden wordt geen beterschap verwacht gezien de slappe vraag in zowel EU als VS. Toch steeg het peil in september onverwacht tot +9,9%. De meeste landen ondersteunen hun uitvoer, maar weinigen helpen ook de invoer zoals China dat doet. China heeft ook als doel het overschot op de handelsbalans stilaan weg te werken door een stelselmatige toename van de invoer. Het ministerie van Financiën maakt bekend dat 2,5 miljard yuan zal vrijgemaakt worden als leningsubsidies aan invoerders van hoogtechnologische toestellen, grondstoffen en machine-onderdelen. De staat zal een deel van de interest op hun leningen betalen.
Verkiezingsinzet: Zondebok of melkkoe?
Zowel voor Romney als voor Obama is China de zondebok die Amerikaanse jobs vernietigt. Een enquête van de China Business Council bij 240 Amerikaanse topfirma’s geeft een ander beeld. 89% waren winstgevend- een record sinds het begin van de enquêtes en twee derden van de firma’s zagen in 2011 hun inkomen uit China met minstens 10% verhogen. 75% denken dat 2012 nog beter wordt. Eveneens 75% vinden dat de winstmarges in China even hoog of hoger liggen dan elders. De markt in China groeit, maar de kosten, de binnenlandse concurrentie en de obstakels om de markt te veroveren nemen ook toe.  Zo hebben 17% van de firma’s hun investeringen stopgezet of vertraagd omwille van marktobstakels.  90% is optimistisch over hun zaken in China op een horizon van vijf jaar, maar 45% is nu minder optimistisch dan drie jaar geleden.  Een gemanipuleerde wisselkoers of onfaire concurrentie, de stokpaardjes van de politici, komen nauwelijks aan bod bij de zakenmensen. De wisselkoers kwam zelfs niet voor in de top-20 bekommernissen. 66% plant bijkomende investeringen in de volgende 12 maanden.(Forbes)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *