De stand van zaken 118

Nieuwe groeicijfers
–Volgens een blauwboek van de Chinese Academie voor Sociale wetenschappen zou de Chinese economie volgend jaar 8,2 % vooruit gaan, vergeleken met de 7,7% groei die dit jaar wordt verwacht. Volgens het rapport zou de economie de komende 10 jaar nog kunnen blijven doorgroeien aan 7,5 tot 8%  jaarlijks. Officieel steeg de inflatie met 2 %. Bloomberg meent te weten dat de nijverheidsproductie met 9,8 % steeg in november en de kleinhandel met 14,6 %, het hoogste cijfer sinds maart.
Canada zegt ja aan koop Nexen
–De aandeelhouders van de Canadese energiegigant Nexen hadden al de aankoop goedgekeurd door het Chinese CNOOC en vrijdag heeft ook de Canadese regering haar fiat verleend aan de koop van 15 miljard $, de duurste koop door een Chinees bedrijf ooit. Nexen gebaseerd in Calgary, haalt olie boven uit Noordzee, de Golf van Mexico en Nigeria. De deal is ook nog onderworpen aan het oordeel van de VS-regulator.
Elektrische test bus voor MIVB
De Chinese firma BYD heeft een 100 % elektrische bus twee maanden ter beschikking van de MIVB gesteld waarmee testritten kunnen worden uitgevoerd. Momenteel is er dus geen contract tussen beide partijen. Wel wordt gesteld dat indien er vanuit België voldoende afname zou zijn van elektrische bussen, BYD mogelijks haar productie zou willen verrichten op de voormalige site van Ford Genk. (Tijd)
Grensoverschrijdende ontwikkelingszones.
Sinds 1992 heeft China 15 grensoverschrijdende economische samenwerkingszones opgezet met in totaal 92 km2m en dit zowel in Yunnan, Binnen Mongolië, Liaoning en de AR Xinjiang. Viceminister Wang Chao heeft in Kunming meegedeeld dat de overheid klaar is om de betrokken gebieden met een tiental maatregelen te steunen. Het gaat om lage intresten voor de bouw van infrastructuur, 15% taks vermindering voor prioritaire nijverheden in West-China en directe administratieve toelating tot het controleren van buitenlandse investeringen betreffende transport, vrachtvervoer en groothandel. De zones zullen ook prioriteit krijgen bij grondbeheer, douanetoezicht, het contracteren van projecten, personeel en samenwerking qua arbeidskrachten. In deze grenszones werd vorig jaar voor 14,3 miljard verhandeld en ze kregen 560 miljoen $ buitenlandse investeringen.
Shanghai ‘s concurrentiekracht vooruit
Volgens China’s Institute of City Competitiveness zal Shanghai binnen enkele jaren Hong Kong overtreffen op het gebied van concurrentiekracht. Momenteel heeft Hong Kong nog een gezonder wettelijk- en marktsysteem dan Shanghai. De Chinese steden maken echter snelle inhaalbewegingen. Overigens groeide Shanghai ‘s brp met 7,2 % op jaarbasis gedurende het eerste semester, terwijl Hong Kong maar met 0,9 % vooruit ging. Het instituut voorspelt tegen 2025 een verstedelijkingsgraad van 65 % tegenover 51 % vorig jaar. Tegen 2020 zou 48 % van de bevolking tot de middenklasse behoren.
Chinees pretpark in Australië
De raad van Wyong Shire 80 km benoorden Sydney heeft 157.000 m2 grond tegen 10 miljoen $ verkocht aan het Australisch Chinese Theme Park Pty Ltd die er een pretpark van 500 miljoen $ wil oprichten. Eerst komt een replica aan bod van de Verboden Stad voorts een tempel van 9 verdiepingen, een grote Boeddha, een mini-waterstad en verder secties gebouwd in Tang, Song, Ming en Qing architecturale stijl. Een theater en restaurants zullen niet ontbreken. De eerste fase start in 2015 de overige pas in 2018. De zone zou dan werk bezorgen aan 1000 personen.
HBSC aandeel in Ping An verkocht.
De bank HSBC heeft haar 15,6 % aandeel in de Chinese verzekeraar Ping’ An verkocht aan de Thaise groep Charoen Pokphand voor 4,9 miljard $. De eerste 20 % van de deal werden onmiddellijk getransfereerd. Voor het overige 80 % is het wachten tot de Chinese regelgevende Commissie voor de Verzekeringen haar fiat geeft. De Thaise groep betaalt met geleend geld bij de China Development Bank.

Energiesamenwerking met Rusland
Op de reguliere top tussen Rusland en China werd nog maar eens de energiesamenwerking opgeschroefd. Beiden gaan in Tianjin een olieraffinaderij openen. Ook qua kernenergie-energie wordt samengewerkt en daarbij werd de tweede fase van de Tianwan-reactor ondertekend die tegen 2018 moet klaar zijn. Voorts werd een roadmap over samenwerking qua steenkool overeen gekomen en een overeenkomst getekend over het aanbod van elektriciteit. De overeenstemming over de gasprijs zou niet lang meer op zich laten wachten, aldus de Russische vicepremier. Ondertussen is de handel tussen beiden terug op het niveau van voor de crisis gekomen met naar verwachting 90 miljard $ in 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *