De stand van zaken 136

Forbes-top: 2 staatsbanken vooraan
ICBC2–In 2012 waren de Chinese staatsbanken ICBC en China Construction Bank de nummers 1 en 2 in de rangschikking van de grootste bedrijven ter wereld door Forbes. De vorige leiders Exxon en JP Morgan zakken naar vijf en drie. Bij de 2.000 wereldtoppers zitten 543 Amerikanen, 251 Japanners en 136 Chinezen. Financiële instellingen maken bijna een kwart van de bedrijven uit, op grote afstand gevolgd door energiebedrijven.
 Chinezen investeren meest in EU
CHEUcartoon–Volgens de «drakenindex» van het Fonds A Capital gaat een derde van de Chinese investeringen in M&A’s naar Europa. Vorig jaar ging 12,6 miljard $ aan Chinese investeringen naar het oude continent: in 2011 bedroegen deze 10,4 miljard en de VS staat op een straatlengte met 5,5 miljard. Als redenen worden vermeld: een minder strakke reglementering dan in de VS en ook de beste technologieën op de domeinen die de verstedelijking in de hand werken.
 En vooral in het VK
Vooral de infrastructuur in het VK lijkt aantrekkelijk, aldus Deloitte-directeur Percival. Het VK heeft tegen 2020 400 miljard pond voor investeringen nodig en zet de deur wijd open voor Chinese investeerders. Deze zijn geïnteresseerd in luchthavens, duurzame energie, olie en gas evenals nucleaire projecten aldus Pinsent Masons. Laatste interesse betreft de 25 km lange Thames Tideway-tunnel voor afval- en regenwater die 4,1 miljard pond kost en opent in 2022.
 Sino-Belgische handel stabiel
coscobelTer gelegenheid van het eerste aanleggen van het containerschip COSCO Belgium in de Antwerpse haven zei ambassadeur Liao Liqiang dat de handel tussen China en België tijdens de eerste 2 maanden steeg met 10% vergeleken met het jaar voordien. België is China’s zesde handelspartner binnen de EU. Vlaams ministerpresident Chris Peeters onthulde dat China de vier grootste handelspartner van de Antwerpse haven is en dat Vlaanderen vorig jaar voor 7 miljard exporteerde naar het land. De COSCO Belgium -het grootste containerschip dat in China werd gebouwd- is bijna 4 voetbalvelden groot.
 Levende paarden mogen uitgevoerd
Minister van Landbouw Laruelle heeft met China een akkoord getekend voor de uitvoer van levende paarden. Voor de sector is dit een belangrijke uitbreiding van het potentieel. Minister Laruelle hoopt dat binnenkort nog andere akkoorden worden gesloten namelijk over hommels en over varkensgelatine.
 Naar vrijhandelsakkoord China-Golfstaten
gcclogoVolgens de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten staat China in een eindfase met betrekking tot de afsluiting van een vrijhandelsakkoord tussen het land en de Gulf Cooperation Council (GCC), een unie tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Saoedie Arabië, Oman, Koeweit en Qatar. Er bestaat al een vrijhandelsakkoord over de meeste goederen sinds 2004, nu wordt nog gediscussieerd over de diensten. De handel tussen beide betrof 133 miljard $ eind 2011 en de bilaterale investeringen beliepen 4,1 miljard $. De ambassadeur verwacht dat China tegen 2015 een belangrijker handelspartner wordt voor de Verenigde Arabische Emiraten dan Indië.
 Zendt Noord Korea zonen uit?
Naar verluidt zou Noord- Korea 120.000 personen naar China’s noordoosten willen sturen om er de nijverheid te bestuderen. In Huaxi werken ook 30 Noord Koreanen, maar een dergelijk groot aantal is tot nu toe ongezien. Gehoopt wordt dat dit een voorbode is van een koers die meer open deur en op hervormingen zou gericht zijn.
 China wordt tweede verzekeringsmarkt
logoallianzVolgens Duitse verzekeraar Allianz wordt China dit decennium de tweede grootste verzekeringsmarkt. Deze zou de komende 10 jaar elk jaar naar verwachting met 12,1 % stijgen. Statistieken wijzen uit dat de “middenklassen” die nu 25% van de stedelijke bevolking uitmaken, tegen 2015 goed zullen zijn voor 40% in de steden. Dan wordt de gemiddelde levensverwachting 75 jaar.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *