De stand van zaken 144 (upd)

Hengelt Peugeot naar hulp Dongfeng?

Peugeot_logoDe Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën opent een derde assemblagefabriek in Wuhan, China. “Met deze uitbreiding wil PSA Peugeot Citroën tegen 2015 vijf procent van de Chinese markt omvatten”, aldus CEO Philippe Varin. Vier modellen zullen er worden gebouwd en de autobouwer verhoogde in april ook haar doelstelling om 557.000 auto’s te verkopen,  ruim 11% meer dan het vorige doel. De stijging is het gevolg van een toegenomen vraag. PSA Peugeot-Citroën zegt dat tegen 2015 mogelijk China en niet thuisland Frankrijk haar grootste markt zou zijn. Peugeots Europese activiteiten zijn erg verlieslatend. Een herstructureringsplan dat 11.200 ontslagen en de sluiting van een fabriek nabij Parijs omvat, zou een oplossing moeten bieden om uit de rode cijfers te raken. Door in te zetten op de groeiende Chinese markt wil de autobouwer het hoofd boven water houden. Er zijn zelfs geruchten dat Peugeot aan haar Chinese partner Dongfeng wil vragen te participeren in het kapitaal want de familie Peugeot kan het verlies niet meer dragen vooral doordat de Europese markt nog meer afkalft dan verwacht. Ook GM wordt als redder genoemd, maar deze is wat in hetzelfde bedje ziek.
Solvay bouwt fabriek in Zhenjiang
logo_solvayDe chemiegroep Solvay gaat haar wereldwijde productiecapaciteit van vanilline met 40 procent verhogen. Daarvoor wordt er in China een nieuwe fabriek gebouwd in Zhenjiang (prov. Jiangsu), die eind 2014 moet operationeel zijn. Solvay heeft al vanillinefabrieken in Baton Rouge (Verenigde Staten) en in Saint-Fons (Frankrijk) en de nieuwe fabriek laat Solvay toe om de snel groeiende Aziatische markt beter bedienen. Solvay Aroma Performance ontwerpt vanillearoma’s, die gebruikt worden in de voedingsindustrie.
China positief over TPP
Volgens kringen bij het Ministerie van Handel blijken almaar meer betrokkenen positief over de deelname van China tot het Trans-Pacific Partnership dat door de VS gelanceerd werd om de handelsbetrekkingen met Asia-Pacific op te tillen. Voorheen waren velen tegen, maar hoewel de studies nog niet klaar zijn, is de stemming gekeerd. Zo bekende Tian Deyou van het Departement American and Oceanian Affairs bij het ministerie dat de tijd rijp is om van mening te veranderen. Toch zal de onderhandelingsweg lang zijn vermits het kernsectoren betreft zoals financies, buitenlandse valuta en de staatsondernemingen. In VS-topkringen wordt gevreesd dat China niet rijp is voor de hoge mate van doorzichtigheid die het TPP veronderstelt. China Daily
 Onderhandelingen met Australië in impasse
Onlangs kwam in Australië de Chinees sprekende Kevin Rudd terug aan de macht als eerste minister. In zijn eerste persconferentie vertelde hij aan de Xinhuajournalist zo spoedig als mogelijk de onderhandelingen met China over een vrijhandelszone te willen beëindigen. Zijn handelsminster Richard Marles trekt echter tegen. China wil dat de investeringsdrempel die voor Chinese concessies op 227 miljoen $ ligt, wordt opgetrokken tot 910 miljoen $. Marles verklaarde dat de huidige drempel zal blijven. Daarnaast wil Australië meer toegang voor zijn voedingssector en voor de diensten tot de Chinese markt.
Pharming verhuist ontwikkeling naar China
pharminglogoLEIDEN (AFN) – Het Nederlands bio bedrijf Pharming heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (SIPI) voor de productie en ontwikkeling van nieuwe middelen in China en voor de verkoop van Ruconest in het Aziatische land. Pharming hevelt alle ontwikkelingsactiviteiten over naar de faciliteiten van SIPI in Shanghaien, meent zo te kunnen profiteren van kostenvoordelen en verwacht een goede ingang te hebben gevonden tot de sterk groeiende Chinese markt. SIPI betaalt Pharming vooraf een bedrag van 1,26 miljoen euro voor de samenwerking. SIPI krijgt een exclusieve licentie om Ruconest in China op de markt te brengen. Bij het verkrijgen van een importlicentie betaalt SIPI Pharming 300.000 euro, bij de ontwikkeling van elk nieuw product volgen ook mijlpaalbetalingen. Daarnaast zal SIPI nieuwe middelen in China gaan verkopen, Pharming blijft verantwoordelijk voor de verkoop in de rest van de wereld. Over en weer zullen beide bedrijven 4 procent van de royalty’s aan elkaar afdragen.
 
 Grondmarkt stijgt duizelingwekkend
landleaseHet bedrag dat in 10 steden mei opgestreken werd voor het gebruiken van gronden steeg vorige maand met 392 % op jaarbasis tot 66,9 miljard yuan zo meldt het E-House China Real Estate Research en Development Institute. De gemiddelde prijs per m2 is 3.015 yuan 215% meer dan in mei vorig jaar. Tijdens de 5 eerste maanden gingen de inkomsten uit deze verhandelingen in de 4 grootste steden met 350% vooruit. In Beijing werden in mei 13.000 nieuwe huizen verkocht, 18 % meer dan de maand voordien. Ook de top 10 ontwikkelaars spendeerden in mei met 16 miljard yuan een kwart meer dan de maand voordien. Hun bruto winst lag tijdens het eerste kwartaal 37% hoger dan het jaar voordien en de nettowinst was 14,4 %.
Ook Frankfurt wil yuan verhandelen
Frankfurt werpt zich in de race om een verhandelcentrum te worden van de Chinese munt. Naar verluidt willen de lokale financiële instellingen dat de Europese Centrale Bank en de People’s Bank of China zou een wisselovereenkomst tekenen voor 800 miljoen yuan aldus Bloomberg. Als dit klopt is de overeenkomst tussen de Bank of England en de PBOC ter waarde van 200 miljoen yuan klein bier. 10 % van de Sino-Duitse handel gebeurt al in de Chinese munt en de betalingen in yuan stegen tussen april en mei met 71%, het meeste wereldwijd aldus SWIFT. Duitsland staat nu op de achtste plaats wereldwijd. (China Daily)
Koopt Turks leger Chinese luchtafweer?
erdoganmissNATO-kringen zijn niet geamuseerd dat Turkije Chinese luchtafweer en lange afstands-raketten wil kopen. Een offerte werd uitgeschreven en daaruit bleek dat het Chinees materiaal technologisch betrouwbaar was en ook goedkoper. Volgens de NATO is het Chinese systeem van luchtafweer niet compatibel met het bestaande systeem. Op het ogenblik heeft Turkije geen lange afstands-raketten en de helft van de radar zouden betaald zijn door de NATO. Turkije zou dus twee systemen hebben die op dit ogenblik geen informatie kunnen doorgeven aan elkaar. De bal voor de miljardendeal ligt nu in het kamp van de politiek.  Hurriyet
Renovatie New Yorkbrug uitbesteed aan China?
nybrugDe staalbonden in de VS zijn boos dat de renovatie van het dek bij New Yorks Verrsano Narrowsbrug dreigt uitbesteed te worden aan een Chinese firma. De US Metropolitan Transportation Authority beweert geen Amerikaanse firma gevonden te hebben die het project aankan. Volgens de staalvereniging en de bonden is de kost echter de echte oorzaak. De Amerikaanse werkers worden het dubbele betaald van hun Chinese collega’s. Het transportbureau heeft een contract van 5 jaar gesloten met de VS-contractant Tudor Perini die het doorspeelde aan de China Railway Shanhaiguan Bridge Group. De werken aan de bekleding moeten de levensduur van de 44 jarige brug verlengen.  wantchinatimes
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *