De stand van zaken 148

Julicijfers: ex- en import +7,8%
buithandel–In juli bleef de inflatie op 2,7% maar vooral de cijfers van de buitenlandse handel waren beter dan verwacht. De uitvoer groeide in juli met 5,1% en de invoer veerde omhoog met 10,9%. Beiden samen zagen een vooruitgang met 7,8 % terwijl er nog een achteruitgang was met 2% in juni. Vooral de handel met EU en VS steeg terug met 10%. Tijdens het tweede semester worden in de aanloop van kerstmis betere cijfers verwacht. De nijverheidsproductie steeg in juli met 9,7% en de kleinhandel met 13,2% beiden meer dan verhoopt. De goede cijfers deden de beurzen wereldwijd stijgen.
Koerierdiensten blijven toppen
–Voor de 28-ste maand op rij gaan de koerierdiensten er op vooruit, zo blijkt uit de cijfers van de China Federation of Logistics & Purchasing. Gedurende het eerste semester werden 3,84 miljard leveringen gedaan, een groei met 60%. Het inkomen ging er met 34 % op vooruit tot 62 miljard yuan. De duurzame groei wordt toegeschreven door bestellingen op het platteland. Per jaar spenderen deze verbruikers zelfs 1000 yuan meer dan de stedelingen.
Herstructurering scheepsbouw
scheepsbw3De regering heeft een driejarig herstructureringsplan opgesteld voor de scheepsbouw. Een derde van de meer dan 1600 werven moet dicht op 5 jaar want er is overproductie. Het plan focust op het versnellen van innovatie, controleren van nieuwe capaciteit, het promoten van high-endproducten en het stabiliseren van het internationaal marktaandeel. De gecombineerde winst van de 80 grootste scheepsbouwers viel tijdens het eerste semester met meer dan de helft.
Spoorweg bestelt voor 50 miljard
De nieuw opgerichte China Railway Corp zal voor 50 miljard yuan rollend materiaal kopen waarvan de twee grootste treinmakers CSR en China CNR, gaan profiteren. Sedert de Wenzhou crash was er geen aanbesteding meer geweest.
Air Liquide drijft aanwezigheid op
logoairliquideNadat producent van industriële gassen Air Liquide in 2007 de eerste fase van haar 398 miljoen $ investeringen in China afmaakte is de groep al klaar met de doelstellingen van de tweede fase. Momenteel telt het bedrijf 64 vestigingen met 4000 werknemers in China. In de tweede fase zal de aanwezigheid in het westen en noordwesten worden opgevoerd. De betrokken gassen worden aangewend in de gezondheidszorg, schone energie, geavanceerde vergassing van steenkolen…Vooral de technologieën om benzine met laag zwavelgehalte te produceren heeft waterstof nodig. Er zijn ook gigantische projecten in de maak voor de omvorming van steenkool tot aardgas waarvoor dan weer veel zuurstof vereist is. China gebruikte vorig jaar voor 12 miljard $ industriële gassen. De Chinese bedrijven beschikken nog onvoldoende over de technologie om geavanceerde luchtafscheidings eenheden te maken.
Apple leverancier ook vervuilend?
5 milieuverenigingen hebben 2 leveranciers van Apple en HTC beschuldigd van riviervervuiling in de buurt van het Taihubekken. Het gaat om Foxconn en Unimicron die grote hoeveelheden nikkel en koper zouden hebben gedumpt. Foxconn beweert dat er niets onwettelijk gebeurde, maar de milieudienst van Kunshan zal de aantijgingen onderzoeken. Unimicron reageerde nog niet.
Total bouwt PV-centrale
logototalTotal lanceert zich in de PV-sector want haar filiaal SunPower heeft 25 % genomen in de joint-venture Huaxia CPV (Inner Mongolia) Power naast 3 Chinese partners Tianjin Central Semiconductor, Inner Mongolia Electric Power en Hohhot Golden Bridge Development die respectievelijk 40%, 20% et 15% van de aandelen bezitten. De 4 zullen elk hun eigen inbreng hebben bij de realisatie van hun eerste elektriciteitscentrale op basis van zonnepanelen.
Guangdong steunt LED-industrie
ledsectorGuangdong wil de LED-sector tijdens het twaalfde vijfjarenplan steunen met 450 miljoen yuan zodat tegen eind 2015 een zakencijfer van 500 miljard yuan bereikt wordt. Dit heeft weliswaar een positieve invloed, maar werkt ook corruptie in de hand. Hoofd Li Xinghua van het Provinciaal Bestuur voor Wetenschap en Technologie wordt onderzocht wegens te nauwe banden met de LED-industrie. Twee bedrijven werden al betrapt op het sjoemelen om van steun te kunnen genieten. Guangdong telt 6000 LED-producenten, maar enkel 3% van hen krijgt toelagen.
Logistiek groei trager
De logistieke sector groeide met 9,1 % tijdens het eerste semester: dit is 0,9 % minder dan vorig jaar. Als oorzaak wordt verwezen naar de slappe toestand van de verzendingen internationaal en een overcapaciteit bij de logistiek in goederen als oorzaken die tot een tragere groei bijdroegen.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *