De stand van zaken 155

Economische cijfers
industr2Het PMI-cijfer voor de diensten steeg tot 55,4% in september. Dat is goed nieuws want alles boven 50 wijst op uitbreiding. In de nijverheid is de stijging minder uitgesproken met 51,1 en daar is een tegenstelling tussen kleine en middelgrote ondernemingen die het moeilijk hebben om zich te handhaven en de grotere bedrijven. Volgens officiële statistieken gingen de bedrijfswinsten er tijdens de eerste 8 maanden er met 12,8 % op vooruit. De Aziatische ontwikkelingsbank stelt de Chinese groeivoet voor dit jaar bij tot 7,6% en voor volgend jaar op 7,4%. Het officieel streefcijfer ligt op 7,5%.
McKinsey over verschuiving west-oost
McKGInlogoHet McKinsey instituut voorspelt dat het aandeel van firma’s uit de groeilanden in Fortune top 500 van 5 % in 2000 tot 45% zal tijgen in 2025. Van de gaststeden die hoofdkwartieren huizen zal het 40% van de nieuwe 150 steden uit de Chinaregio komen en maar 3 uit Europa. McKinsey verwacht dat een derde van de nieuwe bedrijven met meer dan 1 miljard $ inkomen uit de China-regio zullen komen.
China wordt grootste goud opkoper
goud2Volgens de Goudraad staat China op het punt India te overvleugelen qua goudaankoop. 100.000 winkels verkopen goud in China en verwacht wordt dat China 1000 ton goud afneemt van het totaal dat 4400 ton bedraagt. India en China zijn samen goed voor 60% van de goudkoop. Ook hier wordt een verschuiving waargenomen van west naar oost. Het goud wordt geraffineerd in Zwitserland en dan naar China verstuurd in staven van 1 kilo.
Griekse reders ontdekken China
£ÛͼÎÄ»¥¶¯£Ý£¨£±£©´óÁ¬´¬²°Öع¤²åÉÏ´´Ðµijá°òIn China gebouwde boten zijn 10 tot 15 % goedkoper dan de Japanse en Chinese concurrentie terwijl hun kwaliteit verbetert en dit is de Griekse reders niet ontgaan. De Griekse schepen zijn goed voor 16% van het wereld goederenvervoer en een kwart van het petroleumtransport. Eind september hebben de Griekse reders 188 schepen besteld op Chinese werven en 217 bij de Koreanen. Voor de financiering wordt hoofdzakelijk beroep gedaan op Chinees krediet. La Tribune
Sany koopt zich in bij Palfinger
palfingerDe Chinese grootste groep in bouwmachines Sany koopt zich voor 108 miljoen euro in bij het Oostenrijkse Palfinger waardoor het 10% van de aandelen verwerft. Palfinger investeert van zijn kant 110 miljoen in 2 filialen van Sany. Palfinger is een van de leidende producenten van liftmachines. Vorig jaar beslisten beiden al tot de vorming van 2 joint-ventures op 50-50 basis: een in China en een in Oostenrijk.
Chinese deal voor luchthaven Manchester
industrial_commercial_bank_of_chinaDe Industrial and Commercial Bank of China wil 650 miljoen pond investeren voor de ontwikkeling van de luchthaven in Manchester. De deal zou gesloten worden tijdens het bezoek op 13 oktober van de Britse minister van financiën George Osborne en eerste minister Cameron aan China. China heeft sinds 2005 al 17,8 miljard $ in het VK geïnvesteerd waarvan 6 miljard vorig jaar. Manchester zou een van de grootste Chinese investeringen worden buiten Londen. Het herontwikkelingsproject zou goed zijn voor 16.000 banen gedurende 15 jaar. FT
Bij Paypal staat China derde
paypalchChina bekleedt bij online betalingsmiddel Paypal de derde plaats qua grensoverschrijdend betaalverkeer, onmiddellijk na de VS en het VK. Paypal merkt verder op dat 63 % van de Chinese KMO’s zich niet voldoende realiseren dat hun website onvoldoende aangepast zijn om online te betalen waardoor zaken mislopen worden vooral bij de mobiele surfers.
Voeding ook naar China.
De 3 grote voedingsingrediënten groepen DuPont, Solvay et Tate & Lyle kondigen grote investeringen aan in China. DuPont heeft in Beijing een fabriek geopend voor de productie van probiotica. DuPont heeft al 8 vestigingen in China. Zoals we al meldden bouwt Solvay een fabriek voor vanilline in Zhenjiang die Azië zal bedienen. Roep De Britse groep Tate & Lyle koos Xuzhou Yitong Food uit als partner in een joint-venture om samen 51 % aandeel te nemen in Jiangsu Howbetter Food. Deze is een leider in stabilisatoren en mengelingen. http://www.processalimentaire.com/Ingredients/Chine-eldorado-des-geants-de-l-ingredient-23465
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *