De stand van zaken 21

Kort sociaal-economisch nieuws uit China

Intelfab open in Dalian
Deze week heeft Intel haar Fab68 geopend in Dalian. De vestiging van 163.000 m² kostte 2,5 miljard $ op het totaal van 4,7 miljard dat Intel reeds in China investeerde. In Fab68 zullen chipsets voor pc’s en laptops worden vervaardigd en volgend kwartaal zal het 1500 personen tewerkstellen. Intel heeft reeds 80 lokale leveranciers. Het betreft Intels eerste nieuwe vestiging sedert 1992 en het is de achtste die met 300 mm-wafels werkt waarin de transistoren 1400 maal dunner zijn dan een menselijk haartje.
Kaixin001 wint van Kaixinplagiaat
De sociale netwerksite Kaixin001 heeft een proces gewonnen tegen een imitator die de naam Kaixin kaixingebruikte. De Groep Oak Pacific Corp (OPI) werd veroordeeld door het gerecht van Peking voor het misbruiken van de naam Kaixin en moet 400.000 yuan schadevergoeding betalen. OPI heeft nog andere sociale netwerksites, waaronder Renren dat meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers telt en dagelijks 24 miljoen bezoekers ontvangt. Kaixin001 wordt verwacht tegen het jaareinde ook 100 miljoen geregistreerde gebruikers te tellen. Renren en Kaixin001 zijn aan elkaar gewaagd, want de laatste drie maanden waren ze respectievelijk de 18e en de 20e meest bezochte site in China.
Vliegtuigvloot naar verdubbeling
Het hoofd van China’s burgerluchtvaart, Li Jiaxiang, verwacht dat zijn vloot op 5 jaar tijd zal verdubbelen tot 5000 vliegtuigen. Tegen 2016 zouden jaarlijks 450 tot 500 miljoen vliegtuigtrips plaatsvinden, terwijl het vorig jaar 230 miljoen bedroeg. Sedert 1978 groeide de sector jaarlijks met 17 %. Zijn bestuur streeft naar de uitbouw van een veilige, efficiënte en groene transportindustrie, waarbij minimaal 85 % van de vluchten op tijd is. Tegen 2030 zouden jaarlijks 1,5  miljard vliegreizen worden gemaakt.
Snelste supercomputer in Tianjin
Momenteel heeft Tianjins ‘Nationaal Centrum voor Supercomputers’ ’s werelds snelste supercomputer. De Tianhe 1-machine kan 2,507 petaflops aan of 2507 miljard berekeningen per seconde. De snelste computer was voorheen van de Amerikaanse administratie in Tennessee; die kon 1,75 petaflops per seconde aan. In de Verenigde Staten wordt gereageerd dat dit een Spoetnikmoment is: de VS zou namelijk binnenkort weer met een sneller apparaat komen. Feit is toch dat China aan de technologische top staat.  
Nieuwe sociale zekerheidswet gestemd
In de vierde lezing heeft China’s wetgever een nieuwe versie gestemd van de wet op de sociale zekerheid. Bedoeling van de verbeteringen is enerzijds het misbruik van de gelden tegen te gaan en ook de sociale zekerheid ten aanzien van de migranten mobiel te maken. In het nieuwe systeem is het mogelijk te betalen op een plaats en terugbetaald te worden op een andere plaats. Om misbruik zoals in het verleden te voorkomen, moeten het beheer en de investeringen openbaar gemaakt worden. Omgekeerd staan er straffen op het openbaar maken van vertrouwelijke patiëntengegevens. In 2008 waren 219 miljoen Chinezen gedekt door een pensioen, 317 miljoen hadden een basisziekteverzekering, 124 miljoen hebben een werkloosheidsverzekering, 138 miljoen een verzekering tegen arbeidsongevallen, en 91 miljoen krijgen een uitkering bij een geboorte. De vorige wet was 16 jaar oud en aan de nieuwe werd 3 jaar gewerkt. Hij wordt van kracht op 1 juli 2011. China wil tegen 2020 5740 miljard besteden aan de uitbouw van een gedegen sociale zekerheid.
Ook Lenovo start hub in West-China
Na Dell en HP wil nu ook pc-producent Lenovo een nieuw productie- en researchcentrum opstarten in Sichuan. In de beginfase zou 100 miljoen $ geïnvesteerd worden. De productie zou eind 2011 starten en jaarlijks 10 miljoen computers opleveren. Het onderzoekscentrum zou 1000 personen tewerkstellen. Vorige maand zei Dell ook een nieuwe vestiging te zullen openen in Chengdu, naast hun huidige basis in Xiamen. HP deelde al langer mee in Chongqing een nieuwe productie-eenheid te willen bouwen. Volgens Lenovo verslapt de aangroei van computers in oostelijk China, terwijl deze in westelijk China dynamisch blijft.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *