Tibets vijfde luchthaven geopend

Deze week werd in Xigaze Tibets vijfde luchthaven geopend. Xigaze is Tibets tweede stad, en huisvest het Tashilhunpoklooster van de Panchen Lama. De luchthaven ligt ook  op 100 km van het basiskamp naar de top van de Qomolangmaberg (Mount Everest) en zal dus ook door bergbeklimmers worden gebruikt.
xigazeaptTibets tweede stad Xigaze bevindt zich op 3782 meter hoogte langs de weg die Tibet met Nepal verbindt. Xigaze, dat 60 jaar geleden maar 12.000 inwoners telde, groeide inmiddels uit tot een stad met een bevolking van 80.000. Er is 480 miljoen yuan geïnvesteerd in de luchthaven waar wellicht tegen het jaar 2020 jaarlijks 230.000 passagiers gebruik van zullen maken en die dan 1150 ton cargo en post zal verwerken. Dat jaar zouden er van de luchthaven 2580 vliegtuigen opstijgen of landen. Het is Tibets vijfde luchthaven, na Lhasa, Qamdo, Nyinchi en Ngari. In Nagqu wordt nog gewerkt aan ’s werelds hoogste luchthaven (op maar liefst 4436 meter hoogte).  Ook worden de werken voortgezet aan het doortrekken van de spoorweg van Qinghai naar Lhasa tot Xigaze. De modernisering die China in Tibet doorvoert, werkt aanstekelijk in India waar de regering haar investeringen in Arunachal Pradesh zal opdrijven.
Xigaze heeft twee toeristische troeven. Het bevindt zich op 100 km van het basiskamp naar ’s werelds hoogste bergtop, die in het Tibetaans Qomolangma heet en in het westen genoemd is naar ontdekker Everest. Er zijn twee wegen om de berg te beklimmen: via Nepal en via Tibet (de route via Nepal is de gemakkelijkste). Xigaze heeft nog vier andere bergtoppen boven de 8000 km. Ook het Tashilhunpoklooster dat uit 1447 dateert en traditioneel de verblijfplaats is van de Panchen Lama, bevindt zich in Xigaze. De huidige Panchen Lama  is 20 jaar oud.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *