De stand van zaken 4

Grote jump in 3G-gebruik verwacht
China, dat in februari 16 miljoen gebruikers telde van 3G-mobiel internet, verwacht dat dit cijfer tegen eind 2011 oploopt tot 150 miljoen gebruikers. De drie operatoren kregen pas vorig jaar de vergunningen voor het signaal van de derde generatie. In februari 2010 kwamen er 1,5 miljoen 3G-gebruikers bij, waardoor het totaal nu op 16 miljoen staat. Daarvan heeft ‘China Mobile’ met het Chinese signaal 6,6 miljoen klanten, ‘China Telecom’ met het Amerikaanse signaal 5,1 miljoen en ‘China Unicom’ met het Europese 3G-signaal  4,06 miljoen. Het ministerie verwacht dat er tegen volgend jaar in China 400.000 basisstations zullen zijn, waardoor er bijna een volledige dekking zal zijn in de steden. De volgende drie jaar zal nog 150 miljard yuan in het systeem worden geïnvesteerd. Tegen eind volgend jaar verwacht het ministerie dus 150 miljoen 3G-gebruikers. Zie ook CCTV-video.
Onlinemuziek
De voormalige verantwoordelijke voor onlinemuziek bij telecomoperator ‘China Mobile’, die trachtte te vluchten naar het buitenland, is aangehouden met 600 miljoen op zak. Hij zit nu in hechtenis, volgens het blad Caijing. De 45-jarige Li werd eind maart ontheven van zijn opdracht. Het inkomen dat zijn dienst genereerde, steeg tot 14 miljard yuan in 2007. De Nationale Auditdienst zou in de toekomst meer aandacht besteden aan de telecombedrijven en hun afdelingen. Nog in dezelfde sector heeft Nokia in China bekendgemaakt dat de kopers van één van z’n acht 3G-smartphones gedurende één jaar gratis muziek zullen mogen downloaden. Het goedkoopste van de betrokken toestellen kost echter wel 1300 yuan.
ZTE reeds 6e gsm-producent
De Chinese telecomproducent ZTE is, na Nokia, Samsung, LG, Motorola en Sony Ericsson, ‘s werelds zesde grootste producent van gsm’s. Vorig jaar ging z’n  productie volgens iSuppli met één derde vooruit, tot 40 miljoen verzonden gsm’s en 20 miljoen datakaarten.  Het verkoopcijfer steeg met 36 % tot 60 miljard yuan en de winst groeide tot 2,4 miljard yuan volgens de eigen website. Zo’n 70 % van de productie was bestemd voor het buitenland. Vooral bij de datakaarten was de groei spectaculair met 200 %. Nu hebben Huawei en ZTE volgens iSuppli 80 % van de markt in datakaarten.
Explosieve groei huishoudtoestellen
Gedurende het eerste kwartaal zag China een spectaculaire aangroei bij de aanschaf van huishoudtoestellen door boeren. Het programma waarbij boeren 13 % toelage kunnen genieten bij de aanschaf van een huishoudtoestel, loopt reeds één jaar. Tijdens het eerste kwartaal werden 16 miljoen sets aangekocht, een vooruitgang met 490 %. De verkoop van televisies, koelkasten en wasmachines bedroeg respectievelijk 11 miljard yuan, 9 miljard en 4,2 miljard. Vorige maand werden zes nieuwe toestellen aan het programma toegevoegd: e-fietsen, rookventilatoren, gasovens, drukkokers en dvd-spelers. Ook de betoelaagde verkoop van voertuigen en motoren ging vooruit: 1,9 miljoen motoren met 1,1 miljard yuan subsidie en 560.000 voertuigen met 2,1 miljard toelagen. Changhong, een van de leidende Chinese producenten van huishoudtoestellen, maakte ondertussen bekend dat z’n winst vorig jaar met 272 % steeg tot 115 miljoen yuan.
Eigen Maglev haalt 500 km/u
China’s eerste zelfvervaardigde trein met magnetische ophanging  werd opgeleverd in Chengdu. De trein werd gebouwd door een filiaal van AVIC (luchtvaartnijverheid) voor de maatschappij die in Shanghai sedert 2002 de eerste Maglev in China uitbaat. De trein zal ingezet worden tijdens de wereldexpo. Wanneer deze spoort aan 400 km/u verbruikt hij maar de helft van de energie die een wagen verbruikt. Zie ook CCTV-coverage
Winst banken groeit
China’s twee grootste banken, ‘Industrial and Commercial Bank of China’ (ICBC) en ‘China Construction Bank’ (CCB), maakten vorig jaar volgens Bloomberg respectievelijk een winst van 128 miljard yuan en 108 miljard. Daarmee verslaan ze het Amerikaanse Goldman Sachs, dat 13 miljard $ winst maakte of 91 miljard yuan. De derde grootste Chinese lener, ‘Bank of China’, zag z’n winst stijgen tot 81 miljard, een kwart meer dan het jaar voordien. Voor dit jaar wordt opnieuw verwacht dat de banken tussen 20 à 25 % meer winst zullen maken.
Autoverkoop blijft sterk stijgen
De autoverkoop steeg gedurende de eerste drie maanden met 76% tot 3,52 miljoen. Verwacht wordt dat dit jaar15 miljoen auto’s worden verkocht, anderen voorspellen dat recente regeringsmaatregelen de verkoop zullen afremmen. Nomura International verwacht daarentegen dat de autoverkoop in China jaarlijks met 13 % zal stijgen om in 2014 een verkoopscijfer te halen van 25 miljoen. Dan zal het totale aantal voertuigen 125 miljoen bedragen. Het steunprogramma waarbij in landelijke delen een toelage van 5000 yuan kan bekomen, loopt tot januari 2013.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *