De sociale stand van zaken

Anderhalf miljoen migranten krijgt verblijfsvergunning in Changsha
De stad Changsha is van plan haar anderhalf miljoen migranten een permanente verblijfsvergunning toe te kennen. De stad telt in totaal 4 miljoen inwoners, waarvan 1,5 miljoen migranten. Changsha benadrukt dat de migranten een grote bijdrage geleverd hebben aan de lokale economische en sociale ontwikkeling. Voortaan worden de voormalige ‘tijdelijke’ stadsbewoners dus gelijkgeschakeld bij jobdiensten en overheidsaanwervingen, gratis leerplicht voor kinderen … . Personen die werk hebben en minstens drie jaar bijdragen betaalden voor hun pensioen, kunnen zelfs hun hukou laten veranderen. Er zijn permanente verblijfsvergunningen voor één, drie of vijf jaar. Iemand die een vergunning voor drie of vijf jaar wil, moet een arbeidscontract van lange duur kunnen voorleggen of een huurcontract.
Verplegers in Qingdao verstrekken ook zorghulp
Verplegers bij meer dan 30 ziekenhuizen in de kuststad Qingdao breiden hun diensten uit tot zorghulp. Traditioneel verlenen ze geneeskundige diensten, maar vanaf mei wordt een pilootproject opgestart met zorghulp. De verpleegsters zullen voortaan ook helpen bij maaltijden, met geneesmiddelen en het doen van oefeningen, aldus de vicedirecteur van de dienst Volksgezondheid. Qingdao is een van de steden met een snel verouderende bevolking. Nu reeds zijn er 1,3 miljoen senioren boven de 60, goed voor 17 % van de stadsbevolking.
Meer huwelijken: big business
De komende tien jaar komt er een piek aan huwelijken, met elk jaar minstens 12 miljoen koppels die mekaar het ja-woord zullen geven. Een gouden tijd voor de 200.000 trouwdiensten die China rijk is, zo blijkt. De gemiddelde kost van het huwelijk bedroeg vorig jaar 125.000 yuan, huisvesting niet inbegrepen. Het banket kost snel 400 yuan per persoon, en 88 % wil een album met trouwfoto’s. Anderen houden het bewust sober zonder veel festijn, omdat dit geen garantie is voor een gelukkig huwelijk. Volgens officiële cijfers waren er vorig jaar in China ook 1,7 miljoen echtscheidingen, 10 % meer dan het jaar voordien.
Chinese sudenten meer gestresseerd
Uit een Chinees onderzoek bij oudere hogeschoolstudenten in 6 Chinese steden blijkt dat deze meer stress ondervinden dan hun collega’s in het buitenland. 86 % ervan staan onder stress, terwijl dit maar 69 % is in Japan, 74 % in Korea en 61 % in de VS. Het onderzoek vond de verwachtingen van de ouders en deze van henzelf de voornaamste oorzaken van de stress. Terwijl in China de helft van de respondenten toegaf onder druk te staan van concurrentie met collega’s, was dit maar 20 % in de andere landen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *