De stand van zaken 51

Zakennieuws uit China

Biotechnologie een prioriteit
China zal de komende 5 jaar 2000 miljard yuan besteden aan biotechnologie aldus staatsraad Liu Yandong op een conferentie over bio-economie. De prioriteiten gedurende het 12 ° vijfjarenplan zijn bio-geneesmiddelen, bio-engineering, bio-landbouw en bio-nijverheid. De technologieën zullen gebruikt worden om rampen te voorkomen, groene bouwmethodes aan te wenden en ook om de voedselveiligheid te verbeteren. Volgens vice-directeur Ma Hongjian, van het “China National Center for Biotechnology Development” zal tijdens het 12° vijfjarenplan 20 miljard yuan worden besteed aan nieuwe geneesmiddelen, cultivering van GGO’s en preventie van virale hepatitis en andere besmettelijke ziekten. Verwacht wordt dat de sector de komende 5 jaren 1 miljoen nieuwe jobs oplevert, de gemiddelde levensduur met één jaar verlengd en de kindersterkte vermindert met 12 %. De conferentie werd in Tianjin gehouden en deze stad wil een centrum voor biotechnologie worden in China.
Qianhai speciale politieke zone gedumpt
Het voornemen om van Qianhai in Shenzhen een speciale zone te maken die gezamenlijk zou worden bestuurd door Hong Kong en Shenzhen is afgevoerd. Het was de bedoeling om tot een vorm van bestuursautonomie te komen met een ombudsman en een commissie tegen corruptie zoals in Hong Kong. Wat overblijft is de economische samenwerking om met Hong Kong van Qianhai een samenwerkingszone te maken inzake moderne diensten. Probleem daar is dat Hong Kong in tegenstelling tot Singapoer niet over een regeringsinstantie beschikt die over deze grensoverschrijdende materies bevoegd is. De facto blijft Shenzhen voor de ontwikkeling en het bestuur van Qianhai terwijl Hong Kong voorbereidend studiewerk zal leveren. Een superviserend gemeenschappelijk team die politie, parket, auditoren en de partijwaakhond inzake discipline kontroleert blijft ook overeind. (SCMP)
Chinese havens blijven drukste
Volgens een Centrum bij de Chinese Academie voor Wetenschappen zullen de Chinese havens toch hun opmars qua volume-aangroei bij containers voortzetten niettegenstaande het zwak herstel in VS en EU. De gemiddelde groei in de haven top 20 bedraagt tussen 8,5 % en 10,3 % en dit bedroeg in 2010 nog 15 %. China blijft volgens prof. Wang Shouyang een belangrijke driver in de vooruitgang van de haventrafiek: hij citeert Antwerpen waar de helft van de vooruitgang met China te maken heeft en Hamburg waar niet minder dan 30 % van de containers van of naar China komen en vertrekken. Volgens het rapport blijven 10 van China’s haven in de top 20 en dit jaar zou Dalian de twintigste plaats gaan innemen wereldwijd.
Daimler investeert 2 miljard €

Mercedes Benz GLK


De Duitse autoconstructeur Daimler heeft met zijn Chinese partner Beijing Auto een overeenkomst ondertekend om 2 miljard € te zullen investeren in hun joint-venture te Peking. Onder het akkoord zal hun J-V Beijing Benz Automotive compacte auto’s vervaardigen en de Mercedes-Benz GLKs. Met het geld zal een nieuwe fabriek die 250.000 wagens jaarlijks produceert worden gebouwd en ook een O&O-centrum. Volgens eigen onderzoek zou één op 5 luxewagens tegen 2020 in China worden verkocht.
Chinese windbries over Europa

Vervaardiging turbines


China’s grootste groep inzake windenergie Sinovel heeft met de Ierse wind-parkontwikkelaar Mainstream Renewable Power een overeenkomst gesloten ter waarde van 1,5 miljard €. Gedurende de volgende 5 jaren zullen Chinese turbines  over Ierland geïnstalleerd worden . De projecten zouden samen goed zijn voor 1000 mW, genoeg om 500.000 huizen van stroom te voorzien. Momenteel heeft geheel Ierland voor 1400 mW windenergie. Volgens de Financial Times zijn insiders verrast over de grootte van  de deal. Voorheen had Sinovel een akkoord voor de bouw van een windenergiepark in Griekenland, maar dit betreft 250 mW.  Sinovel staat tweede wereldwijd inzake windturbine-productie na het Deense Vestas. Het is niet toevallig dat de goedkopere Chinese technologie eerst een afzet vindt in EU-landen met financiële problemen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *