De stand van zaken 69

Groeivoorspellingen iets minder
–De vele groeivooruitzichten voor China voorspellen een iets minder grote groei in de toekomst, zij het dat deze nog robuust blijft vergeleken met cijfers in westerse landen. De Wereldbank voorspelt een groei van 8,4 % voor volgend jaar en voor dit jaar van 9,1% De inflatie zou volgend jaar minderen tot 4,1%, terwijl deze dit jaar nog 5,3% zal bedragen. Het handelsoverschot vermindert ook namelijk van 5 tot 3 % van het bnp. Volgens hoofdeconomist Justin Yifu kan China nog 20 jaar aan 8% doorgroeien.
Afzwakking van PMI
China’s PMI, (Purchasing Managers’ Index), een economische graadmeter, is in november voor het eerst in bijna drie jaar gedaald tot onder de 50. De PMI, een belangrijke graadmeter voor de fabricage-activiteit van China stond voor november 2011 volgens de  China Federatie van Logistiek en Inkoop (CFLP) op 49, een daling ten opzichte van oktober, toen de index nog 50.4 aangaf. Dit betekent een verzwakking in zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag.  Een index van boven de 50 staat voor economische groei in de productiegerichte sectoren, terwijl een getal onder de 50 het tegengestelde vertegenwoordigt. De officiële PMI omvat meer dan 820 bedrijven in 20 sectoren, waaronder de energie-, metaal-, textiel-, auto- en elektronica-industrie. (Radio86)
Monetair beleid terug losser
Tegelijkertijd heeft de centrale bank van China de teugels van haar monetaire beleid wat laten vieren om meer geld te laten circuleren. Ook de hoeveelheid geld die banken in reserve moeten houden is 0,50 punt verminderd. Dit is de eerste vermindering van reserveverplichting (Reserve Requirement Ratio, RRR) in drie jaar tijd. In de afgelopen jaren heeft Beijing om de stijgende prijzen te beheersen het omgekeerde monetaire beleid aangehouden. Om de hoge inflatie in toom te houden, heeft de People’s Bank of China de RRR al zes keer verhoogd. Maar nu, te midden van een schijnbare economische vertraging, is het bevorderen van de groei belangrijker. Volgens hoofdeconomist Shen Jianguang van Mizuho Securities zouden nog 5 dergelijk maatregelen zich het komend halfjaar zich kunnen opvolgend. Volgens hem wordt een lossere monetaire politiek en een meer op expansie gerichte fiscale politiek de sleutel om een harde landing te vermijden volgend jaar. Anderen hebben het over een sterk signaal wellicht ingegeven door officieel cijfer van november die volgende week publiek worden en lager zouden uitvallen dan verwacht. (SCMP)
L’Oréal wil China veroveren
De Franse groep L’Oreal in China beter bekend onder de naam Oulaiya, deed haar intrede in 1996 in het land. Tegen 2008 stond het land zevende op de groep landen met het meeste inkomen: in 2009 prijkt China op 5 en nu staat het op 3 onmiddellijk na de VS en Frankrijk. De groep wil nu één van haar é vestigingen uitbreiden namelijk de fabriek in Yichang (Hubei). Na 30 miljoen $ investeringen zal het met 70.000 m² de grootste vestiging zijn in Azië wanner de werken af zijn in 2013. Sinds 10 jaar groeit het zakencijfer er met twee cijfers. Na de verovering van de eerstelijnssteden, staan nu de tweede-tot vierdelijnssteden op het programma. L’Oreal wil zo groter worden dan Procter & Gamble dat nu 19 % marktaandeel heeft en 12 ù voor L’Oréal (Bron Le Nouvel Economiste)
Hainan Airlines breidt uit
De vliegmaatschappij Hainan Airlines vergroot niet alleen de vluchten op Brussel En Seattle, maar bereidt zich ook voor om meer dan 40 % te nemen in Aigle Azur. Vanaf 25 maart 1012 zal Hainan Airlines vijf maal vliegen op Brussel i.p.v. 3 maal: behalve op maandag en woensdag zal er elke dag een vlucht zijn. Het gaat om Airbussen A330-200 met 36 plaatsen in zakenklasse en 186 gewone. Op 29 juni volgend jaar volgt er ook een vlucht op maandag. De verbinding van Hainan Airlines met Shanghai vervalt wel op 1 januari. De maatschappij zou ook meer dan 40 % nemen in het kapitaal van Gofast de moedermaatschappij van de middellange afstandsmaatschappij Aigle Azur. De synergie zou uitgebreid kunnen worden tot Hong Kong Airlines waarvan Hainan Airlines 45 % heeft. (La Tribune)
Audi bouwt tweede fabriek
De Duitse autobouwer Audi wil zijn aanwezigheid in China, ‘s werelds grootste automarkt, vergroten en gaat er zijn productie opvoeren aan de hand van een tweede fabriek. Dat heeft Audi vandaag zelf bekendgemaakt. Audi, de luxe dochter van Volkswagen, gaf aan dat het een nieuwe versie van de A3 vijfdeurs vanaf 2013 wil produceren in de nieuwe fabriek in Foshan, in het zuiden van China. De nieuwe fabriek zal goed zijn voor 4.000 banen. Audi verwacht dat zijn verkoop in China dit jaar voor het eerst de kaap van de 300.000 wagens zal overschrijden. (belga)
EU promoot eigen toerisme
De Europese Commissie voor Toerisme heeft haar website visiteurope.com gelanceerd om meer Chinezen te lokken het oude continent te bezoeken. Bij de introductie was de gehele Chinese toeristische nijverheid vertegenwoordigd.  Vorig jaar bezochten 3 miljoen Chinezen Europa. In Frankrijk spendeert een Chinese toerist gemiddeld 1000 € per trip. In 2010 gaven de Chinezen in het VK voor 230 miljoen € uit aan luxegoederen. In het VK wordt de Chinese betaalkaart UnionPay al aanvaard als betaalmiddel. Vlaanderen kreeg in 2010 ruim 68.000 Chinese toeristen over de vloer, maar van 2002 tot 2004 waren dat er 100.000.
Handelscentrum bij grens Kazakhstan
In Horgos werd een nieuw handelscentrum ingehuldigd samen met de opening van de spoorlijn naar Kazakhstan. Het centrum is het eerste grensoverschrijdend samenwerkingscentrum in Eurazië en doet ook dienst als innovatie- en logistiek centrum. Burgers van China, Kazakhstan en een derde land kunnen 30 dagen vrij in het centrum verblijven. Met de zone lonkt China naar de markt van 60 miljoen potentiële klanten in de regio.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *