De stand van zaken 70

Inflatie vermindert nog
–De inflatie is in november afgenomen tot 4,2 % op jaarbasis, het laagste niveau sinds september 2010. Vooral de prijs van voeding nam maar met 0,8 % toe. Ook de index van de productieprijzen nam sterk af om tot 2,7 % te vallen. De verhoging van de nijverheidsproductie bedroeg maar 12,4 %, het laagste sinds augustus 2009, terwijl de groei van de verkoop in de kleinhandel blijft voortduren met +17%. De investeringen namen tijdens de eerste 11 maanden toe met 24,5 %. De toppolitici zitten na het weekend bijeen om de economische politiek voor volgend jaar uit te stippelen. Toch zou de voorzichtige monetaire en de proactieve fiscale politiek worden verder gezet.
Naar andere exportmarkten
-China’s buitenlandse handel steeg in november met 17,6 % op jaarbasis en dit is min 4 % vergeleken met oktober. Import steeg met 22 % en export met 13,8 %. Het handelsoverschot daalde net een derde vergeleken met het jaar voordien. Over de eerste 11 maanden beschouwd steeg de buitenlandse handel met 23 % tot 3.300 miljard $ en verminderde het handelsoverschot met 18 %. De EU blijft China’s tophandelspartner waarmee de handel nog met 19% stijgt de laatste 11 maanden -zij het maar met 5 % in november-, maar met de groeilanden Australie, Brazilie, Rusland en  liggen de cijfers boven de 30 a 40 % en zelfs tot 80 % hoger bij Zuid-Afrika. Deze markten verder aanboren is de trend volgens directeur Wang Shouwen bij het ministerie van Handel.  Hij zei dit bij het bekend maken van een “Witboek over Buitenlandse Handel” naar aanleiding van 10 jaar toetreding tot de WTO. China is de grootste uitvoerder en tweede grootste invoerder. China verwacht de komende 5 jaar voor 8.000 miljard $ te zullen invoeren. Naar verluidt heeft meer buitenlandse handel al 80 miljoen banen geschapen. Het Witboek citeert ook gegevens van de Wereldbank waaruit blijkt dat China’s bijdrage tot de groei in de wereld groeide van 4,6 % in 2003 tot 14 ,5% in 2009.
Chinees-Duitse ecozone
Te Qingdao (Shandong) is recentelijk een Duits-Chinese ecozone van 10 km geopend: bedoeling is Duitse investeringen aan te trekken op het gebied van hernieuwbare energie, energiebesparing en milieubescherming. De eerste fase omvat 3,5 km en zal binnen 3 tot 5 jaren worden afgewerkt. De zone zou volledig operationeel moeten zijn op 10 jaar tijd. Hoewel de EU-investeringen in China nauwelijks nog stijgen, hopen de initiatiefnemers dat de groene energie een motor kan blijven. Vorige maandag tekende Frankrijk en China een akkoord voor een ecozone van 5 km in Shenyang.
Merck SD: O&O-centrum
’s Werelds tweede grootste geneesmiddelenproducent Merck SD zal 1,5 miljard $ investeren in een onderzoek & ontwikkelingscentrum. De eerste fase van het O&O-centrum zou klaar zijn tegen eind 2014 en werk bieden aan 600 personeelsleden. Na de afwerking zal er 47.000 m2 bureel- en laboruimte zijn. MSD heeft ook een reeks partnerschappen op diverse sub gebieden lopen met Chinese lokale partners. China trekt 10 miljard yuan uit voor nieuwe O&O projecten betreffende geavanceerde geneesmiddelen. Totnutoe hinken China’s uitvindingen op het gebied van geneesmiddelen 4 tot 5 jaar achter op de westerse landen. Verwacht wordt dat China’s pillenmarkt die met 20 % jaarlijks groeit tegen 2015 Duitsland voorbijsteekt als derde grootste.
Pudong luchthaven verdubbelt
Shanghais Pudong internationale luchthaven heeft de toelating gekregen voor de bouw van een vierde en vijfde landingsbaan zodat het aantal vliegbewegingen tegen 2020 verdubbelt. Momenteel zijn er 332.000 en tegen 2020 moet deze 650.000 opstijgingen/landingen bedragen. De vierde baan is 3,8 km lang en kost 2,5 miljard $; de vijfde baan is 3,4 km lang en kost 4,6 miljard $. Tegen 2015 moet de bouw klaar zijn. Vorig jaar werd Shanghais Hongqiao luchthaven die voor binnenlandse vluchten bestemd is, voor internationale vluchten geopend omdat Pudong al te klein werd. In het eerste semester telde Pudong bijna 20 miljoen passagiers. (SCMP)
Samsung investeert in flash-geheugen
Samsung wil 3,5 miljard $investeren in een nieuwe Chinese vestiging die flash-geheugen vervaardigt. De fabriek met een technologie van 20 nanometer zou operationeel moeten zijn in 2013. Het gaat om Samsungs tweede buitenlandse vestiging die flash geheugen vervaardigt. Samsung wacht nog op de toelating van de Zuid-Koreaanse regering voor de opstart van een vestiging in China die Lcd-schermen produceert.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *