De stand van zaken 75

Wen terug met deals uit Arabische landen
–Afgelopen donderdag heeft Wen Jiabao zijn bezoek aan 6 landen uit het Midden-Oosten afgerond. Met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten werden voor meer dan 100 miljard deals afgesloten. Het gaat om sectoren handel, energie, infrastructuur, financiën en cultuur. In Abu Dhabi tekende hij het eerste uitwisselingsakkoord betreffende valuta ter waarde van 35 miljard yuan. SINOPEC tekende een deal met Aramco voor een joint-venture olieraffinaderij ter waarde van 8,5 miljard $. De raffinaderij werd opgestart met medewerking van Conoco Phillips maar deze trok zich terug en het project zal klaar zijn in 2014. De Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) en China National Petroleum Corp zullen samen upstream projecten uitvoeren. In Qatar werd een deal voor levering op lange termijn van aardgas bezegeld. Volgens Asia Times bereidt Saoedi-Arabië het Plan B voor het tijdperk na 2030 waarbij BP verwacht dat de VS zelf bedruipend zullen worden op het gebied van energie. China, Indië en Japan passen in dit plan om minder te leveren aan de VS en meer aan het Verre-Oosten.
Shanghai wil verdubbeling strategische nijverheid
Shanghai wil dat de zgn. strategische nijverheden tegen 2015 instaan voor 15 % van het brp. Bij de strategische nijverheden behoren onder meer IT van de nieuwe generatie, high-end uitrustingsgoederen, biotechnologie, nieuwe energie en materialen plus energiebesparing, milieu en groene wagens. Shanghais hightech nijverheid had in 2010 voor 30 % de intellectuele rechten bij een 695 miljard yuan productie. Deze sector groeide jaarlijks met 22 % de afgelopen 12 jaren. Het plan wil dat er 10 ondernemingen zouden ontstaan met een waarde 10 miljard yuan; 50 beursgenoteerde firma’s en 1000 die 100 miljoen productie voortbrengen.
Smartphones meppen namakers KO
De rage van de smartphones brengt een dodelijke slag toe aan de namaak GSM-merken. Van de duizenden kleine namaak-bedrijven schieten er nauwelijks 20 over aldus een rapport van de National Business Daily. Shenzhens verdeelcentrum Huaqiangbei voelt duidelijk het verschil in de vraag. In 2008 en 2009 werden nog overuren gepresteerd, nu lijkt de interesse in 2G-GSMs sterk bekoeld. Zelfs met een halvering van de prijzen zijn er nauwelijks nog klanten aldus Ruan van de Yuanwang Digital Mall in Shenzhen aan Global Times. Momenteel maakt hij 15000 yuan verlies per maand en als dit zo doorgaat zal hij zijn winkel moeten sluiten. Het bestuur van Shenzhen voerde een strijd tegen de namakers sinds eind 2010 en deze inspanningen werden opgevoerd na mei 2011. Dit veroorzaakte een kettingreactie met falingen als gevolg. De kleine namakers zijn niet opgewassen om zich te wagen smartphones na te maken. Ze kijken nu uit naar specifieke nichemarkten.
Schone energie gaat vreemd
De leidende Chinese producent van windenergie Goldwind heeft twee windstations van 10 mW opgekocht van Volkswind USA. Deze firma heeft alle mogelijke vergunningen. Het betreft de derde verwerving in de VS door Goldwind. Financiële termen werden niet genoemd.
De China Development Bank verleent voor 64 miljoen $ leningen aan Solar Power Inc (SPI) om in California en New Jersey elektriciteitscentrales te bouwen op basis van zonne-energie. SPI is een firma uit Californië waarvan het Chinese LDK Solar 70 % verwierf in maart 2011 voor 33 miljoen $. LDK vervaardigt zonnepanelen in Jiangsu en stelt 20.000 personen te werk. SPI maakte een switch van de installatie van zonnepanelen van residentiele tot op commerciële gebouwen waaronder de 20th Century Fox-filmstudio’s in Los Angeles. Recentelijk won SPI een opdracht voor de bouw van een zonnecentrale van 11 mW te Egg Harbor in Zuid Jersey.
Li Ning krijgt financiële steun
De aandelen van sportfirma Li Ning stegen sterk nadat bekend werd dat investeringsfirma TPG en het soeverein fonds van Singapore beloofden te investeren in de keten. In ruil mag TPG twee bestuurders aanduiden in het bestuur van de Peking-bedrijf. Li Ning zelf die de Olympische vlam mocht ontsteken in 2008 blijft de grootste aandeelhouder met 23 %.; TPG zal 12 % hebben en het Fonds 8%. Tijdens het eerste semester vorig jaar tuimelde het netto-inkomen van de keten met de helft.
Amazon verdeelt vanuit Nanning
‘s Werelds grootste online-kleinhandelaar Amazon opent in Nanning een distributiecentrum. Het centrum kost 200 miljoen yuan. Het zal zich uitstrekken over 22 ha en een e-commerce centrum van 50.000 m2. Het zal werk geven aan 1000 personen. Vanuit Nanning is het gemakkelijk de ASEAN-regio te bedienen aldus een woordvoerder van Amazons operatiecentrum in Xiamen.
CIC koopt 8,7 % van Thames Water
Het Chinees soeverein fonds CIC koopt 8,7 % op van Thames Water, de grootste watermaatschappij uit het VK. In december had de Abu Dhabi Investment Authority al 9,9% opgekocht. De beslissing volgde het bezoek van de Britse minister van financiën Osborne aan Peking en verwacht wordt dat nog participaties zullen volgen.  De Financial Times weet te melden dat China’s State Grid in een laatste fase zit ter verwerving van het Portugese REN die elektriciteit en energie verdeelt

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar