De stand van zaken 79

Oogst Xi’s VS-bezoek

Xi op tractor in Midwest


–China zal van de VS voor 27 miljard $ hoogwaardige goederen kopen aldus viceminister voor Handel Gao Hucheng in Washington. Tot de goederen behoren microchips, machines en elektronische waren. Huawei koopt bijvoorbeeld gedurende de komende 3 jaar voor 6 miljard componenten van Qualcomm, Broadcom en Avago Technologies. Ook werd overeen gekomen dat China zijn markt voor autoverzekeringen zal open stellen voor buitenlandse firma’s. In Hollywood werd bekend dat DreamWorks Animation (DWA) met de mediagroepen in staatshanden (China Media Capital, Shanghai Media Group, Shanghai Alliance Investment Ld ) het Oriental DreamWorks gaat vormen die animatiefilms gaat maken voor de Chinese markt. De Chinese groepen zouden 55% van de aandelen bezitten, DWA de rest en de vestiging komt in Shanghai.  Van China wordt voorspeld dat het dit decennium nog de grootste filmmarkt wordt. Ook het aantal Amerikaanse films dat in China getoond mag worden en 20 beliep, zal worden opgetrokken. De Chinese minister van Landbouw heeft van zijn kant  een samenwerkingsakkoord op 5 jaar afgesloten tussen beide landen. In Iowa werden contracten getekend om voor 4,3 miljard $ sojabonen te exporteren naar China. China is al de grootste afnemer van VS-landbouwproducten. Na de VS bezoekt Xi ook nog Ierland en Turkije.
Meer openheid voor privékapitaal
De regering zal in de toekomst de toegang van privékapitaal aanmoedigen in nijverheden die voordien een staatsmonopolie waren: het gaat om spoorwegen, stedelijke nutsbedrijven, financiën, energie, telecom, onderwijs en gezondheidszorg. Ook in micro-leningen zal de privé meer aan bod kunnen komen (SCMP)
Kosten logistiek 2011: 8.400 miljard yuan
Volgens recente statistische cijfers bedroeg de kost van de logistiek vorig jaar 8400 miljard yuan of 18,5 % meer dan het jaar voordien. Daarmee kost de logistiek 17 % van het bnp. Onderverdeeld kostte het transport 4400 miljard; het management 1000 miljard en de opslagkost 2900 miljard. (Beijing Daily)
Afhankelijkheid van export daalt
China’s afhankelijkheid van buitenlandse handel is vorig jaar gedaald tot 50,1 %. In 2001 bedroeg het cijfer maar 38 %; het bereikte 51,9 % in 2003 vooraleer te pieken op 67 % in 2006. Met de helft van het bnp ligt het Chinese cijfer nog altijd hoger dan andere landen zoals Indië en de VS waar de afhankelijkheid 30 % bedraagt. Vorig jaar bedroeg China’s bnp 47.100 miljard yuan en China’s buitenlandse handel 23.600 miljard yuan.
China dit jaar grootste goudmarkt
De World Gold Council (WGC) verwacht dat China Indië voorbijsteekt als grootste goudmarkt. De vraag steeg vorig jaar in China met 20 % tot 769 ton. In Indië daalde de vraag vorig jaar met 7 % tot 933 ton. Tijdens het vierde kwartaal van 2011 werd reeds meer goud verkocht in China (190 ton) vergeleken met Indië (173 ton). Vooral de import in doorvoerstation Hong Kong schiet indrukwekkend de hoogte in.
En in 2016 grootste diamantmarkt
Volgens Ari Epstein van het Antwerp World Diamond Center zal China in 2016 een grotere diamantmarkt zijn dan de VS. Een kwart van de Antwerpse diamant gaat naar Hong Kong of China, voor 5 miljard $. Het Antwerps centrum plant in China een verdeelcentrum voor geslepen diamant en versterkt haar samenwerking met de Industrial and Commercial Bank of China. Frost & Sullivan verwacht dat China binnen 2 tot 3 jaar Japan overtreft als tweede grootste markt van luxeproducten.
HSBC breidt uit in China
Europa’s grootste bank HSBC wil zijn bankennetwerk 8 maal groter maken en zal zijn aandeel in de Bank of Communications verhogen. Alhoewel er een wettelijke limiet is van 20 %, hoopt CEO Gulliver op meer HSBC maakte vorig jaar wereldwijd 30.000 banen te schrappen, waaronder 3000 in Hong Kong. . Tijdens het eerste semester van vorig jaar realiseerde de bank in China een winst van 1,7 miljard $. HSBC investeerde al 5 miljard China’s financiële sector (SCMP)
Binnen Mongolië stopt 467 mijnen
Na een maandenlange inspectie heeft Binnen Mongolië 467 illegale mijnen bevolen hun productie te stoppen.9000 mijnen werden onderzocht. 887 mijnen moesten hun werking tijdelijk stopzetten en 73 gaan definitief dicht. De inspectie kwam er na incidenten tussen werknemers van de mijnen en herders. Zowel arbeidsveiligheid als milieuvervuiling werden gecontroleerd. Binnen-Mongolië heeft het meeste steenkoolreserves maar telt ook aardige voorraden ijzererts en zeldzame metalen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *