Strijd om iPad rechten flakkert op

De strijd rond de rechten over de iPad flakkert op. Gesteund door uitspraken van Chinese lokale gerechtshoven die bevolen de iPad uit de rekken te nemen, is Proview nu ook van plan om in de VS een geding aan te spannen tegen Apple.

Apple-winkel in Hangzhou


We vertelden de lezers al in de laatste “Digitale stand van zaken” over het juridische geschil tussen Proview Technology (Shenzhen) en Apple met betrekking tot de rechten van de iPad. Volgens Proview heeft IP Application Development die het iPad handelsmerk in 2009 overkocht van het in Taiwan gebaseerde Proview Electronics en het doorverkocht aan Apple, beloofd dat het niets zou vervaardigen dat zou concurrentie betekenen met Proviews producten met dezelfde naam. Proview startte sinds 2000 echter met de productie van hun Internet Personal Access-tuig dat werkt met aanraakscherm. Hoewel deze een andere technologie dan de iPad benut, vallen beide tuigen volgens Proview onder dezelfde categorie bij de handelsmerken. Dus brak Apple het contract volgens Proview-advocaat Xie Xianghui. Naar verluidt gaat het om een claim van twee miljard $, maar ondertussen werd Proview Technology failliet verklaard. Apple antwoordt hierop dat Proview niet de overeenkomst naleeft in verband met de overdracht van de rechten op de iPad in China. Daarop repliceert Proview dan weer dat het handelsmerk voor het vasteland dat in handen is van Proview Technology in Shenzhen dat geen deel uitmaakt van de deal tussen IP-Application en Proview Electronics (Taiwan).
Het gerechtshof in Shenzhen volgde deze redenering in december en verwierp de aanspraken van Apple. Het hof uit Huizhou (Guangdong) was het hiermee eens en verbood winkelketen Sundan de verkoop van iPads. Proview heeft ook al de andere elektronicaketen Gome en de Appleshop in Shanghai gedaagd voor hetzelfde. Media rapporteren dat ook winkels in Shijiazhuang en Xuzhou gestopt zijn met het verkopen van iPads. Volgens advocaat Xie heeft de firma gesprekken gehad met 40 steden en wordt in twee derden hiervan een onderzoek verricht. Gesteund door het succes van het geschil in China plant Proview Technology nu ook een juridisch geschil in de VS te lanceren aldus, nog stichter Yang Rung-shan van de Taiwanese monitorproducent die 10 jaar geleden het iPad handelsmerk liet beschermen. In Hong Kong stelde het hof Apple in het gelijk, maar blijkbaar werd toen nog gedacht dat het handelsmerk voor China in handen was van het Taiwanees filiaal, i.p.v. dat uit Shenzhen.  Proview zal in een volgende stap proberen in-en export te verhinderen. Volgens een opiniepeiling door Sina Tech geloven 72 % van hun website lezers dat Proviews aanspraken terecht zijn; 52 % geloven dat het geschil zal bijgelegd worden buiten het gerecht om en maar 33 % geloven dat Proview het zal halen bij het gerecht.
Aangaande de beschuldigingen tegen Apple dat de toeleveraars de sociale wetten niet naleven heeft Apple al inspecteurs gestuurd naar twee Foxconn vestigingen namelijk deze van Shenzhen en Chengdu. De Fair Labor Association (FLA), een non-profit organisatie zal  “ongelimiteerde toegang” tot de fabrieken van de Chinese leveranciers hebben. Volgens Tim Cook, bestuursvoorzitter van Apple, zijn “de inspecties die nu aan de gang zijn ongekend in de elektronica-industrie, zowel in omvang en reikwijdte.” De kritiek heeft de Foxconn-werknemers zopas een derde loonsverhoging opgeleverd sedert de zelfmoordgolf in 2010. De lonen worden nu met 16 tot 25 % verhoogd.
Bron: Peoples Daily, wantchinatimes, FT, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.